Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Vonkajšie žalúzie – svetlo, teplo a pohoda

Aktualizováno: 25. 8. 2020

Vonkajšie žalúzie predstavujú špičku vo vývoji tieniacej techniky na slovenskom trhu. Počas slnečného dňa dokážu odcloniť ostré priame slnko a dovnútra priviesť len príjemné vonkajšie rozptýlené svetlo. Jednou z najväčších predností vonkajších žalúzií je, že zachytávajú a odrážajú slnečnú energiu ešte skôr, než vôbec prejde do interiéru. Vďaka tomu miestnosť ochladzujú oveľa viac než napríklad vnútorné žalúzie - podľa skúseností zákazníkov znižujú teplotu v miestnosti až o 10 ° C.

Exteriérová tieniaca technika vytvára optimálne prostredie z pohľadu svetelných a tepelných podmienok a je významnou súčasťou stavby aj z hľadiska úspor energie. V tradičnom poňatí plnia exteriérové žalúzie tieniacu a bezpečnostnú funkciu, v netradičnom poňatí sú zaujímavým architektonickým prvkom administratívnych budov a rodinných domov.

Vonkajšie žalúzie dokážu viac, než len tieniť

Vonkajšie žalúzie plnia vďaka modernému dizajnu aj estetickú funkciu. Lamely pre vonkajšie žalúzie a rolety sú vyrábané v niekoľkých farbách. Tienenie preto môžete zladiť podľa svojho vkusu a to nielen s farbou okien, dverí a fasády, ale aj so sieťkou proti hmyzu. Exteriérové žalúzie, na rozdiel od roliet, vedia veľmi citlivo regulovať svetelné podmienky vo vašom interiéri a to vďaka naklápaniu lamiel, umožňujú tak reguláciu osvetlenia interiéru - od žiadneho tienenia až po takmer úplné zatemnenie. Ani pri ich stiahnutí až po spodnú hranu okna nemusí byť v miestnosti úplná tma, závisí to od naklonenia lamiel.

Prínos vonkajších žalúzií

Asi najväčší prínos majú vonkajšie tieniace prvky v horúcom letnom slnečnom dni, keď odclonia až 1 kW tepla, ktoré by sa inak (bez tienenia) dostávalo dovnútra zatvoreným oknom o ploche zasklenia 2 m². Plne otvoreným oknom by dovnútra vnikal tok tepla až 2 kW. Uvedené hodnoty platia pre prípad, že slnko žiari kolmo do okna. Pri zatiahnutej vonkajšie žalúzii či rolete a zatvorenom okne sa dovnútra dostáva len cca 30 W.

Plne stiahnutá roleta či žalúzia má významný vplyv aj na únik tepla oknom, ktorý nás trápi mimo letné a slnečné dni. Únik tepla je najväčší najmä v noci, kedy je vonku najchladnejšie. A tu nám práve výrazne pomáhajú vonkajšie žalúzie či rolety.

Aký typ žalúzií zvoliť u novostavby a aký u rekonštrukcie?

Ak dom iba rekonštruujete alebo chcete vonkajšie tienenie nainštalovať na už hotovú stavbu, väčšinou sa nevyhnete viditeľným schránkam nad oknami, do ktorých sa žalúzie vyťahujú. Pri novostavbách máte ale možností viac a box, do ktorého sa žalúzie vyťahujú, môžete napríklad šikovne schovať pod fasádu.

Montáž vonkajších žalúzií

Spôsobov montáže vonkajších žalúzií existuje niekoľko. Vychádzajte z toho, v akom stave je vaša stavba a podľa toho zvoľte buď:

• montáž pod krycí plech – ideálne riešenie pre dodatočnú montáž na rám okna alebo do stavebného otvoru, horný profil žalúzií aj paket lamiel sa schovajú pod lakovaný plech,

• montáž na fasádu – využíva sa vtedy, keď technológia stavby nedovoľuje montáž pod fasádu či krycí plech, žalúzie sú potom predsadené pred oknom a upevnené priamo do fasády,

• montáž pod fasádu – montéri žalúzie umiestni do pripraveného priestoru vo fasáde, vďaka tomu je akékoľvek kotvenie, horný profil aj vodiace lišty žalúzií skryté.

Práve posledný spomínaný spôsob montáže je ideálny pre novostavby. Jeho výhodou je, že najmenej ruší vzhľad domu a neuberá priestor pri výhľade z okna. Je však potrebné s vonkajším tienením počítať a stavbu na inštaláciu žalúzií vopred pripraviť.

Ako vonkajšie tienenie ovládať?

Motorizované vonkajšie žalúzie môžete ovládať rôznymi spôsobmi - ručne, pomocou nástenného ovládača, ktorým môžete ovládať jednotlivé žalúzie, alebo pomocou diaľkového ovládača, ktorým môžete ovládať buď jednotlivé žalúzie alebo skupiny žalúzií alebo prostredníctvom mobilného telefónu. Môžete takisto využiť funkcie slnečnej a veternej automatiky, chrániacej vaše žalúzie aj interiér pred nepriaznivým počasím.

U vonkajšej tieniacej techniky ovplyvňuje úsporu energie pohon, tvar aj farba lamely

Tepelnoizolačné funkcie žalúzií potom ovplyvňuje aj tvar lamiel a farba. Dôležité však je, akú farbu vonkajších žalúzií zvolíte. Kým svetlé a strieborné odtiene svetlo odrážajú a prepúšťajú dovnútra len asi 4-6% slnečnej energie, tmavšie ho pohlcujú a prepúšťajú viac než 14% energie (údaje vyplývajúce zo Združenia výrobcov tieniacej techniky). Vplyv na tepelnú pohodu v dome nemajú len žalúzie, ale aj kvalita okien alebo zateplenie fasády.

Svetlé a neutrálne farby sú praktickejšie

Zákazníci na svetlých odtieňoch šedej alebo striebornej tiež ocenia, že sú najľahšie na údržbu. Na bielych, farebných alebo tmavých lamelách je oveľa viac vidieť prach aj peľ, majitelia domov v blízkosti cesty alebo stromov ich potom musia častejšie čistiť. Na zachytávanie nečistôt má tiež vplyv povrch lamiel. Vhodné je napríklad štruktúrované prevedenie s obsahem polyuretanu a polyamidu, na takých žalúziách sa prach drží menej. Ak si chcete údržbu ešte viac uľahčiť, siahnite po povrchovej úprave MecoProtect®. Tento typ laku obsahuje nanočastice a po aktivácii UV žiarením sa stáva extrémne hydrofilným (priťahuje vodu). Na umývanie žalúzií vám tak bude postačovať len malé množstvo vody, ktorá sa navyše rovnomerne rozptýli po povrchu lamiel a veľmi rýchlo schne, bez toho aby na lamelách ostávali stopy po kvapkách.

Montáž prenechajte odborníkom

Pri výbere externého tienenia sa obráťte na špecializovanú firmu, ktorá zároveň poskytuje aj ich montáž. Len tak si môžete byť istí, že vaše vonkajšie tienenie je nainštalované správne, aby vydržalo mnoho rokov. V prípadoch, kedy má vonkajšie tienenie aj samoregulačné systémy, je odborná montáž vyslovene žiaduca. Zverte sa preto radšej do rúk odborníkom, ktorí majú v tejto oblasti desiatky rokov skúseností.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Rollos
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama