Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako správne realizovať cementový poter

Zverejnené: 7. 9. 2020

Všeobecne sú podlahové potery neodmysliteľnou súčasťou väčšiny podlahových skladieb, v ktorých tvoria nosnú plochu pod finálnu nášľapnú vrstvu. Poter ako posledná vrstva v skladbe podlahy, tvoriaca podklad pod finálnu vrstvu, musí spĺňať technické požiadavky, ako sú rovinnosť, pevnosť, tvrdosť, odolnosť proti oteru, dobrá tepelná vodivosť a v dnešnej dobe aj časové požiadavky stavby či projektu.

Poter musíme pred stuhnutím upraviť tak aby bola zabezpečená čo najväčšia pevnosť a rovnosť. Ak si dáme záležať na dosiahnutí dokonalej rovinnosti nemusíme už riešiť problém ako vyrovnať podlahu pri finálnej pokládke buď vinilovej alebo pvc (plávajúcej podlahy).

Stručne povedané ušetríme dosť finančných prostriedkov a času za niveláciu.

Pevnosť cementového poteru

Cementový poter sa vyrába z cementu piesku/štrku(kameninovej frakcie) a vody. Môžeme ho vyrobiť buď svojpomocne, kúpiť vrecia, ktoré zmiešame iba s vodou alebo doviezť na stavbu priamo z betonárky.

Aby sme si vedeli orientačne predstaviť na 1m3 potrebujem okolo 350 kg cementu(záleží na špecifikácii daného výrobcu a tiež množstve použitej vody).. Kameninovú frakciu (0/2-0/4 mm) 1,8 ton a 190 litrov vody. Teda 1m3 takéhoto betónového poteru váži 2440 kg.

Pri vyberaní kameninovej frakcie záleží na tom, akú výšku bude mať poter. Odporúčaná hrúbka pri podlahovom kúrení je 60 mm až 80 mm a bez podlahového kúrenia 50 mm až 60 mm.

Delenie betónu podľa vystuženia

- prostý ( nevystužený )
- železobetón (obsahuje oceľové prúty alebo sieť)
- predpätý
- vláknobetón

Do poterov sa môžu pridať rôzne prísady, ktoré vedia ovplyvniť vlastnosti poteru. Mäkkosť, spracovateľnosť, čas na stvrdnutie atď.

- Vodoreagujúce/ plastifikačné
- Silno vodoreagujúce/ superplastifikačné
- Stabilizačné (zadržujúce vodu)
- Prevzdušňovacie
- Urýchľujúce tuhnutie - Urýchľujúce tvrdnutie
- Spomaľujúce tvrdnutie
- Tesniace (hydrfobizačné, odpudzujúce vodu)

Pevnostná trieda: je limitovaná maximálnym vodným súčiniteľom, ktorý nesmieme prekročiť.

Pomer obsahu cementu a vody v čerstvom potere určuje kvalitu cementového poteru. V čase vytvrdzovania musí byť poter chránený pred nerovnomerným a rýchlim vysychaním, aby správne vytvrdol. Čím viac vody použijem, tým je pevnosť a kvalita hotového poteru menšia a naopak, tým väčšie je zmrštovanie poteru. Preto by sme to nemali s vodou preháňať.

Hydratácia cementu je pomerne zložitý chemický a fyzikálny proces, pri ktorom cement po zmiešaní s vodou tuhne a tvrdne. H2O vstupuje do štruktúry cementu a vznikajú nové zlúčeniny, ktoré tuhnú a vytvoria pevnú hmotu ( ide o kryštalizáciu presýteného roztoku, vetvičkové kryštáliky, ktoré sa navzájom prepletajú- to má za následok nárast pevnosti).

Zdroj: Bannafarsai_Stock
Zdroj: Bannafarsai_Stock

Potery sa používajú v pevnostných triedach 12 až 65. Napríklad trieda 12 sa používa ako kontaktný poter na vyrovnanie nerovností na ktorý sa položí podlahová krytina. Trieda 20 na byty a trieda 30 pre úžitkové časti domu.

Práca s cementovým poterom má tiež svoje pravidlá. Poter je potrebné spracovať optimálne do hodiny od zarobenia. Treba si tiež dať pozor, ak pracujem na priamom slnku alebo v chladnejšom počasí.. Po zabetónovaní je veľmi dôležité, aby boli zabezpečené požiadavky na jeho kvalitné vytvrdnutie. Betón nesmie vyschnúť skôr než vytvrdne. Preto musíme zabezpečiť jeho vlhčenie. Počas jari aspoň 7 dní, v lete minimálne 14 a ak chceme betónovať v chladnejšom ročnom období, teplota v miestnosti nesmie klesnúť pod +5 stupňov. Poter je pochôdzny až po 24 hodinách a úplne vytvrdnutý okolo 28 dňa.

Ale aj po 28 dňoch od položenia poteru musíme v mieste udržovať teplotu nad +5 stupňov a miesto by malo byť chránené pred prievanom, priamym slnečným svetlom, inak by mohlo dôjsť k zmenám vlastností a môžu sa vyskytnúť napr. zmrštovacie trhlinky. Tieto problémy sa dajú odstrániť správnou dilatáciou.

Môžete si objednať aj liaty cementový poter, v ktorom sú už v betonárke strojovo pridané plastifikátory. Na stavbu vám privezú už hotový poter a čerpadlo ho vytlačí na požadovanú vzdialenosť. To však neznamená, že nemusíte dodržovať daný postup vytvrdnutia.

Výhodou betónových podláh je okrem ceny, pevnosti a tuhosti aj ich univerzálne využitie či už pri novostavbách, tak pri rekonštrukciách objektov.

Cementové podlahové potery sa hodia aj do vlhkých priestorov. Majú dlhú životnosť, sú hygienicky nezávadné a odolajú ohňu aj chemickým látkam. Nevýhodou je pomerne dlhá doba vysychania a potreba dodržať presný podiel pridanej vody.

Ak dodržíte zloženie a technologický postup, budú vám cementové potery dobre slúžiť dlhé roky.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama