Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Ako pripraviť skleník na novú sezónu?

Zverejnené: 10. 4. 2021

Tohtoročná zima sa trochu natiahla, možno dokonca povedať, že ešte nie je úplne za nami. Preto väčšina z nás začína alebo ešte len začne s výsevom i výsadbou trochu neskôr. Tí nedočkaví už však začínajú chystať skleníky. To však nezahŕňa len obyčajné zrýľovanie pôdy.

Zdroj: Rawpixel.com, shutterstock

Vysírenie skleníku

V skleníkoch môže prezimovať mnoho rôznych škodcov aj chorôb. Najjednoduchším spôsobom, ako sa škodcov zbaviť, je dezinfekcia pomocou sírneho knôtu. Množstvo knôtov pre konkrétnu veľkosť skleníka spravidla určuje ich výrobcu. Knôt zavesíte na drôt a zapálite ho. „Po zapálení knôtu skleník okamžite opustite, pri horení sa uvoľňuje oxid siričitý, ktorý je zdraviu škodlivý. Skleník uzavrite a dym z knôtu nechajte pôsobiť aspoň 2 hodiny. Oxid siričitý ničí škodlivé mikroorganizmy, plesne i rôznych škodcov. Po dvoch hodinách skleník starostlivo vyvetrajte," upozorňuje Petr Tichý, špecialista obchodnej siete špecializovanej na záhradné produkty.

Využitie octovej vody

Ak nechcete skleník z nejakého dôvodu vysíriť, aspoň zvnútra dôkladne umyte výplne okien aj konštrukciu octovou vodou. Ocot funguje ako ekologický umývací prostriedok a rozpúšťa nečistoty, zároveň pôsobí ako dezinfekcia. Čisté výplne okien v skleníku zároveň podporia rast rastlín.

Ak v skleníku používate pestovateľské nádoby, ako sú kvetináče a hrantíky, umyte ich takisto octovou vodou, nezabudnite ani na zálievkové vaničky pod kultivačnými nádobami.

Foto: AL Robinson, Shutterstock
Foto: AL Robinson, Shutterstock

Príprava pôdy

Zeminu vydezinfikujete primiešaním dusíkatého vápna. Pred jeho použitím pôdu prekyprite a zbavte zvyšku rastlín. Dusíkaté vápno ľahko zapracujte do zeminy a zalejte. Spoľahlivo zlikviduje vajíčka škodcov, semená rôznych burín, baktérie a spóry húb a plesní. Použiť ich ale musíte včas, najmenej 2 až 3 týždne pred siatím či výsadbou.

Foto: Mulevich, Shutterstock
Foto: Mulevich, Shutterstock

„Pred samotným siatím pôdu prihnojte. Nie je potrebné používať nejakú chémiu, bohato postačí kompost alebo hnoj. Zdravá pôda by mala držať hrudkovitú štruktúru, pokiaľ sa po rokoch začala meniť na prach, je potrebné ju vymeniť,“ uzatvára tému Tichý.

1) Zdroj: ASPEN.PR s.r.o.

Autor: Šárka Lachoutová 1)
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama