Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Betón ako nositeľ ľahkosti a elegancie

Zverejnené: 28. 8. 2020

Betón nie je iba konštrukčným stavebným materiálom, ale už nejakú dobu preniká aj do oblasti umenia, dizajnu a architektúry. Pohľadový betón sa stal obľúbenou súčasťou moderných stavieb a minimalistických interiérov a vďaka zdokonaľujúcim sa technológiám je možné z neho vytvárať subtílne, elegantné prvky, ktoré si však uchovávajú svoju charakteristickú surovosť.

Práve víziu dostať betón do popredia dizajnu sme sa rozhodli zodpovedne realizovať aj my v našej dielni Qybic. Chceme svetu ukázať, že aj betónové výrobky môžu byť odrazom precíznej remeselnej práce a kombináciou svojbytného materiálu s maximálne prepracovanými detailmi. A práve na detailoch nám záleží.

Poctivá ručná práca

Aj napriek všetkému modernému vybaveniu našej prevádzky (CNC stroje, 3D tlačiarne alebo napríklad tryskacie zariadenie) je konečný vzhľad betónového výrobku závislý predovšetkým na presnej a detailnej ručnej práci. Vplyv na neho má aj samotný postup liatia, ktorý určuje veľkosť a typy máp na povrchu, ďalej napríklad teplota pri odlievaní, „staroba“ namiešanej zmesi, doba odformovania a podobne. Všetky tieto aspekty musia byť brané pri výrobe do úvahy, pretože sa podieľajú na jedinečnosti každého zhotoveného kusu.

Ultra tenký

Predpokladom perfektného výsledku je výborná znalosť samotného materiálu a jeho možností. Naša vlastná zmes, ktorá obsahuje viac než desať komponentov, presahuje vlastnosti bežného betónu vo všetkých smeroch. Ide o betón kategórie UHPC (Ultra High Performance Concrete), ktorý vyniká pevnosťou, odolnosťou aj trvanlivosťou. Pre predstavu: ultravysokopevnostný betón má oproti tomu bežnému konštrukčnému desaťnásobne vyššiu pevnosť v tlaku aj v ťahu za ohybu. Materiálovými vlastnosťami začína pripomínať odliatky zo šedej či bielej liatiny, avšak má oveľa nižšiu hmotnosť. Autentickosti betónového vzhľadu vieme docieliť technikou pieskovania alebo zámerným vytvorením porézneho povrchu. Je teda jasné, že materiál sám o sebe predstavuje priestor pre fantáziu a kreativitu.

Hlavná pozornosť našej výroby sa sústreďuje na tenké stolové dosky (napríklad stôl Lotos), pracovné kuchynské dosky, L obklady schodiskových stupňov aj stien či nástenné dekorácie a obrazy. Popri vytváraní tenkých doskových elementov, ale tiež radi spolupracujeme na komplexných, zložitých 3D prvkoch, akými sú lavice, bary či kvetináče na mieru.

Formovanie betónu je výzva

Disponovať kvalitným materiálom a zvládnuť výrobnú techniku však nestačí. Dôležitým krokom je výroba foriem, ktoré si s hrdosťou navrhujeme a vytvárame sami. Návrh foriem je síce zdĺhavá procedúra, zato podporená veľkým množstvom skúseností z praxe nášho tímu. 3D modelovanie a programovací jazyk CNC strojov je pre nás denným chlebom, rovnako ako čítanie technických výkresov a sledovanie trendov vo výrobných procesoch. Softvérová aj technologická vyspelosť umožňuje tvoriť a tiež realizovať aj tie najbláznivejšie a najodvážnejšie návrhy dizajnérov a architektov. Do nových projektov sa vrháme po hlave a s chuťou, hoci sú náročné. Čeliť novým výzvam totiž znamená neustále posúvať hranice našej výroby.

Stôl inšpirovaný prírodnými tvarmi

Rastlinná ríša pre nás predstavuje nekonečný zdroj inšpirácie. Kombináciou dvoch základných materiálov - ocele a betónu - vznikol stôl pracovne pomenovaný Lotos. Ako už názov napovedá, jeho dizajn vychádza z kriviek lotosového kvetu, ktorý bol zvolený pre svoj čistý a harmonický vzhľad. Pre jeho realizáciu bolo potrebné navrhnúť a prepracovať každý detail. Stôl má ako celok pôsobiť subtílne a "ľahko", preto sme zašli až na hranicu možností oboch materiálov. Výsledkom je betónová doska stola s hrúbkou len 13 milimetrov v kombinácii s ohýbanými oceľovými drôtmi s priemerom 8 milimetrov, ktoré sú previazané tak, aby tvorili pevný celok. Detail skosenia stolovej dosky potom ešte viac podčiarkuje jej tenkosť.

Ďalším stupňom elegancie, na ktorom aktuálne pracujeme, je eliptická verzia tohto kusu nábytku. Zároveň by sme v budúcnosti radi docielili väčšieho prepojenia betónu, dreva a rastlín, pretože chceme, aby naše výrobky nepôsobili studeno a stroho, ale aby boli nositeľmi hravosti a živosti. Dúfame, že si nájdu cestu aj do vašich domovov alebo sa stanú súčasťou vašich vlastných projektov. Viac na www.qybic.cz

Tento článok vyšiel v najnovšom vydaní časopisu INTRO - časopis o architektúre. Viac na www.intro.cz

Autor: Petr Holub
Foto: Archív firmy QYBIC
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama