Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Atypický dom s panoramatickým výhľadom zdôrazňuje výhody terasových stavieb

Zverejnené: 10. 9. 2020

Dom určený pre päťčlennú rodinu ohromuje kombináciou niekoľkých faktorov: svojou dispozíciou, difúzne otvorenou, prevažne drevenou konštrukciou a umiestnením na strmo svahovitom pozemku. Neďaleko Zlína (ČR) tak vznikol projekt, ktorý nasadil latku vysoko. Je žiarivým príkladom toho, že stavba terasového domu prináša svojim užívateľom nezanedbateľné pozitíva; v skratke spomeňme optimálnu presvetlenosť či maximalizáciu úžitkového priestoru.

Novostavba je situovaná na svahovitej, južne orientovanej parcele.

Terasové domy nie sú v Čechách, ani u nás na Slovensku bežným štandardom. Táto špecifická forma zástavby, ktorá sa pomerne hojne objavuje skôr v Nemecku či Švajčiarsku, pritom pre staviteľov predstavuje ideálny spôsob, ako vyriešiť komplikovanú výstavbu vo svahovitých pozemkoch. Tejto výhody aj ďalšie pozitíva, ktoré terasové domy prinášajú, si všimli aj autori rodinného domu neďaleko juhomoravského Zlína.

Novostavbu, už v súčasnosti obýva mladá rodina s tromi deťmi, je situovaná na svahovitej, južne orientovanej parcele, kde sa predtým nachádzala záhrada s vysokými stromami. Tie boli zachované a teraz dotvárajú atmosféru miesta a objektu, ktorý okrem iného aj vďaka nim vyzerá, akoby na miesto patril odjakživa.

Presvetlený trojpodlažný objekt

Dom je rozčlenený do troch výškových úrovní. Vďaka terasovitému spôsobu výstavby poskytuje svojim užívateľom súkromie a zároveň výhľad do ďalekej krajiny. Veľkorysé presklenie čelnej strany domu, orientované na juh, dodáva do interiéru maximum prirodzeného svetla. To si môžete užívať tiež na dvoch rozľahlých terasách. Popri všetkých spomenutých pozitívach je potrebné dodať, že typ objektu - a tiež spôsob výstavby, o ktorom je ďalej reč - výrazne uľahčil realizáciu stavby, ku ktorej by inak na tak svahovitom pozemku ťažko došlo. Všeobecne možno navyše povedať, že terasové domy dobre zapadajú do okolitého prostredia, zbytočne nevyčnievajú a nenarušujú tak krajinný ráz danej oblasti.

Nevýhodou terasového domu vo svahu je však nepochybne jeho ťažšia výstavba, zložitejšia logistika, vyššie nároky na technologické vybavenie aj náročná projektová príprava a náklady navyše. S tým však boli majitelia oboznámení a počítali s tým.

Členenie domu

Dispozične bol dom vyriešený tak, aby maximálne naplnil potreby a očakávania majiteľov. Ponúka preto pôsobivé výhľady a optimálne množstvo svetla v interiéri. Automobilom je dom prístupný zdola, v najnižšej výškovej úrovni je situované zastrešené parkovacie miesto, ktoré vzniklo vďaka strešnému presahu. Zároveň sa tu nachádza zádverie a sklad. Odtiaľ užívatelia stúpajú priamočiarym schodiskom do prostredného, prípadne do najvyššieho, tretieho poschodia. Stredné poschodie s priamym výstupom von bolo pre svoj "pokojnejší" charakter zvolené ako oddychová zóna a boli doň umiestnené spálne. V najvyššom podlaží sa nachádza spoločenská rodinná časť, teda kuchyňa, obývacia izba s jedálňou, hosťovská izba - ktorá môže do budúcna poslúžiť ako bezbariérová spálňa -, kúpeľňa a komora a to všetko s napojením na zadnú, severnú terasu s ďalším vstupom do domu zhora pozemku. Predná terasa v tomto poschodí ponúka najatraktívnejší výhľad. Bola pritom splnená požiadavka majiteľov na maximalizáciu úžitkovej plochy obytného denného priestoru v tejto úrovni.

Interiéry sú vyplnené zariadením vo veselých farbách, ktoré skvele korešpondujú s drevenými prvkami v miestnosti
Interiéry sú vyplnené zariadením vo veselých farbách, ktoré skvele korešpondujú s drevenými prvkami v miestnosti

Technológia výstavby „two by four”

Dom disponuje základovou doskou hrúbky 150 milimetrov, vystuženou karí rohožou. Stavba je sčasti murovaná z betónových tvárnic a doplnená je stĺpikovou drevenou konštrukciou z KVH hranolov. Pre výstavbu domu bola zvolená flexibilná stavebná technológia "two by four", ktorá umožňuje realizovať aj konštrukčne nevšedné a originálne projekty, ku ktorým tento atypický terasový dom vo svahu nepochybne patrí. Táto technológia využíva variabilných stavebných prvkov, vďaka ktorým je kombinovateľná aj s inými stavebnými technikami. Keďže v tomto prípade nie je k montáži nevyhnutne potrebná ťažká technika, je systém aplikovateľný aj na menej dostupných miestach. V očiach niektorých investorov môže byť nedostatkom iba to, že jeho použitím nevzniká interiér z pohľadového dreva. Na tom však majitelia objektu netrvali.

Základnými konštrukčnými elementmi systému two by four sú
najčastejšie smrekové hranoly a doskové materiály na báze dreva
Základnými konštrukčnými elementmi systému two by four sú najčastejšie smrekové hranoly a doskové materiály na báze dreva

Stavba a konštrukcie v pružnom a vo svete už silne zakotvenom systéme "two by four" vznikajú priamo na stavenisku, pričom sa využíva maximum štandardných prvkov (neštandardné prvky sú vytvárané kombináciou štandardných). Základnými konštrukčnými elementmi sú najčastejšie smrekové hranoly a doskové materiály na báze dreva. Spojovacím prvkom sú väčšinou skrutky a klince. Základnou konštrukciou je rám z hranolov, jednostranne podbitý doskovými materiálmi, ktoré plnia funkciu statickú, výstužnú a obalovú (obálka konštrukcie). Jednotlivé prvky sú vzájomne previazané a tvoria kontinuálne konštrukciu. Zaujímavosťou je, že vo svete sa systémom "two by four" bežne stavajú aj niekoľkoposchodové domy, napríklad v centrách miest, či objekty priemyselného charakteru. Unikátna je tiež schopnosť tohto systému stavať na veľmi ťažko prístupných, no často značne atraktívnych miestach, ktoré vďaka tomu nezostanú zbytočne ležať ladom. (Čerpané z publikácie Staviame dom z dreva, Martin Růžička, str. 77-78, 80, vyd. Grada Publishing, Praha 2006.)

Obálka domu

Súvrstvia múrov pozostávajú v smere z interiéru von z týchto prvkov: sadrokartónová protipožiarna (SDK) predstena - SDK rošt s akustickoizolačnou výplňou - vzduchová medzera - plošný a stenu stužujúci záklop, tvorený drevotrieskovými doskami OSB perodrážka (v zámkoch zlepené lepidlom na báze živice, škáry prelepené parotesnou poistnou páskou) - minerálna tepelná izolácia, vložená medzi stĺpikmi tvorené vysoko kvalitné KVH hranoly - drevovláknitá paropriepustná voduodvádzajúca doska DHF, kladená na výšku vždy aspoň dva stĺpiky na väzbu (pre stabilitu budovy a zamedzenie vniknutiu vlhkosti do konštrukcie) - horizontálne laty - minerálna tepelná izolácia - difúzna fólia - vertikálne laty - horizontálne laty - smrekovcový vertikálny palubovkový obklad.

Smrekovcové drevo bolo použité aj na obklad domu
Smrekovcové drevo bolo použité aj na obklad domu

Ako spojovací materiál boli použité skrutky so zapustenou hlavou. Výsledkom použitia paropriepustných materiálov je takzvaný difúzne otvorený systém, ktorý umožňuje voľný prechod plynov a vodných pár smerom do exteriéru. To podľa odborníkov prináša zlepšenie kvality vnútorného prostredia a zabraňuje šíreniu plesní, húb či mikroorganizmov v konštrukcii stavby. Okenné profily sú šesťkomorové a vyplnené sú trojsklom. Okná sú vybavené účinnou exteriérovou tieniacou technikou. Vnútorné priečky v dome sú riešené ako sadrokartónové a sú vložené do stĺpikovej konštrukcie tvorenej KVH hranolmi. Podlahy sú tvorené masívnym dubovým drevom a laminovanými doskami, na terase sú položené smrekovcové dosky. Podlahová izolácia je tvorená polystyrénom (EPS).

Strecha

Strecha, ktorá pokrýva najvyššie poschodie objektu, je pultová, šedý plech hrúbky 0,5 milimetru je položený na drevenom záklope a latkách, pod ktorými je umiestnená difúzna fólia a minerálna izolácia, ktorá je vložená či už do roštu z latí, tak medzi krokvy z KVH hranolov. Spoje sú zabezpečené parotesnou páskou. Spodná vrstva pozostáva zo sadrokartónových podhľadov s tepelnou izoláciou. Strechu prostredného aj spodného poschodia tvoria pochôdzne terasy.

Terasy disponujú podlahami so smrekovcových latí
Terasy disponujú podlahami so smrekovcových latí

Vykurovanie

Vykurovací systém v dome zahŕňa elektrické telesá (nástenné a podlahové konvektory) v kombinácii s rúrkovými teplovodnými telesami s elektrickou vykurovacou patrónou v kúpeľniach, ktoré sú doplnené elektrickými vykurovacími rohožami v podlahách. V dome je navyše aj lokálne nezávislý ohrievač v podobe krbových kachlí na drevo, ktoré sa nachádzajú v hlavnom obytnom priestore v hornom poschodí.

Všetko interiérové vybavenie, vrátane jeho umiestnenia, pochádza z návrhu samotných majiteľov objektu. Priestory by sme mohli charakterizovať ako presvetlené a vo veselých odtieňoch farieb, ktoré výborne korešpondujú s drevenými prvkami v jednotlivých miestnostiach.

V dome je navyše aj lokálny nezávislý ohrievač v podobe krbových kachlí. Drevené hranoly v pozadí slúžia k statickému stuženiu stavby, ale aj ako esteticky zaujímavý konštrukčný element
V dome je navyše aj lokálny nezávislý ohrievač v podobe krbových kachlí. Drevené hranoly v pozadí slúžia k statickému stuženiu stavby, ale aj ako esteticky zaujímavý konštrukčný element

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív Prodesi/Domesi
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama