Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Dom uprostred sadu má namiesto strechy skleník

Zverejnené: 19. 6. 2020

Skleníky znovu zažívajú rozmach. Ľudia sa vracajú k životnému štýlu, ktorý kedysi bežne viedli ich starí rodičia a s nadšením objavujú výhody, ktoré prináša vlastníctvo záhrady, následne pestovania. Takisto aj majitelia domu, o ktorom je v tomto článku reč, mali ako vášniví pestovatelia kaktusov od prvopočiatku plánovania v úmysle vystavať skleník. Nakoniec došlo k tomu, že prikryl obytnú časť ich domu a stal sa jeho strechou. Skleník tak plní nielen funkciu kultivačnú, ale takisto izolačnú. Prináša úsporu energií, ale tiež napríklad komfort na terase.

Skleník bol na strechu novostavby umiestnený z niekoľkých dôvodov. Majitelia túžili ponechať priestor okolo domu maximálne otvorený a potenciálna stavba, či už skleník, či čokoľvek iné, by im kazil výhľad. Je totiž načo sa pozerať. Dom je umiestnený na pomerne rozľahlom pozemku, ktorý je z väčšej časti osadený stromami. Bohaté presklené plochy, ktoré vypĺňajú tri zo štyroch fasád stavby, pritom umožňujú užívateľom domu byť v permanentnom vizuálnom kontakte so sadom.

Ako ušetriť hneď na niekoľkých frontoch

Druhým dôvodom, prečo sa majitelia rozhodli v spolupráci s architektom Davidom Kazickým k danému riešeniu pristúpiť, bola finančná úspora. Miesto základov na dve stavby totiž postačilo vybudovať jediné. Dom je so skleníkom navyše v tepelnej symbióze. Obzvlášť v zime je v skleníku využívané zvyškové teplo z obytného prízemia - jednak ide o plošný únik tepla konštrukciou stropu (štandardné tepelné straty) a jednak o využitie teplého vzduchu prichádzajúceho z prieduchu z odvetrania krbovej vložky. V lete, keď skleník slúži ako regulátor teplotných extrémov, sa potom role obracajú. Bez skleníka by totiž strecha domu bola zahrievaná na oveľa vyššiu teplotu ako teraz. V zime to funguje podobne (strecha nie je toľko vystavovaná poveternostným vplyvom).

Prístup do skleníka v 1. nadzemnom podlaží je umožnený z krytej terasy po oceľovom schodisku.
Prístup do skleníka v 1. nadzemnom podlaží je umožnený z krytej terasy po oceľovom schodisku.

Strecha skleníku je navyše konštruovaná s výrazným presahom, pod ktorým sa vďaka tomu nachádza plne krytá terasa (materiál sibírsky smrekovec). Tá obklopuje celý dom a do skleníku z nej vedie oceľové schodisko.

Tehla a drevo tvoria pevné základy

Vráťme sa však na začiatok a popíšme materiálovú skladbu tejto unikátnej českej stavby. Aj tá hrá významnú úlohu v tom, ako sa súčasní obyvatelia v lete aj v zime cítia vo vnútri domu. Novostavba vznikla na betónových pásoch s monolitickou doskou. Obvodové steny sú vymurované z brúsených tehál Porotherm 30 Profi, určených pre nosné murivo hrúbky 300 mm (udávaný súčiniteľ tepelnej vodivosti bez omietok činí λ = 0,175 W / mK), a doplnené izolačnou vrstvou tvorenou minerálnou vatou 160 mm. Múry sú doplnené oceľovými stĺpmi zviazanými betónovým pohľadovým vencom. V interiéri boli steny vybavené jednovrstvými sadrovými omietkami. Na podlahy bola aplikovaná epoxidová stierka. Zvonku je inštalovaná prevetrávaná fasáda zo sibírskeho smrekovca. Na neho nemusel byť vďaka presahu "skleníkovej" strechy aplikovaný žiadny ochranný náter. Finálnu bodku celému vzhľadu domu dodávajú hliníkové okná s izolačným trojsklom.

Prízemie je obytné, na prvom poschodí je skonštruovaný skleník, ktorého strecha vďaka svojmu presahu zastrešuje aj terasu.
Prízemie je obytné, na prvom poschodí je skonštruovaný skleník, ktorého strecha vďaka svojmu presahu zastrešuje aj terasu.

Medzi obytnou časťou a skleníkom je strop, ktorého skladba smerom z interiéru zodpovedá tomuto zloženiu: obklad zo smrekových paluboviek – sadrovláknité dosky + KVH trámy 240 × 100 mm – tepelná izolácia EPS 150–180 mm – liata cementová podlaha 55 mm – epoxidový náter.

Subtílna kompozícia a prirodzená ventilácia skleníku

Konštrukcia skleníka na poschodí je z pozinkovanej, bielo lakovanej ocele, výplň je tvorená dutinkovým štvorkomorovým transparentným polykarbonátom (dosky s dĺžkou 8,5 m), pričom všetko bolo projektované za účelom dosiahnutia čo nejsubtílnejšieho výsledku. Podlahy v skleníku sú vybavené epoxidovým náterom. Autor stavby Ing. arch. Dávid Kazický k tomu upresňuje: „Vzhľadom na použitie pružného a ľahkého polykarbonátu ako strešnej krytiny sú možné väčšie deformácie konštrukcie pri zaťažení a jej profily tak môžu byť subtílnejšie, než keby sme použili sklo. Konštrukcia je navrhnutá prevažne z otvorených L profilov a ťahadiel z oceľovej guľatiny. To všetko je zoskrutkované pomocou skrutkovacích styčníkov."

Skleník je zastrešený dutinkovým štvorkomorovým transparetným polykarbonátom.
Skleník je zastrešený dutinkovým štvorkomorovým transparetným polykarbonátom.

Pod presahom strechy sú umiestnené vetracie otvory pre nasávanie vzduchu a pod hrebeňom skleníka bol inštalovaný lineárny prieduch pre odvod teplého vzduchu. Ventilácia skleníka je tak zaistená efektívne a navyše bez potreby elektronickej vetracej sústavy. Klimatizácia či riadené vetranie nie je inštalované ani v obytných priestoroch.

Vykurovací systém

V lokalite, v ktorej je dom situovaný (Podkrkonošie), nie sú dostupné rozvody plynu. Architekti tu preto po dohode s majiteľmi aplikovali vykurovací systém v podobe kombinácie elektrokotla a krbovej vložky s výmenníkom. Teplo je akumulované do 750l nádrže, okrem toho je akumulačný aj jeden z nosných múrov. Ten bol pre maximalizáciu tepelnej akumulácie obložený Chlumským pieskovcom. Zaujímavosťou je, že tento kameň pochádza zo zbúranej starej stodoly (v minulosti postavenej z materiálu pochádzajúceho z lomu vtedajších majiteľov). Je tu spravená aj príprava na budúcu inštaláciu fotovoltaických panelov.

Pozn. red .: Kameň je známy pre svoje výborné akumulačné vlastnosti. Je schopný pojať veľké množstvo tepla a následne ho postupne vyžarovať, vďaka čomu udržuje teplotu v interiéri pomerne dlho konštantnú aj potom, čo vyhasne ohnisko. Medzi najvhodnejšie druhy patrí pieskovec, konkrétne ten s vyšším obsahom kremeňa. A práve pieskovec bol zvolený tiež ako obklad jednej steny v dome so skleníkom.

Jedna z vnútorných stien v dome je vďaka obkladu z pieskovca akumulačná.
Jedna z vnútorných stien v dome je vďaka obkladu z pieskovca akumulačná.

Interiéry suverénnym dielom

Interiér domu bol vybavený podľa návrhu architektiek Jany a Hany Medkových. Na začiatku sa dámy museli vysporiadať s atypickou dispozíciou obytnej časti objektu, ktorá spočíva v tom, že sa vo vnútri nenachádza žiadna predsieň či hala. Vstupné dvere totiž vedú priamo do obývacej izby s kuchyňou. Zádverie v pravom južnom rohu objektu je však možné vizuálne oddeliť ťažkým závesom.

Hneď za vstupom teda nasleduje kuchynský ostrov. Ide o neprehliadnuteľný solitér, veľkosť pracovnej dosky vyrobenej z mramoru je navyše skutočne veľkorysá. Zvyšné povrchy ostrova sú opatrené bielym lakom. Autorom tohto kusu nábytku je stolár, ktorý ho vyrobil na mieru, rovnako ako neďaleko umiestnený kredenc (z bielej lakovanej preglejky). Stôl, nad ktorý bolo zavesené svietidlo ikonickej značky Tom Dixon, si zvolili samotní majitelia.

V kuchyni bol umiestnený objemný kuchynský ostrov s mramorovou pracovnou doskou.
V kuchyni bol umiestnený objemný kuchynský ostrov s mramorovou pracovnou doskou.

Kuchyňa je prepojená s obývacou izbou. V nej sa nachádza ružová sofa "Cosy" talianskej značky MDF Italia. Z dekorácií spomeňme vázy oceňovaného českého dizajnéra Romana Šediny. Vedľa štýlového nábytku a dekorácií sú v interiéri zaujímavé aj bezfalcové dvere z brúsenej smrekovej dyhy so skrytými pántmi. Dizajnové kovanie je z dielne holandskej firmy Forman; ide o minimalistické kľučky v tvare písmena T zo "saténovej" nerezovej ocele z kolekcie One dizajnéra Pieta Boona.

Dom je vybavený bohato presklenými plochami a umožňuje výhľad do sadu, ktorý obklopuje stavbu zo všetkých strán.
Dom je vybavený bohato presklenými plochami a umožňuje výhľad do sadu, ktorý obklopuje stavbu zo všetkých strán.

V južnej časti domu sú situované technická miestnosť a pracovňa, ktorá slúži tiež ako príležitostná hosťovská izba (disponuje aj samostatnou kúpeľňou). Pracovňa bola obohatená o záclony švajčiarskej značky Christian Fischbacher s viac ako dvestoročnou históriou - a o tapety tvorené látkou z parížskej dielne Pierre Frey. Sever objektu bol vyhradený spálni, šatni a hlavnej kúpeľni. Posledná menovaná bola popri už spomínanom pieskovci vybavená aj decentným, avšak luxusne vyzerajúcim obkladom z vápenca z morského dna (za umývadlom), na podlahách je betónová stierka. Nábytok je opäť z brezovej preglejky. Zrkadlové osvetlenie pochádza od talianskej firmy Flos.

Zo všetkých miestností v dome je posuvnými dverami zaistený priamy vstup na krytú terasu. Veľkoformátové okná otvárajú priestor domu prevažne na východ a západ. Severná obvodová stena je bez okien.

Fasáda je odvetrávaná a obložená drevom zo sibírskeho smrekovca.
Fasáda je odvetrávaná a obložená drevom zo sibírskeho smrekovca.

Fakty a čísla

• Lokalita: Chlum u Hořic v Podkrkonoší
• Úžitková plocha domu: 94 m2
• Úžitková plocha terasy: 84 m2
• Úžitková plocha skleníku: 98 m2
• Dokončenie realizácie: 2018
• Architekt: David Kazický
• Interiér: Jana Medková, Hana Medková

Súvisiace články:

Dom v skleníku čerpajúci energiu z prírody
Akumulačné materiály - nástroje proti teplotným šokom

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív architektov
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama