Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Ako správne vybrať hmoždinku pre zatepľovací systém?

Zverejnené: 8. 6. 2015

Je certifikát dostatočnou podmienkou pre bezproblémové kotvenie zatepľovacích systémov ETICS? Je vlastne výber hmoždinky dôležitý alebo rozhoduje iba najnižšia cena?

Na trhu je veľmi široká ponuka hmoždiniek, ktoré sa od seba diametrálne líšia. Iba niektoré základné rozdiely je možné rozpoznať voľným okom, to dôležité ale väčšinou nie je poznať na prvý pohľad – vlastnosti výrobku, ktoré vypovedajú o kvalite a parametroch vykonaného kotvenia. Popri otázke bezpečnosti sa s rastúcimi hrúbkami izolantu zvýrazňuje problematika tepelných mostov. Zo skúseností vieme, že prekreslovanie kotviacich miest môže vyložene pokaziť vzhľad zateplenej fasády.

Bezpečnosť

Únosnosť hmoždinky v podklade začína prakticky pri nulových hodnotách. Pracovníci spoločnosti LIKOV s.r.o. ako súčasť servisu vykonávajú výťažné skúšky na stavbe, ktoré ukazujú reálne hodnoty v konkrétnych situáciách. Jednoznačne sa ukazuje, že najlacnejšie rady zatĺkacích hmoždiniek zlyhávajú v konštrukciách z pórobetónu, dutinových tvárnic a v ďalších problematických, ale bohužiaľ bežných, podkladoch. U moderných hmoždiniek rady WKTHERM výrobcu Wkret-met dosahujeme bezpečných hodnôt vo všetkých typoch podkladov len pri kotviacej hĺbke 25 mm.

Nemenej dôležité sú parametre taniera hmoždinky, ktorého úlohou je udržať izolant s dostatočnou rezervou. Pre dosky z minerálnej vlny nižších pevností je potrebné použiť väčšie taniere.

Súčiniteľ bodového prestupu tepla

Táto vlastnosť charakterizuje schopnosť hmoždinky viesť teplo z podkladu na povrch ETICS. Čím vyššia je hodnota tohto súčiniteľa, tým väčšia je pravdepodobnosť vykreslenia kotviaceho miesta na povrchu. Hodnoty súčiniteľa sa všeobecne pohybujú od 0,000 W/K vyššie, zhruba do 0,002 W/K je možné hovoriť o priaznivých hodnotách, kedy riziko prekreslenia je veľmi malé. Je potrebné tiež pripomenúť súvisiaci problém so zatĺkacími hmoždinkymi, kedy často dochádza k neriadenému zatlčeniu tanierika do hmoty izolantu. Pokiaľ sa potom použije k vyrovnaniu malta pre základnú vrstvu, lokálne zvýšenie hrúbky jej vrstvy môže zapríčiniť vykreslenie miest kotvenia.

Certifikácia

Bežná certifikácia potvrdzuje zhotovenie príslušných skúšok, ale chýbajú kritériá hodnotenia kvality. Tento problém rieši Osvedčenie o kvalitatívnej triede A, ktoré bolo udelené radám FIXPLUG, WKTHERM a eco-drive výrobcu Wkret-met. LIKOV s.r.o. je výhradným dovozcom týchto príchytiek pre ČR a SR. Pri hodnotení pomeru „cena/výkon” vychádzajú tieto hmoždinky ako jednotky vo svojich kategóriách.

Obr. č. 1 – skrutkovacia hmoždinka WKTHERM S s odizolovanou kovovou skrutkou
Obr. č. 1 – skrutkovacia hmoždinka WKTHERM S s odizolovanou kovovou skrutkou
Obr. č. 2 – skrutkovacia hmoždinka eco-drive W pre kotvenie minerálnej vlny
Obr. č. 2 – skrutkovacia hmoždinka eco-drive W pre kotvenie minerálnej vlny
Autor: Ing. Václav Hadrava
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama