Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Ako vybrať okno pre jednotlivé miestnosti v rodinnom dome?

Zverejnené: 12. 4. 2024

Každá izba v dome má svoj význam a potrebuje osobitý prístup. Nielen pri jej zariaďovaní, ale už pri samotnom návrhu. Venovať pozornosť treba aj oknám. Nie sú len prostriedkom na vetranie a presvetlenie priestoru, ale majú tiež výrazný vplyv na celkový vzhľad a funkčnosť danej miestnosti.

Okná by mali byť navrhnuté tak, aby spĺňali potreby jednotlivých izieb v dome. Dostatočné presvetlenie miestností ovplyvňuje orientácia okien na svetové strany, plocha sklenej výplne, ale tiež výškové umiestnenie otvorových výplní či ich proporcie. Aké okná zvoliť do spálne, obývačky či kúpeľne?

Kvalitu spánku ovplyvňuje umiestnenie okna

Spánok je veľmi dôležitý pre fyzickú i psychickú pohodu človeka a jeho nedostatok môže viesť k podráždenosti, úzkostiam a depresiám. Odporúčaná dĺžka spánku je 7 až 9 hodín denne, môže sa však líšiť v závislosti od veku a individuálnych potrieb jednotlivca. Pred inštaláciou nových okien sa treba poradiť s odborníkmi, s architektmi a projektantmi, ktorí dokážu určiť nielen správnu orientáciu okien, ich umiestnenie, ale aj optimálnu veľkosť. „V STN norme sa uvádza, že okná by mali zaberať 1/10 podlahovej plochy, čo však považujem v súčasnosti za nedostatočné. Aktuálne sa odporúča, aby veľkosť okien bola aspoň 1/8 až 1/6 podlahovej plochy, pričom okná môžu ešte väčšie. Aktuálnym trendom sú okná zaberajúce až 40-50% podlahovej plochy,“ hovorí Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ INCON. Ak bude okno v spálni nasmerované na južnú stranu, izba bude teplá a slnečná. Okná orientované na východ ocenia ľudia, ktorým neprekáža, ak ich ráno zobudí slnko. Večer však bude v spálni príjemne chladno, čo dokáže výrazne zlepšiť kvalitu spánku. Orientácia okien na západ sa naopak veľmi neodporúča, pretože najmä v lete bude spálňa veľmi teplá a prehriata, čo môže mať za následok ťažšie zaspávanie. Ak má spálňa okná orientované na sever, miestnosť je chladnejšia a tmavšia, čo mnohí pri spánku obľubujú. Naopak, iným ľuďom príliš tmavá izba nemusí celkom vyhovovať, pretože v nej majú problémy s prebúdzaním.

Dostatočné presvetlenie kuchynskej linky

Kuchyňa je dušou domova, kde výber okien závisí od potreby osvetlenia miestnosti, vetrania a v neposlednom rade od reálnych možností danej kuchyne. Pri navrhovaní domov možno dnes badať rôzne kreatívne stvárnenia kuchynských priestorov. Aby ste počas dňa nemuseli používať iba umelé osvetlenie pracovnej dosky, je dôležité zosúladiť riešenie kuchynskej linky s oknami. Ak vám to dispozícia kuchyne umožňuje, s oknom nad linkou či drezom získate dostatok svetla na umývanie riadu, prípravu jedla, ale aj pekný výhľad do záhrady, okolitej prírody alebo ulice. „Vhodnou voľbou sú napríklad plastové okná s úzkym rámom INCON DESIGN, vďaka ktorým sa do interiéru dostane ešte viac svetla,“ zdôrazňuje L. Pavlovič. Obľúbené sú dnes aj úzke pásy okien medzi dolnými a hornými skrinkami, ktoré vytvárajú zaujímavý vizuálny efekt. Ak okná siahajú až po úroveň pracovnej dosky, treba si zvoliť vhodný spôsob ich otvárania. Ideálne sú jednokrídlové okná alebo dvojkrídlové otvárateľné v strede.

Minimalistické okná pre modernú obývačku

Obývačka je najviac využívanou izbou domácnosti, kde sa po večeri stretáva celá rodina, aby sa jej členovia porozprávali, pozreli si televízor či zahrali spoločenskú hru. V moderných obývačkách vyniknú okná s minimalistickým a elegantným dizajnom, v tradičných priestoroch sa uplatnia aj viac zdobené varianty. Okno by nemalo byť len funkčné, ale dotvárať aj celkový štýl obývacieho priestoru. V rodinnom dome je obývačka často spojená s kuchyňou, preto by tu mala byť plocha okien najväčšia, a to 40 až 50 % v pomere k podlahovej ploche. Ak žijete v rušnej lokalite, pouvažujte nad oknami so zvukovoizolačnými sklami. „Akustickú izoláciu dosiahnete použitím skiel rôznej hrúbky a dostatočne veľkými dištančnými medzerami. Zvukovú izoláciu ešte vylepšíte použitím skla laminovaného akustickou fóliou, ktorá lepšie tlmí vyššie frekvencie,“ dopĺňa L. Pavlovič.

Výhľad do záhrady

V obývačke sa ľudia často prikláňajú k veľkoformátovým oknám, ktorými sa dá funkčne prepojiť interiér s exteriérom. Vďaka nim možno efektívne využívať slnečnú energiu nielen na prísun dostatočného množstva svetla do príbytku, ale aj na zníženie nárokov na vykurovanie prostredníctvom využívania pasívnych solárnych ziskov. Na výber máte klasické balkónové dvere, sklopno-posuvné dvere (PSK) alebo HST portály. PSK portály sú cenovo dostupnejšie a majú možnosť otvárania do strán alebo sklápania, čo umožňuje prispôsobiť ich otvorenie podľa vašich potrieb. „Sklopno-posuvné dvere INCON Komfort EVO sa pri ich zatiahnutí zvonka automaticky neuzamknú, len privrú. Tým chránite svoj domov pred hmyzom alebo prievanom, ale zároveň sa na terase „nevymknete“. Ľahkým zatlačením do krídla dvere opäť otvoríte,“ vymenúva prednosti portálu Ladislav Pavlovič. HS (HST) portál je inovatívna voľba pre tých, ktorí hľadajú spojenie moderných technológií a elegantného dizajnu. Tento typ systému umožňuje plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom vo forme bezbariérového riešenia. Pamätať treba na to, že veľká plocha skla nesmie byť ničím tienená. V prípade, že časť skla je zatienená a časť vystavená priamemu slnku, sklo sa nerovnomerne zohrieva a môže prasknúť. „Ak by ste sa chceli takémuto riziku vyhnúť, môžete si zvoliť tzv. „kalené“ sklo, ktoré je odolné voči tepelnému šoku a je 4 až 5x pevnejšie ako bežné sklo rovnakej hrúbky,“ zdôrazňuje L. Pavlovič.

Aby boli deti v bezpečí

Prostredie, v ktorom deti vyrastajú, má veľký význam pre ich rozvoj. Vlastná izba im ponúka priestor pre tvorivosť, učenie, oddych i súkromie. Okno v detskej izbe by malo byť dostatočne veľké a mali by zaberať 25 – 35 % podlahovej plochy. Písací stôl je dobré umiestniť tak, aby naň svetlo dopadalo z ľavej strany a posteľ nedávať priamo pod okno, aby dieťa nespalo v prievane. Pri oknách v detskej izbe zvážte investíciu do bezpečnostných skiel. Deti sa totiž radi naháňajú, klbčia so súrodencami, skáču či hádžu po sebe rôzne veci. Pri požiadavkách na zvýšené mechanické namáhanie sa používa v skladbe izolačného skla sklo kalené (ESG) alebo lepené (VSG). „Bezpečnostné sklo typu VSG sa skladá z minimálne dvoch sklenených tabúľ rôznej hrúbky, ktoré sú následne zlepené dokopy medzivrstvou – fóliou. Sklo vydrží pokope, aj keď sa rozbije. Jednotlivé kúsky sa pri rozbití nerozletia, na skle ostane iba prasklina, podobne ako na smartfóne,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič z firmy INCON. Tvrdené kalené sklo (ESG) sa naopak pri silnom náraze rozbije na množstvo drobných, ale neostrých kúskov, ktoré nie sú nebezpečné ako klasické črepiny. Zvýšiť bezpečnosť okien možno aj uzamykacou okennou kľučkou alebo detskou poistkou, ktorá sa montuje do rámu a krídla okna. Dieťa okno neotvorí, ale možno ho dať do sklopnej polohy a miestnosť vyvetrať.

Okno v kúpeľni je nevyhnutnosť

V kúpeľni je potrebné efektívne a pravidelne vetrať, aby sa tu zabránilo vzniku plesní. Je dôležité zvoliť si sem okno z odolných materiálov, čiže z PVC alebo hliníka. Vzhľadom na častý kontakt s vodou a vlhkosťou je dôležité, aby okenné komponenty boli odolné aj voči korózii. V kúpeľniach zväčša bývajú okná menších rozmerov, ale dnes už nie sú výnimkou ani väčšie otvorové výplne či okno umiestnené v rohu. Najčastejšie sa do kúpeľne inštalujú jednokrídlové okná. Zvoliť si môžete pevné, ktoré nemajú možnosť otvárania ani vetrania. Využiť sa dajú najmä na prízemí, pretože ich možno umyť z obidvoch strán zo zeme. Vhodné sú však len pre domy s rekuperáciou. Ďalšou možnosťou sú sklopné okná, ktoré sa dajú vyklopiť do polohy vetrania, ale nie otvoriť alebo otváravo-sklopné okná, ktoré možno otvoriť úplne. Čo sa týka zasklenia môžete okrem klasického využiť aj matné sklo, ktoré je nepriehľadné, prípadne ornamentové s vysokou rozptylovou svetelnou priepustnosťou a zníženou priehľadnosťou.

Menšie okná do garáže či technickej miestnosti

Pri výbere okien pre technickú miestnosť alebo garáž je dôležité zvážiť praktické aspekty a funkčné požiadavky. V technických priestoroch nie je dôležité venovať prílišnú pozornosť estetike. Vyberte jednoduché okná, ktoré sa ľahko integrujú do pracovného prostredia. Do takýchto miestností sa odporúčajú okná menších rozmerov, ideálne však s možnosťou otvárania, aby tu bolo možné vyvetrať.

TIP na okno

Ak hľadáte kvalitné okno, investujte do plastových okien INCON Komfort EVO. Súčasťou okna je 6 komorový plastový profil s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm. Obsahuje o 25 % viac materiálu ako bežné plastové okno, preto sa nekrúti a nedá sa ľahko vypáčiť. Uzavretá rámová výstuha zvyšuje pevnosť rámov a podporuje stabilitu okien, hlbšie uloženie skla obmedzuje rosenie. Okno má aj stredové tesnenie a tri tesniace roviny, vďaka čomu poskytuje vynikajúcu tepelnú a akustickú izoláciu. Súčiniteľ prechodu tepla celým oknom je Uw = od 0,71 W/m2K.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív INCON

Tématické odbory

reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama