Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Ako vybrať kotol na drevo do rodinného domu?

Zverejnené: 16. 6. 2022

Nadchádzajúce letné mesiace sú ideálnym obdobím na výmenu kotla. Než sa do toho pustíte, je dobré spoznať všetky možnosti, ktoré moderné kotly ponúkajú. Aj taká klasika ako kotol na drevo totiž vie prekvapiť.

Foto: vipman, shutterstock

Drevo ako palivo je po generácie veľmi obľúbené a používa sa ako hlavný aj vedľajší zdroj vykurovania. Pokiaľ neriešite len krb ako dizajnový prvok do obývačky, ale plnohodnotné kúrenie v dome či na chalupe, oplatí sa pred nákupom venovať svoju pozornosť niekoľkým hlavným parametrom. Čo by vám pri výbere splyňovacieho kotla na drevo nemalo uniknúť?

1. Výkon a účinnosť kotla

Výkon je jedna zo základných hodnôt, podľa ktorej sa vyberá kotol do konkrétnej nehnuteľnosti. Potrebný výkon kotla by mal vždy stanoviť odborník, ktorý pri výpočte berie do úvahy množstvo faktorov. Od veľkosti, typu stavby a jej veku až po stav izolácie, zateplenia alebo okien. Výrobcovia kotlov ponúkajú svoje produkty v širokom rozmedzí, napríklad od 16 až do 55 kW, aby si vybral skutočne každý.

Účinnosť sa označuje v percentách a podľa nej spoznáte, ako kotol hospodári s teplom, ktoré vzniká pri spaľovaní paliva. Čím vyššie číslo, tým lepšie. Pri vysokej účinnosti nad 90 percent nedochádza k takmer žiadnym stratám a kotol skoro všetku energiu obsiahnutú v dreve použije na vykurovanie. S rastúcou účinnosťou tým pádom klesá spotreba paliva aj náklady na financovanie vykurovacej sezóny.

2. Premyslené konštrukčné prvky

Moderné kotle na drevo majú inovovanú konštrukciu a obsahujú mnoho prvkov, ktoré zvyšujú ich bezpečnosť a zjednodušujú obsluhu. Splyňovacie kotle využívajú odťahový ventilátor, ktorý automaticky riadi chod a reguluje výkon kotla. Nasáva vzduch cez klapky primárneho a sekundárneho vzduchu do násypnej šachty, trysky, výmenníka kotla a potom do spalinovej cesty. Klapky primárneho vzduchu zaisťujú adekvátny výkon, zatiaľ, čo klapka sekundárneho vzduchu zabezpečuje vysokú účinnosť.

O bezpečnú prevádzku sa potom stará chladiaca slučka, ktorá zabraňuje prekúreniu kotla. V prípade vysokej teploty vody v kotly sa otvorí ventil, ktorý do chladiacej slučky pustí studenú vodu z vodovodného kohútika a kotol ochladí.

3. Technológie, ktoré idú s dobou

Kotle obsahujúce elektronickú jednotku samé riadia proces spaľovania a tiež všetky ďalšie prvky vykurovacieho systému. Vďaka tomu nie je potrebné vynakladať Ďalšie financie na riadenie vykurovacieho okruhu v dome vrátane ohrevu teplej vody.

Ak chcete mať prehľad o chode kotla aj na diaľku, voľte taký kotol, ktorý je možné pripojiť k internetu. Potom sa stačí pripojiť cez telefón, tablet alebo počítač a pomocou aplikácie sledovať parametre vykurovania.

4. Veľkosť násypnej šachty

Napriek tomu, že kotly s vysokou účinnosťou spotrebúvajú menej dreva, nevyhne sa majiteľ pravidelnému manuálnemu doplňovaniu paliva. Intervaly je možné predĺžiť pri inštalácii akumulačnej nádrže. Ďalej sa oplatí skontrolovať, aké veľké kusy dreva môžete používať bez potreby štiepania. Vďaka tomu môžete ušetriť čas pri príprave dreva. Pri kotloch s väčším výkonom je možné obvykle používať dlhšie polená. Pohodlné prikladanie môžu uľahčiť aj veľké prikladacie dvere, ktoré sú dobre prístupné. Pokiaľ je splyňovací kotol na drevo vybavený odťahovou klapkou, ktorá odsáva splodiny z násypnej šachty, nedochádza ani počas doplňovania paliva k úniku dymu do miestnosti.

5. Ekologické požiadavky

Podľa platnej legislatívy musia všetky predávané kotly spĺňať prísne podmienky takzvaného ekodizajnu, ktoré platia v celej Európskej únii. Ďalej na každom kotli nájdete zaradenie do emisnej triedy. Moderné kotly spĺňajú 4. alebo najvyššiu 5. emisnú triedu, ktorá zaručuje ekologickú prevádzku s minimálnym dopadom na životné prostredie.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama