Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Praktický balkón pre každého: Čo mu nesmie chýbať?

Zverejnené: 11. 6. 2021

Balkón je praktickým miestom, ktoré má široké využitie. Niektorým slúži ako záhradka, pre iných ide zas o oddychový priestor na čítanie knihy alebo pitie kávy. Zariaďujete si balkón a neviete, ako na to? Máme pre vás zopár praktických tipov, ktoré vás budú inšpirovať a pomôžu vybrať správne kúsky.

Zdroj: Photographee.eu, shutterstock

Vyberte správnu podlahu

Na to, aby sa vám po balkóne dobre chodilo, potrebujete kvalitnú a dobrú podlahu. Na výber máte viac možností. Všetko však závisí od typu balkóna.

Prvým typom je krytý balkón. Vďaka tomu, že je interiér ochránený od vonkajších vplyvov, môžete doň umiestniť aj klasické parkety. V prípade, že na balkóne chcete sadiť a mať veľa kvetov, odporúčame keramické podlahy, ktoré sú jednoduché na údržbu. Vyhnete sa tak viacerým problémom, ako napríklad vlhkosti, ktorú parkety znášajú veľmi ťažko.

Druhým typom je klasický balkón bez zakrytia. Najlepšou podlahou sú kachličky. Pri daždi, snežení či iných nepriaznivých podmienkach sa nebudete musieť ničoho báť. Farbu a štýl podlahy zvoľte podľa svojich vlastných preferencií. Môžete ju skombinovať napríklad s doplnkami alebo nábytkom. Všetko závisí čisto na vás.

Rada odborníka

Ak chcete zvýšiť komfort krytého balkóna, podlahu doplňte pekným kobercom. Vybrať si môžete taký, ktorý zaberie celú plochu alebo menší pod stolík a stoličky.

Zamerajte sa na nábytok

Každý balkón by mal byť funkčný a praktický. Ak z neho chcete vyťažiť maximum, nemal by vám chýbať kvalitný nábytok. Základom je menší stôl a aspoň dve stoličky, ktoré poskytnú pohodlné sedenie a oddych. Na balkóne si budete môcť vychutnať svoj obed alebo poobednú kávu. Ak by vás pri týchto aktivitách otravovalo silné slnko alebo na nervy idúci hmyz tak si pomôžte balkónovou markízou prípadne sieťku proti hmyzu.

Veľmi obľúbeným sedením sú aj kreslá a sedacie súpravy z ratanu. Ak do nábytku nechcete príliš investovať, pokojne si vytvorte svoje vlastné z paliet. Nezabudnite k nim dokúpiť mäkké vankúše a podušky.

Ďalej by na balkóne nemali chýbať poličky. Uvítate ich najmä vtedy, keď budete pestovať kvety. Vhodné sú tiež regále a menšie skrinky.

Zdroj: Anna Nahabed, shutterstock
Zdroj: Anna Nahabed, shutterstock

Doplnky a dekorácie

Dôležitú úlohu v zariaďovaní zohrávajú doplnky. Starajú sa o to, aby balkón vyzeral útulne a pekne. Pri dekoráciách máte voľnú ruku. Vyberajte to, čo sa vám páči. Dnes je trendom boho štýl, ktorý pôsobí elegantne ale zároveň aj uvoľnene. Inšpirácie pre zariadenie terasy či balkónu v boho štýle nájdete tu.

Balkón je spravidla malý priestor. Keď v ňom skombinujete 3 - 4 štýly, môže pôsobiť chaoticky a nebudete sa v ňom cítiť dobre.

Pri nakupovaní myslite aj na doplnkové funkcie. Napríklad, úložné boxy vyplnia prázdny kút, no pritom poskytnú miesto na uloženie nepotrebných vecí. Lampáš doplní stôl a pritom ho osvetlí.

Zdroj: HouseOfMan, shutterstock
Zdroj: HouseOfMan, shutterstock

Nezabudnite na osvetlenie

Každý balkón potrebuje osvetlenie. Väčšina ho má vo forme nudnej a nepeknej lampy, ktorú môžete vymeniť za omnoho krajšie vonkajšie lustre či bodové osvetlenie. Ešte obľúbenejšie sú reťazové svetlá. Umiestniť sa dajú kamkoľvek. Jediné, čo budú potrebovať, je elektrická energia.

Svetlo by malo byť tlmené a teplé. Vyhnite sa kúpe chladných žiaroviek. Spôsobia, že balkón bude vyzerať umelo a sterilne.

K hlavnému osvetleniu pridajte zopár doplnkových. Skvelou možnosťou sú lampáše a veľké svietniky.

Zdroj: Anna Nahabed, shutterstock
Zdroj: Anna Nahabed, shutterstock

Balkón ako menšia záhradka

Tí, ktorí nemajú záhradu, môžu využiť balkón ako jej menšiu náhradu. Vypestujte si pekné kvety alebo nechajte vyklíčiť klíčky. Milovníci domácej zeleniny a ovocia si prídu na svoje takisto. Možností je nespočetne veľa.

Pri nakupovaní semienok nezabudnite ešte na pekné a farebné črepníky. Nájdete k nim aj rôzne príslušenstvo, ako napríklad stojany.

Zdroj: Yulia Grigoryeva, shutterstock
Zdroj: Yulia Grigoryeva, shutterstock

Vytvorte si miesto presne pre seba

Balkón je skvelým miestom, ktoré si môžete prispôsobiť presne podľa seba. Okrem záhradky ho viete využiť aj na posedenie s priateľmi pri káve alebo na relax pri knihe. Vyberte si jednu z možností aj vy.

Autor: architecturaldigest.com
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama