Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Akustická tehla, účinná ochrana pred hlukom

Zverejnené: 13. 5. 2019

V spoločnosti rezonuje pojem zdravý dom. Zahŕňa mnoho faktorov, medzi ktorými hrá významnú rolu aj akustická pohoda. Je potrebné na ňu myslieť už pri samotnej výstavbe domu a pozorne vyberať medzi murovacími materiálmi, ktoré trh ponúka. Tehly, konkrétne typu Porotherm AKU, patria k tým, ktoré dokážu efektívne izolovať hluk.

Hlukové znečistenie

Určite mnohí z nás zažili v bytových domoch nebo dvojdomoch, aké nepríjemné je byť pravidelným svedkom hluku prichádzajúceho zo susedovej kúpeľne, jeho sledovanie TV apod. A pravdepodobne každý z nás má skúsenosť s hlukom pochádzajúcim z exteriérov, napríklad z frekventovaných komunikácií... Nejedná sa pritom len o to, že nás hluk ruší a rozčuľuje. Dlhodobé hlukové znečistenie má na ľudský organizmus negatívny vplyv v podobe chronických účinkov ako je hypertenzia, zníženie imunitných schopností organizmu, únava, nespavosť, obmedzená odolnosť voči stresu a ďalšie. V úvode spomenutá značka AKU naznačuje, že sa jedná o keramický materiál s nadpriemernými akusticko-izolačnými vlastnosťami (teda s výbornými stavebnými hodnotami vzduchovej nepriezvučnosti R' w) a je tak nástrojom v boji proti týmto vplyvom.

Akustický útlm a všestranné využitie

Spoločnosť Wienerberger ponúka celkom 14 typov tehly Porotherm AKU, z ktorých všetky spĺňajú normové požiadavky a často ich aj prekonávajú. Sú rozdelené podľa spôsobu murovania a tiež podľa vhodnosti umiestnenia. Nájdete medzi nimi či už akustické tehly pre nosné konštrukcie (obvodové aj vnútorné) a pre dvojité steny radových domov, tak aj tehly určené k murovaniu vnútorných priečok. Porotherm AKU tehly ponúkajú oproti štandardným tehlám útlm o ďalších 5 až 7 dB, čo vo výsledku znamená zníženie hluku o 50 až 75 %. Zvýšená akustická izolácia je dosiahnutá vďaka výške objemovej hmotnosti AKU produktov, unikátnemu vnútornému dierovaniu tehál a ich zazubeniu. Okrem toho ponúkajú produkty aj vysokú pevnosť v tlaku a umožňujú tak stavbu viacpodlažných objektov.

AKU Profi

Niektoré akustické produkty Wienerberger disponujú prídavným označením Profi. Jedná sa o brúsenú verziu akustickej tehly Porotherm AKU. Tieto výrobky teda neboli vyvíjané za účelom ďalšieho vylepšenia hlukovej izolácie, ale za účelom doplnenia sortimentu pri použití technológie murovania na maltu pre tenké škáry. Tehly Profi sú vybavené systémom pero-drážka. Tento spôsob murovania dovoľuje zrýchlený proces výstavy a okrem akustických vlastností vylepšuje aj tepelnú zotrvačnosť steny. Najčastejšie je využívaný pre dvojvrstvé murivo s vysokými nárokmi na ochranu proti hluku (nosné akusticky deliace steny radových domov apod) – s medzerou vyplnenou minerálnou izoláciou. Doplníme len, že Porotherm AKU Profi je dodávaný aj s tenkovrstvou maltou v cene. Výrobca aj zákazník si tak môžu byť istí, že sú použité kompatibilné materiály, čím nie sú negované pozitívne charakteristiky muriva. Zaujímavosťou je, že do tehál AKU Profi je možné vŕtať s príklepom.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce hodnoty stavebnej nepriezvučnosti

Výrobca udáva v technických parametroch laboratórne hodnoty a to, čo je v nich vypísané, má vplyv na stavebnú nepriezvučnosť. Je potrebné zobrať na vedomie, že uvádzané hodnoty vzduchovej nepriezvučnosti sú závislé tiež na spôsobe zhotovenia steny (napríklad na tom, či je separačná akustická vložka v podobe asfaltového pásu použitá len pod alebo aj nad murivom), na napojení múra na priľahlé konštrukcie, na prípadnom druhu dopĺňajúceho izolačného materiálu a na vyhotovení prestupov a inštalačných drážok. V neposlednom rade závisí aj na použitej malte (na jej type aj množstve) a omietke (sadrové omietky zhoršujú hodnoty o cca 1 dB).

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Wienerberger
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama