Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Architektúra vinárstva Pálavská stodola

Zverejnené: 22. 12. 2022

Vo vinici na miernom severovýchodnom úbočí pálavských kopcov nedávno vyrástol nový objekt. Vinárstvo Priatelia Pavlova ponúka výhľady do údolia Dyje s Novomlýnskymi nádržami a jeho podoba je silne ovplyvnená okolitou krajinou.

Budova je horizontálna, pokojná, plynulá ako okolité vinice, s ktorými splýva. Zbytočne na seba neupozorňuje. Jej štruktúra je zároveň veľmi racionálna, inšpirovaná stavbou jednoduchých stodôl. Využíva minimum stavebných materiálov, pri výstavbe sa čerpalo aj z miestnych zdrojov.

„Objekt vinárstva som navrhoval po svojom pobyte v Stredomorí, odráža sa na ňom stredomorská kultúra a slnko. A je to logická spojitosť, pretože na Pálave kedysi zakladali vinice Rimania. Pavlov a víno sú jedno a to isté,“ hovorí autor návrhu Marek Jan Štěpán.

Pri navrhovaní autor prihliadal na prírodné vplyvy (tienenie, presahy striech, prevaha prirodzeného vetrania, materiálové členenie, zasadenie do terénu, retencia vody), ktoré doplnil o zdroj tepla a chladu. K projektu pristupoval sedliacko-ekologicky, teda so zvážením súvzťažností moderných technológií a starých princípov.

Použité materiály:

• železobetón liaty do rámového debnenia – nosné piliere s prerušením tepelného mostu medzerou
• lepené smrekové drevo KVH, BSH – strecha
• smrekovcové drevo – fasáda, brána
• ťahokov – fasáda prístrešku, posuvná brána
• nerez – vinné tanky

„Raz mi na kontrolnom dni pri odbednení betónových pilierov stavby vytanula súvislosť medzi ich archetypálnym výrazom a siluetou hradu Děvičky na susednom kopci. Toto prwpojenie bol pre mňa silný zážitok, ku ktorému sa ešte pridala vášeň stavať stavbyvedúceho Pavla Konečného (Bystroň Group). Kontrolné dni boli na tak krásnom mieste a ešte so spomínanými súvislosťami osviežujúce,“ dodáva architekt.

Za zmienku určité stojí, že stavba je umiestnená v zóne Chránenej krajinnej oblasti a bola prevedená v súlade s jej podmienkami a požiadavkami. Vďaka tomu je z časti zapustená do terénu a jej strecha na seba preberá sklon terénu.

Racionálna inžinierska konštrukcia stavia na module 6x6 metrov. Materiálovo je rozdelená na nosnú časť (betónovú a nesenú drevenú), na horizontálu a vertikálu. Tektonika domu sa inšpiruje antickým architrávom a kladím. Piliere z liateho betónu s prímesou vápenca nesú drevenú strechu tvorenú z prvkov kolmo kladených na seba (čím sú vyššie, tým sú subtílnejšie). Vlastná strecha je vegetačná, aby pri pohľadoch z diaľky úplne splynula s krajinou.

„V Pavlove je nádherná tradičná architektúra. Súčasná a moderná architektúra prichádza do Pavlova až v posledných rokoch v podobe archeoparku či tohto vinárstva,“ dodáva Marek Jan Štěpán.

V dobe, keď sa stavia spektakulárne vinárstvo, sa Vinárstvo Priatelia Pavlova naopak obracia k prirodzenosti a priamočiarosti. Návštevníkom je venovaná jedna degustačná miestnosť s výhľadom na hrad a vodnú hladinu. Ostatné priestory slúžia na výrobu a skladovanie vína.

Vinárstvo Priatelia Pavlova

• Štúdio: Ateliér Štěpán
• Lokalita: Slunný vrch 333, 692 01 Pavlov
• Rok dokončenia: 2021
• Zastavaná plocha: 720 m²
• Plocha pozemku: 6500 m²
• Náklady: 40 miliónov korún
• Dodávateľ stavby: Bystroň Group
• Investor: www.pratelepavlova.cz

Autor: Atelier Štěpán 1)redakčne upravené
Foto: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama