Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Vonkajšia tieniaca technika – typy, výhody a funkcie

Zverejnené: 25. 2. 2021

Dnešná výstavba mieri až k nulovej energetickej spotrebe, ale takmer prehliada slnečnú energiu. Ak nás zaujíma skutočná tepelná ochrana domu a reálna suma, ktorú zaplatíme za vykurovanie, prípadne letné chladenie, potom neprehliadajte vonkajšie tieniace predmety. Ak sa napríklad vydáme do Nemecka, zaznamenáme tieniace predmety takmer na každom dome a od majiteľov či užívateľov sa dozvieme, že znižujú aj energetickú náročnosť domu.

Foto: exteriérové hliníkové žalúzie

Vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na prostredie vnútri budovy patrí tieniaca technika prakticky ku každému rodinnému domu či bytu. Jej prednosti boli opísané v mnohých článkoch. Dokáže usporiť energiu, regulovať klímu vo vašej domácnosti, znížiť hluk, zvýšiť bezpečnosť proti krádeži (najmä vonkajšie rolety), uchovať vaše súkromie, skrášliť interiér aj samotnú stavbu a takisto odolávať proti poveternostným podmienkam.

Vonkajšie žalúzie či rolety nemusíte použiť len na ochranu okien, ale môžete ich inštalovať napríklad na pergolu alebo na altánok. Počas letného odpočinku rolety na pergole vytiahnete a užijete si príjemné posedenie s blízkymi a počas búrok alebo v zime stačí, keď ich stiahnete a jednoducho tak ochránite svoj záhradný nábytok.

Typy modernej tieniacej techniky

Na výber máte skutočne široký sortiment rôznej tieniacej techniky. Či už uprednostňujete rolety, žalúzie, vonkajšiu tieniacu techniku alebo vnútornú, pri výbere myslite na to, kde a na aký účel budete tieniacu techniku používať. Záleží na tom, či bude pre vás prioritou len ochrana pred slnkom, alebo chcete využiť tieniacu techniku aj v noci. Potrebujete ju do exteriéru na ochranu proti zlodejom a nepriazni počasia, alebo ju chcete umiestniť na vnútornú stranu okien? Podľa toho kde a ako ju chcete využívať, si vyberte následne materiál a priehľadnosť roliet či hliníkových žalúzií.

Vonkajšie hliníkové žalúzie

Tento typ tienenia je v súčasnosti najpopulárnejší. Ich najväčšou výhodou je, že môžete nastavovať lamely podľa toho, koľko svetla chcete prepustiť. Pokiaľ chcete v lete ochrániť domácnosť pred horúčavou, ale zároveň potrebujete do interiéru dostať svetlo, či už kvôli domácemu zvieratku alebo kvetinám, regulácia polohy žalúzií je v tomto prípade ideálna. Používajú sa tam, kde chceme dosiahnuť čo najväčšej energetickej úspornosti budov.

Predokenné rolety

Predokenné rolety sú najčastejšie vyrábané z kvalitných hliníkových lamiel líšiacich sa od seba tvarom, rozmermi, vlastnosťami aj technológiou výroby. Často bývajú extrudované alebo valcované vyplnené PUR penou. V prípade ich stiahnutia potom táto kombinácia prináša zákazníkom tieniaci prvok, ktorý dokáže ľahko zvýšiť izoláciu proti hluku a zároveň vytvoriť úplnú tmu. Teda ideálne podmienky pre pokojný spánok. Rolety nemusíte použiť len v interiéry na oknách, ale môžete nimi chrániť aj pergoly či okná v exteriéri.

Screenové clony

Screenové clony, skrátene screeny, sú vo vlastnostiach aj spôsoboch ovládania predokenným roletám veľmi podobné. Rozdielom je tieniaci prvok, z ktorého sú vyrobené. Tým totiž nie je lamela, ale špeciálna veľmi odolná tkanina Serge či Soltis, ktorá používateľom aj pri úplnom stiahnutí umožňuje priehľad von. Ak sa však nachádzame v miestach, kde je v noci prebytok svetla, je vhodné zvoliť nepriehľadnú variantu BLACK OUT. Vďaka skladnosti oboch typov látok potom majú screeny oproti akémukoľvek inému vonkajšiemu tienenie veľmi malé boxy. Clony sú ideálnym pomocníkom proti hmyzu alebo proti prehrievaniu interiéru.

Inteligentné ovládanie tieniacej techniky

Predstavte si, že svoje vonkajšie či vnútorné rolety, alebo rolety na pergole, môžete ovládať kdekoľvek mimo váš domov. Môže sa stať, že ste na dovolenke a pod pergolou máte záhradný nábytok či čerstvo umyté okná na dome. V predpovedi počasia sa dozviete, že sa k vášmu domu blíži silná búrka. Jednoducho zoberiete svoj smartphone a na diaľku svoje rolety stiahnete, aby ochránili všetko, čo potrebujete. To nie je sci-fi, ale technika 21. storočia, ktorú vám ponúka firma Somfy. Čo všetko môžete takto na diaľku prostredníctvom pripojenia na internet vo vašej domácnosti ovládať? Stačí mať v telefóne aplikáciu, ktorou dokážete ovládať tienenie celej domácnosti – sťahovanie žalúzií, vysúvanie markíz, ovládanie brán či garážových dverí.

Šikovné ovládanie vašich roliet má veľa pozitív. Okrem ovládania na diaľku si môžete nastaviť aj časovač. Keď sa ráno ponáhľate do práce, nemusíte sa zdržiavať sťahovaním roliet na každom okne. Stačí nastaviť časovač na hodinu, kedy sa majú zatiahnuť, aby slnko nepálilo cez okná do interiéru a keď slnko zájde, nastavíte čas, kedy sa majú zase vytiahnuť.

Večer, keď sa zotmie, jednoducho nastavíte, aby sa rolety úplne stiahli a vy si užijete súkromie bez pohnutia prstom. Automatizované ovládanie tieniacej techniky vám zaručí potrebný komfort, ktorý si užijete nielen doma, ale aj mimo neho. Zároveň tak môžete odradiť prípadných zlodejov, pretože ak budete dlhšie mimo domu, potenciálni zlodeji budú predpokladať, že ste nikam neodišli.

Nezabúdajte na kvalitu

Či už sa tieniaca technika rieši priamo v projekte alebo je predmetom dodatočnej inštalácie, je potrebné okrem správneho typu zvoliť aj dobrého výrobcu a následne dobrú realizačnú firmu. Väčšina užívateľov v tomto chybuje. Zvolí buď prvého sympatického dodávateľa, na ktorého narazí alebo osloví dve až tri firmy, nechajú si zhotoviť cenovú ponuku a často vyberú najlacnejšiu. V niektorých prípadoch toto konanie možno bude mať úspech, často však nie. Výrobcov vonkajších roliet a screenových clôn je totiž v dnešnej dobe mnoho. Ak chceme zvoliť toho správneho, pomôže nám, ak si odsledujeme:

  • dĺžku záruky, ktorá je s kvalitou výrobku často úmerná,
  • históriu a obrat firmy, ktoré nielen napovie, či bude firma existovať aj v prípade problémov, ale tiež odhalí koľko zákaziek má už za sebou,
  • špecializáciu či šírku sortimentu, vďaka ktorej mnohokrát zistíme čomu firma verí, čo vyvíja a či má s produktom, ktorý sme vybrali, skutočne skúsenosti (menej môže byť viac),
  • zázemie,
  • certifikáty.

Montáž prenechajte odborníkom

Pri výbere externého tienenia sa obráťte na špecializovanú firmu, ktorá zároveň poskytuje aj ich montáž. Len tak si môžete byť istí, že vaše vonkajšie tienenie je nainštalované správne, aby vydržalo mnoho rokov. V prípadoch, kedy má vonkajšie tienenie aj samoregulačné systémy, je odborná montáž vyslovene žiaduca. Zverte sa preto radšej do rúk odborníkom, ktorí majú v tejto oblasti desiatky rokov skúseností.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Rollos, Building Shutter Systems
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama