Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Zverejnené: 21. 6. 2019

Pohodlie vo vnútri domu ovplyvňuje množstvo faktorov. Ten najbežnejší a a možno pre mnohých z nás najdôležitejší, sa týka dizajnu. Rozhodne to však nie je jediný faktor. Nemenej dôležitými kritériami sú tepelná pohoda, dobré osvetlenie a energetické úspory.

Pekne zariadený a slnkom presvetlený byt či dom môže byť nielen lákavou predstavou na bývanie, ale keď to preženieme, tak aj nočnou morou. Kľúčové slovo tu totiž nie je pekne zariadený, ale slnečný. Alebo možno ešte inak, tým najdôležitejším je, ako majiteľ alebo architekt či projektant s týmto faktom naloží.

Priame slnečné žiarenie vo vnútorných priestoroch má na kvalitu vnútorného prostredia obrovský vplyv, priaznivý aj nepriaznivý. Pod pojmom priaznivý vplyv si je možné predstaviť schopnosť urýchľovať odbúravanie (oxidáciu) rôznych škodlivín, ničiť vírusy, baktérie, sterilizovať vzduch, pozitívne ovplyvňovať psychiku človeka. Negatívne potom môže pôsobiť kvôli veľkému kontrastu jasov medzi ožiarenými a neožiarenými plochami, odraze svetla od lesklých predmetov a veľkému množstvu slnečnej energie, čo vedie k nadmernému vzostupu teplôt predovšetkým v letnom období.

Ostré slnečné žiarenie dopadajúce na zasklenie okien sa síce z časti odrazí (cca 11 % u dvojskla alebo 15 % u trojskla), ale z väčšej časti je sklami pohltené (cca 25 %, resp. 35 %) alebo prenikne dovnútra miestnosti (64 %, resp. 50 %). Sklá okien, steny a predmety v interiéri sa pohlteným žiarením ohrejú. Výsledkom veľakrát je, že sa z krásne vybavenej a útulnej miestnosti stane neobývateľný priestor. Riešením je tieniaca technika. Jej účinok na kvalitu života je natoľko významný, že si vždy zaslúži kvalitný návrh. Na Slovensku a v susednom Česku sa však bohužiaľ nerieši dostatočne skoro a často sa vyberá to najlacnejšie riešenie.

Vonkajšie tienenie okien

Ak chceme zamedziť prebytočný slnečný svit a zároveň sa vyhnúť nadmernému vzostupu teplôt, je potrebné slnečné žiarenie zastaviť ešte skôr, než dopadne na okná budovy a začne ich ohrievať. Ideálnym riešením je teda vonkajšie tienenie okien, ktoré je v porovnaní s medzisklovým alebo vnútorným tienením najúčinnejšie a to aj niekoľkonásobne. Ani pre našich predkov to nebola žiadna novinka, o čom svedčí skutočnosť, že takmer u každej staršej stavby je možné vidieť listnaté stromy, ktoré v lete svojimi listami tienia okná domu. V zime, keď listy opadajú, naopak nič nebráni, aby Slnko svojim svetlom a teplom prehrievalo dom. Kým v minulosti bola táto možnosť prakticky jediná, dnes je ich viac. Jedným z najlepších riešení sú vonkajšie rolety a screenové clony dodávané napríklad spoločnosťou Building Plastics pod obchodnou značkou MINIROL.

Rolety

Rolety chránia užívateľov nielen pred nadbytkom svetla a svetelným žiarením, ale v prípade ich roztiahnutia vedia zamedziť aj tepelným stratám v zimných mesiacoch. Pozitívne tak ovplyvnia nielen klímu v interiéri, ale aj financie ich majiteľov. Vďaka materiálu, z ktorého sú vyrobené, dokážu rovnako znížiť hluk prichádzajúci z vonku do budovy a v prípade poveternostných vplyvov chrániť sklo aj rám okna.

Spoločnosť Building Plastics používa na výrobu roliet kvalitné hliníkové lamely líšiace sa od seba tvarom, rozmermi, vlastnosťami a technológiou výroby. Je možné zvoliť lamely extrudované alebo valcované, ktoré sú vyplnené PUR penou zabezpečujúcou vyššiu tepelnú ochranu okien. V prípade záujmu je možné potom lamely vybaviť perforáciou, respektíve priehľadmi v ich zámku. Pokiaľ je roleta celkom roztiahnutá, nijako sa to neprejaví. Hneď ako ju trošku vytiahneme, zámky sa otvoria a do miestnosti môže skrz otvory prenikať malé množstvo svetla.

Screenové clony

Screenové clony sú svojimi funkciami trošku podobné roletám. Z iného pohľadu však ide o jedinečný produkt s veľkým architektonickým potenciálom. Screen, ako sa clone skrátene hovorí, účinkuje ako ochrana proti nadmernému slnečnému žiareniu. Umožňuje výhľad von a zároveň dobré osvetlenie clonených priestorov aj v roztiahnutom stave. Ľudia zvonku do vnútra pritom nevidia (tento efekt je možné zaistiť po zotmení aj primeraným nasvietením clony zvonku). Popri svetle ovplyvňujú screeny tiež toky sálavého tepla; pri správnom návrhu screen zlepší tepelnú bilanciu budovy. Screenové tkaniny majú širokú škálu farebných odtieňov a takmer neobmedzenú životnosť. Spoločnosť Building Plastics a značka MINIROL patria v tejto oblasti medzi českú špičku.

Firma Building Plastics vyrába screenové rolety z tkanín Serge a Soltis. Serge je utkaná zo sklených vlákien potiahnutých PVC materiálom. Jadro zo skleneného vlákna vytvára základnú štruktúru, ktorá prináša také výhody akými sú napríklad výnimočná stabilita rozmerov a neľahká horľavosť. Farebný PVC poťah vykazuje trvanlivosť a UV stabilitu. Látka Soltis je oproti Serge vyrobená odlišnou technológiou. Základom tejto textílie sú polyesterové (PES) vlákna, ktoré sú najskôr utkané do väzby, následne predpínané do všetkých štyroch strán a obojstranne poťahované PVC. Predpínanie zabezpečuje vysokú plošnú stabilitu a pevnosť. PVC zasa vysokú farebnú stálosť.

Záver

Slovensko ani zďaleka nevyužíva potenciál, ktorý mu ponúka bežne dostupný sortiment vonkajšej tieniacej techniky. Za väčšinou okien vídame tieniacu techniku, ktorá ani zďaleka nedosahuje účinnosť vonkajších roliet alebo screenových clôn, aj keď môžeme dodať, že situácia sa pomaly začína meniť, hlavne s prírastkom takzvaných veľkoformátových okien na nových stavbách. Rolety alebo screenové clony na vonkajšej strane okna nielenže chránia miestnosť pred prebytkami svetla, ale v lete tiež chránia vnútorný priestor pred zvyšujúcou sa teplotou a v zime zasa obmedzia straty tepla.

O screenových roletách sme písali:

Screenové rolety v pergolách
Fasádne tienenie - kvalita, elegancia a tepelná účinnosť
Screenové tienenie okien - funkčný element modernej architektúry

Kontakty:
Building Plastics ČR s.r.o.,
Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš
Tel.: +420 566 502 411
E-mail: info@minirol.cz

Autor: Jan Hejhálek
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama