Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Aký typ strechy si vybrať na rodinný dom?

Zverejnené: 27. 5. 2023

Pri stavbe rodinného domu je výber správnej strechy kľúčovým rozhodnutím. Strecha nielenže chráni dom pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ale má tiež výrazný vplyv na celkový vzhľad a energetickú efektívnosť budovy. Vzhľadom na širokú paletu možností sa často stáva výber správneho typu strechy zložitou úlohou pre mnohých budúcich majiteľov domov.

Zdroj: Alexphot, shutterstock

V tomto článku vám poskytneme užitočné informácie a praktické rady, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní o vhodnom type strechy pre váš rodinný dom. Ak si nie ste svojím rozhodnutím istý, poraďte sa s odborníkmi, pre ktorých sú projekty rodinných domov každodennou záležitosťou. Odborníci dokážu zohľadniť nielen estetické hľadisko, ale aj faktory ako klimatické podmienky, trvanlivosť, údržba a náklady.

Ploché strechy

Jednou z hlavných výhod plochých striech sú jednoznačne nižšie náklady v porovnaní so šikmou strechou. Úspora nákladov spočíva najmä v nižšej spotrebe materiálu. To platí aj pre realizáciu stavby a ceny práce. Plochú strechu je nielenže jednoduchšie a rýchlejšie zrealizovať, ale jednoduchšia je aj následná kontrola, či drobné opravy. Tie si v mnohých prípadoch dokáže šikovný domáci majster urobiť svojpomocne, pretože plochá strecha je prístupnejšia. Navyše, ak to typ stavby dovoľuje, plochú strechu je možné využiť ako oddychový priestor zriadením terasy, alebo strešnej záhradky. Takýto typ strechy môže byť vhodný v oblastiach so silným vetrom, a taktiež pri absencii podkrovnej časti je celá budova menej náchylná na požiar.

Zdroj: pexels.com / Max Rahubovskiy
Zdroj: pexels.com / Max Rahubovskiy

Kúsok prírody nad hlavou

Inovatívnou nadstavbou plochej strechy sú zelené strechy. Tie majú na svojom povrchu vegetáciu a rastliny. Môže ísť napríklad o zelený trávnik alebo viaceré druhy kvitnúcich lúčnych kvetov či bylín. Zelená strecha nielenže vyzerá pekne a zaujímavo, no dokáže byť aj energeticky efektívna a šetrná k životnému prostrediu. Počas leta zabraňuje prehrievaniu strechy a v zime slúži ako izolant pre udržanie tepla v domácnosti.

Zdroj: Aleksei Kochev, shutterstock
Zdroj: Aleksei Kochev, shutterstock

Šikmé strechy

Majitelia šikmých striech často nedajú dopustiť na výhody plynúce z tohto typu stavby. Podkrovie výrazne zväčšuje úžitkovú plochu domácnosti. Extra metre štvorcové môžu slúžiť ako úložný priestor, no tiež môžu tvoriť útulnú obytnú časť príbytku, ak to typ stavby dovoľuje. Navyše vďaka šikmej ploche je zabezpečený efektívny spád dažďovej vody, či snehu, a strecha tak počas zimných mesiacov zbytočne neviaže vysokú záťaž napadnutej snehovej masy. Šikmá strecha ponúka aj vyššiu variabilitu použitého materiálu. Výber strešnej krytiny tak môže krásne dotvárať dizajn celej stavby.

Zdroj: pexels.com / Max Rahubovskiy
Zdroj: pexels.com / Max Rahubovskiy

Trvácnosť

Je dôležité mať na pamäti, že voľba strechy by mala byť zladená s architektonickým štýlom domu, okolitým prostredím a individuálnymi preferenciami. Nemenej dôležitá je tiež trvácnosť a životnosť vybraného materiálu. Všetko opäť závisí od veľkosti rozpočtu. Na trhu je dostupná široká paleta strešných krytín. Siahnuť môžete po plechu, vláknocementovej krytine, šindľoch, či bridlici. Pri jednotlivých typoch je nutné okrem životnosti zvážiť aj vlastnosti danej krytiny. Jej odolnosť voči zatekaniu, plesniam a jej izolačné vlastnosti. Výberu preto venujte dostatok času a poraďte sa s odborníkmi. Nepochybne však existuje vhodný typ strechy, ktorý bude spĺňať vaše potreby a očakávania.

Zdroj:
Zdroj:

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama