Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Asketický výraz Stage Garden v kontraste k modernému umeniu

Zverejnené: 6. 12. 2020

Objektu novej výstavnej plochy Stage Garden GALLERY CREARS v Rožnove pod Radhoštěm (ČR) bol zámerne daný až asketický výraz, aby vyniklo to, o čo v galérii predovšetkým ide, teda o vystavované umenie. Druhým dôvodom minimalistického poňatia novostavby, ktorú navrhol Ing. arch. Karel Janča, bola aj bezprostredná blízkosť drobnej hrázdenej stavbičky prezývanej Altánok.

Rozpadajúci sa objekt Altánku, ktorý pamätá ešte doby rožnovského kúpeľníctva, odkúpili od mesta začiatkom deväťdesiatych rokov mladí manželia - akademický sochár Igor Kitzberger a akademická architektka Ingrid Kitzbergerová - a pretvorili ho vo výstavnú galériu. Čoskoro však zistili, že priestor nie je pre tento zámer úplne vhodný a tak tu vznikla predajná galéria KUK kováča Václava Kitzbergera (Igorovho otca), orientovaná prevažne na produkty umeleckého kováčstva. Sen o výstavbe galérie moderného umenia im ale zostal a pomaly sa začal napĺňať, keď sa im v novom tisícročí podarilo od mesta kúpiť priľahlý pozemok.

Galéria so zahraničným presahom

Z celkového konceptu - vytvoriť centrum umenia v podobe komplexu výstavných pozičných objektov v lokalite Na Záhradách vrátane existujúceho Altánku - je teraz novo realizovaný prvý diel mozaiky: Stage Garden GALLERY CREARS. Vznikol tak atraktívny, moderný a súčasný priestor slúžiaci k realizácii autorských i skupinových výstav pre potreby súkromnej galérie, ktorý je zároveň naplnením vízie manželov stať sa nezameniteľnou galériou so zahraničným presahom, čoho dosiahli v spolupráci s významnými umelcami.

„Objekt novej galérie stojí za spomínaným Altánkom až v tzv. druhej fronte a hlási sa o slovo svojou vykukujúcou vežou s dominantným veľkoplošným bezrámovým rohovým oknom - svietiacim okom. Novostavbe bol zámerne daný asketický výraz, ktorý tvorí neutrálne pozadie pre vlastné vystavovaná diela, teda pre to, o čo predovšetkým ide - pre vystavovaný kumšt," vysvetľuje autor návrhu Ing. arch. Karel Janča a dodáva: „Dôležitú úlohu v celkovom výraze zohráva vstupný portál s jednoduchým základným kompozičným členením otvorov a zapusteným vstupom, rovnako ako krehké okenice - posuvné tieniace plechové panely s vypaľovanými figuratívnymi motívmi, ktoré sú umeleckým dielom a trvalou súčasťou expozície. Hra svetiel, slnka a tieňov na bielej hmote je tak umocnená nielen na vonkajšej tvári budovy, ale aj v interiéri. Dodáva výstavnej expozícii ďalšiu napínavú, tajomnú a meniacu sa atmosféru."

Novostavba z brúsených tehál

Novostavba Stage Garden GALLERY CREARS je pojatá ako murovaný jednovrstvový konštrukčný systém z brúsených tepelnoizolačných tehál HELUZ FAMILY 50 2in1 s vnútornými železobetónovými a oceľovými stĺpmi a so stropnými železobetónovými monolitickými doskami. Objekt je založený na základových betónových pasoch a pätkách. Strešnú krytinu plochých striech tvorí povlaková hydroizolácia z mäkčeného PVC, krytá štrkom. Vnútorná podlaha je betónová, povrchovo leštená. Vonkajšie spevnené plochy sú betónové monolitické s povrchovou úpravou kefovaním.

Dispozícia novostavby je pojatá ako jeden výstavný priestor, delený mobilnými paravánmi s vstavaným blokom priestorov hygienického a technického zázemia. Nemenej podstatnú výtvarnú výrazovú úlohu zohráva aj okolitý parter a jeho vymedzenie plotom z betónových múrov, vypaľovaných plechových panelov a živého oplotenia. Umenie tu dopĺňa architektúru a naopak.

Priľahlý parter galérie je poňatý otvorená výstavná plocha a rozširuje tak nadväzujúci verejný uličný priestor.

Stage Garden GALLERY CREARS

Miesto: Rožnov pod Radhoštěm,Česká republika
Autor: Karel Janča, Janca architect, http://jancaarchitect.blogspot.com
Spolupráca: Martin Kaňák, Ingrid Kitzbergerová, Ivana Štenclová (návrh okeníc a plotových dielov)
Realizácia: 2018–2019
Foto: Jakub Sobotka, Natálie Jančová, Petr Kolmačka

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Jakub Sobotka, Natálie Jančová, Petr Kolmačka
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama