Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Aká je ideálna teplota v rôznych izbách v domácnosti a ako ju môžeme dosiahnuť s pomocou vonkajších žalúzií?

Aktualizováno: 2. 10. 2020

Ideálna teplota v jednotlivých miestnostiach sa líši v závislosti na ich využívaní. Nižšie teploty sú ideálne na spánok, vyššie zasa pri relaxácií. Vonkajšie žalúzie predstavujú ideálny prostriedok úpravy vnútornej klímy v závislosti na ročnom období a počasí. Počas tropických letných dní si prostredníctvom nich dokážete v interiéri vytvoriť príjemný chládok a v chladným dňoch si naopak teplo lepšie udržíte.

Ideálna teplota:
Obývané predsiene a chodby: 16-18 °C
Spálne: 16-20 °C
Kuchyňa: 20 °C
Obývacia izba, pracovňa: 20-21 °C
Kúpeľňa: 24 °C

Pamätajte na to, že teplota rodinného domu by nemala klesnúť pod 15 °C, aj keď práve odídete na dovolenku. Potom totiž hrozí, že opätovné vykurovanie potrvá veľmi dlho a miniete za neho viac peňazí, než za priebežné udržiavanie napríklad 18 °C. Naopak pri prekurovaní interiéru vás stojí každý jeden stupeň až ďalších 6 % z celkových nákladov za vykurovanie. Ak sa dlhodobo zdržiavate v miestnosti, kde je viac než 25 stupňov, odvykáte si chladu a tak môžete byť v zime viac náchylnejší na rôzne prechladnutia.

Stála teplota v interiéri: ako pomôžu vonkajšie žalúzie?

V letnom období si chceme všetci užiť čo najviac slnečných lúčov a vychutnávať si letnú pohodu. Súčasná architektúra domov, kde dominujú veľké presklené plochy a množstvo okien je síce nastavená tak, že získate presvetlenú domácnosť, ale slnečné svetlo veľakrát oceníte len do určitého momentu. Ak sa začnú vonkajšie teploty šplhať nad 27 stupňov Celzia a zotrvajú tak niekoľko dní, interiér domácnosti sa začne výrazne prehrievať. V lete, najmä počas horúčav, vonkajšie žalúzie odrážajú slnečné lúče ešte pred ich dopadom na zasklenie a znižujú tak teplotu v miestnosti až 10 ° C. Ak zvolíte svetlé lamely, pustíte s dovretými žalúziami do interiéru len 3,7 % slnečného žiarenia. V porovnaní s vnútornými žalúziami, ktoré pustia do interiéru až 36 % žiarenia, máte v miestnosti príjemne a výrazne ušetríte za prevádzku klimatizácie.

V zime počas slnečných dní, nechajte naopak žalúzie vytiahnuté, aby ste do interiéru pustili viac tepla. U žalúzií s lamelami typu C vďaka naklápaniu na obe strany svetlo nasmerujete, kam potrebujete. Tak si napríklad príjemne prehrejete i podlahu. Navyše, ak necháte v zime vonkajšie žalúzie zatvorené aj cez noc, žalúzie zabránia úniku tepla a vy tak zvýšite teplotu v miestnosti o ďalšieho 1,5 ° C.

Teplotu dokáže udržať aj s pomocou smart alebo tzv. inteligentných zariadení

Aby ste nemuseli zaťahovať žalúzie ručne, keď sa ukáže vonku slnečno, napojte ich na automatické ovládanie pomocou slnečného čidla. Keď snímač zaznamená intenzívne slnečné žiarenie, žalúzie sa automaticky stiahnu a zabránia tak prehrievaniu interiéru. Naopak pri oblačnosti sa vytiahnu do boxu, aby sa do miestnosti dostalo svetlo a interiér sa prehrial. V oboch prípadoch sa systém snímačov sám postará, aby ste sa napríklad po práci vrátili do interiéru s ideálnou teplotou.

V zime môžete potom využiť ovládanie pomocou takzvaných scenárov. Ak viete, že na východnú stranu domu svietia ráno viac svetla, nechajte žalúzie vytiahnuté a interiér tým prehrejte. Ich zatiahnutie naplánujte až okolo poludnia, kedy sa dostane slnko nad dom. Tým si teplo vnútri lepšie udržíte. Žalúzie môžete ovládať aj na diaľku - vďaka systému inteligentnej domácnosti Smart Home.

Vonkajšie žalúzie sú vďaka svojim vlastnostiam obľúbené aj pri stavbách nízkoenergetických a pasívnych domov. Pomáhajú totiž v dome udržiavať stálu teplotu medzi 18 a 23 ° C bez zbytočného chladenia či kúrenia.

Ak chcete zistiť, koľko by vás takéto tienenie stálo, neváhajte osloviť špecializované firmy a nechajte si u nich vypracovať nezáväznú cenovú ponuku. Ceny vonkajších žalúzií závisia najmä od spôsobu ovládania, ale aj od tvaru a veľkosti lamely. Je však potrebné myslieť aj na to, že správnym používaním exteriérových žalúzií sa vám predĺži aj životnosť okna a zároveň sa vám môžu vrátiť peniaze späť prostredníctvom úspor za energie, ktoré môžu predstavovať až 30 % v podobe nákladov na chladenie interiéru v lete a vykurovanie v zime.

Súvisiace články:

Vonkajšie žalúzie - svetlo, teplo a pohoda

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív redakcie
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama