Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Ako vybrať osvetlenie?

Zverejnené: 8. 4. 2019

V súčasnej dobe je výber vhodného osvetlenia veľkou témou. Je to predovšetkým z dôvodov ochrany zraku a tiež vďaka vývoju nových technológií LED, ktoré prinášajú rôzne možnosti v oblasti svietenia. Viete, ako zvoliť svietidlá do interiéru tak, aby ste mali dostatok svetla, cítili sa v ňom príjemne a osvetlenie plnilo svoje poslanie? Poradíme vám, ako na to!

Najskôr je dobré si uvedomiť účel priestoru, do ktorého svietidlá inštalujete. Pokiaľ je miestnosť určená k odpočinku a trávenie času s rodinou, je vhodné osadiť svietidlá svetelným zdrojom, ktorý vyžaruje teplé biele svetlo. Do kúpeľne a kuchyne sa odporúča skôr neutrálna biela farba svetla. Neutrálna farba vyžaruje najprirodzenejšie svetlo. Nezmení tak vzhľad jedla, ani tón ľudskej pokožky pri líčení. Rovnako do dielne či pracovne náleží neutrálna biela farba, ktorá podporí vašu aktivitu, sústredenosť a zaženie únavu.

Každá miestnosť si zaslúži hlavné svietidlo. Spravidla sa jedná o závesné svetlo alebo luster či stropné svietidlo s viacerými zdrojmi. Môže byť jej dominantou, alebo celkom nenápadné. Vyberať si môžete z veľmi dizajnových kúskov, minimalistických štýlov, alebo môžete siahnuť po klasike, ktorá splní svoj účel.

Ak potrebujete hlavné svietidlá doplniť, sú veľmi vhodné menšie nástenné a stropné svietidlá. Môžu byť nenápadné a poslúžiť ako štýlový prvok. Zaujímavým doplňujúcim prvkom sú praktické bodové svietidlá alebo vstavané podhľadové svietidlá. Rozdeľujú priestor a môžeme nimi ožiariť určitý bod, ktorý potrebujeme nasvietiť.

Do miestností, kde hlavné zdroje svetla nepokrývajú celý priestor, je možné umiestniť tiež stojace alebo stolné lampy, ktoré vyžarujú menej svetla a členia miestnosť. Umiestnite ich na nočné stolíky, na komodu alebo do blízkosti jedálenského stola. Ich svetlo postačí aj k sledovaniu televízie alebo pri čítaní knihy.

V súčasnej dobe je veľmi obľúbené retro osvetlenie. Jedná sa hlavne o LED žiarovky, ktoré vďaka novým technológiám LED diód, vyzerajú ako klasické vláknové žiarovky. Sú veľmi dekoratívne a vhodné do svietidiel s priznaným svetelným zdrojom. Na tento účel poslúžia svietidlá v retro a industriálnom štýle. Sú väčšinou v kovovom prevedení, v prirodzených farbách alebo s patinou. Veľmi obľúbené sú potom objímky na kábli bez cylindru, kde dominuje krásna žiarovka. Vyžarujú mäkké teplé svetlo, ktoré vkusne zútulní každý priestor.

Novinkou vo svete svietidiel, je tzv. inteligentné osvetlenie. Túto smart technológiu svietidiel a svetelných zdrojov ponúkajú napríklad produkty Hue od značky Philips. Zariadenia pomôžu vďaka možnosti premenlivého svietenia vytvoriť atmosféru k akejkoľvek príležitosti. Môžete si nastaviť stmievanie a rozodnievanie podľa vášho denného rytmu alebo podľa slnečného svitu. Philips Hue je skvelé na vytváranie svetelných scén, ktorá vám pomôžu relaxovať, vychutnať si hudbu alebo podporia náladu filmu, ktorý sledujete. Páčiť sa bude hlavne fanúšikom PC hier, pretože svetlo môže skvelo doplniť akčnú atmosféru. Všetky svietidlá je možné rozsvietiť pomocou diaľkového ovládača a nastaviť pomocou aplikácie na vašom mobilnom telefóne. Vďaka nej je možné ovládať domáce osvetlenie aj pokiaľ nie ste doma a svetlo sa tak stáva zároveň bezpečnostným prvkom.

Čítajte tiež:

Svetlo v byte a kancelárii

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív K & V ELEKTRO
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama