Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Balkóny a terasy – pekné a bez údržby

Zverejnené: 15. 7. 2016

Naše balkóny a terasy sú tak rôznorodé, ako je architektúra objektov s ktorými sú spojené. Často predstavujú miesto, kde trávime náš voľný čas a relaxujeme. Na druhej strane, keď nemajú správne vykonanú hydroizoláciu, stávajú sa najčastejším miestom porúch stavby a následne nám namiesto relaxácie prinášajú každoročne veľa starostí, pretože starostlivosť o ne a následné opravy zaberú veľa času a stoja dosť peňazí. Ako poruchám predchádzať, poprípade ako ich odstrániť? A navyše, ako mať balkón či terasu peknú? O tom sa dozviete viac v článku.

Najskôr sa pozrime na to, akým záťažiam sú balkónové a terasové plochy vystavené. Tým si viac uvedomíme, ktorá zo záťaže/záťaží práve toho nášho balkónu či terasy.

Záťaže môžeme rozdeliť na tri:

Klimatická záťaž – Konštrukcia je vystavená silnému slnečnému žiareniu, dažďu či snehu. V konštrukcii tak môže dôjsť ku kolísaniu teploty v rozsahu 40 až 60 °C. Pri čiastočnom zastrešení či zatienení dochádza k veľkým teplotným aj vlhkostným výkyvom.

Chemická záťaž – Pôsobením kyslého dažďa, čistiacich prostriedkov alebo pôsobením rôznych solí dochádza k chemickej záťaži.

Mechanická záťaž – Vzniká napr. sterom a šmykom pri chôdzi, manipuláciou s rôznymi predmetmi ako je napríklad vonkajší nábytok. Tieto záťaže primárne narušujú ochrannú pochôdzu vrstvu, povlaky a stierky.

Remmers program pre balkóny a terasy nám alternatívy, ktoré odolávajú týmto záťažiam a okrem toho umožňujú vytváranie dekoratívnych plôch, ponúka.

Pokiaľ je existujúca hydroizolácia nefunkčná, vznikajú veľké škody

Sanácia balkónových plôch elastifikovanými minerálnymi alebo epoxidovými prostriedkami

Sanačnú technológiu môžeme rozdeliť na tieto fázy: príprava podkladu, vytvorenie adhézneho mostíku a spádovej mazaniny buď na minerálnej báze alebo epoxidovej (podľa druhu podkladu), ošetrenie pracovnej či dilatačnej škáry, zapracovanie spevňujúcej tkaniny, manžiet, tesniacich pások a finálna izolačná vrstva.

1. Sanácia pohľadového betónu, 2. Kotviaci mostík, 3. Rýchlo tuhnúca spádová mazanina, 4. Penetrácia pod tesniacu stierku, 5. Flexibilná stierka, 6. Armovacia vložka, 7. Flexibilná stierka, 8. Lepenie dlažby, 9. Škárovanie dlažby, 10. Trvalo pružná škárovacia hmota
1. Sanácia pohľadového betónu, 2. Kotviaci mostík, 3. Rýchlo tuhnúca spádová mazanina, 4. Penetrácia pod tesniacu stierku, 5. Flexibilná stierka, 6. Armovacia vložka, 7. Flexibilná stierka, 8. Lepenie dlažby, 9. Škárovanie dlažby, 10. Trvalo pružná škárovacia hmota

Systém s použitím minerálnych prostriedkov

Betofix KHB, Betofix R2 alebo R4, Kiesol Standard, Elastoschlämme 1K, tesniace pásky Fugenband ST 120/70 alebo Fugenband VF 120 a ako finálna systémová izolácia Multi-Baudicht 2K.

Systém s použitím epoxidových prostriedkov

Epoxy ST 100 (MT 100), Epoxy ESC 100, tesniace pásky Fugenband ST 120/70 alebo Fugenband VF 120 a finálny produkt hydroizolácie Multi-Baudicht 2K.

Nemôžeme zabudnúť ani na sanáciu trhlín balkónových a terasových plôch, s ktorými sa pri tejto problematike takisto stretávame. Odporúčané injektážne prostriedky: Injektionsharz 100, Injektionsharz EP, Injektionsharz PUR, Injektionsharz 2K PUR.

Modifikovaná minerálna izolácia s dlažbou

PPomocou plastifikovanej minerálnej stierkovej izolácie sa vytvára trvalé spriahnuté súvrstvie prestupujúce od konštrukcie podkladu až po keramický obklad. Izolačný systém z penetrácie Kiesol Standard a produktov Elastoschlämme 1K alebo Multi-Baudicht 2K na spádovej mazanine má tú výhodu, že sa konštrukcia podkladu nepremáča. Poškodenie spôsobené kolísaním teplôt pri mrznutí a roztápaní ľadu je tiež vylúčené. Izolácia zostáva v dôsledku svojej vysokej schopnosti preklenovania trhlín (až 1,0 mm za mrazu) stále funkčná.

Flexibilné lepidlá, ako napr. Multikleber alebo Flexkleber Schnell, zaručujú vynikajúcu priľnavosť keramického obkladu k podkladu. Keramická dlažba plní okrem optickej funkcie aj ochrannú funkciu pre izoláciu. Tento celý komplex je zavŕšený použitím klasických, resp. flexibilných minerálnych škárovacích mált Fugenschmall, Flexfuge alebo epoxidovej škárovacej hmoty Colorfuge EP.

Dizajnový systém epoxidových živíc – bezšvové balkónové povrchy s dekoratívnym vzhľadom

Dizajn a funkčnosť sa vzájomne nemôžu vylučovať, práve naopak. Difúzia epoxidovej živice, obrovská paleta farieb a povrchových úprav je kombinovaná so ľahkou spracovateľnosťou a možnosťami podľa typu využitia. Použitie prípravkov na epoxidovej báze je jednoduché a bezpečné, takže prípravky môžu byť použité či už pri novostavbách, tak aj pri rekonštrukciách.

  • Rôzne varianty návrhu so slobodnou voľbou dizajnu a odtieňa.
  • Dlhá životnosť a povrchy odolné mechanickému zaťaženiu.
  • UV odolné povrchy v matnom prevedení alebo hodvábnom lesku.
  • Pre univerzálne použitie na najrôznejšie povrchy (vnútorné aj vonkajšie).
  • Možný variant s protišmykovým povrchom.
  • Ľahko sa čistia a sú hygienické.
  • Bez zmäkčovadiel, rozpúšťadiel a bez emisií prchavých látok podľa smernice VOC.
  • Tenkovrstvé.

Epoxidové živice – systémové riešenia

Podobne ako pri systémoch s minerálnym základom aj tu môžeme nájsť systém, ktorý rieši problematiku balkónových a terasových plôch, vyžadujúci vlastnosti pružnosti, chemickej a mechanickej odolnosti s prídavkom kreatívne dizajnových povrchov. Aj tu existujú technologické kroky, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú a po ich splnení vytvárajú systém s najvyšším stupňom kvality a úžitkovosti.

Vo všeobecnosti povrch existujúcej betónovej plochy sanujeme prostriedkami Betofix KHB, Betofix RM, Betofix R2 a R4.

Sanáciou trhlín zabezpečíme tuhou injektážou výrobkami Injektionsharz 100 a Injektionsharz EP. Injektáž flexibilných trhlín potom výrobkami Injektionsharz PUR a Injektionsharz 2K PUR. Kotviaci mostík potom zabezpečíme výrobkami Betofix KHB, Epoxy MT 100 a BS 2000. Rýchlo tuhnúci náter so spojivami pre spádové plochy (0,5 až 1,5 %) nám zabezpečí Betofix R4 alebo Epoxy ESC 100.

Návrh konkrétnej finálnej skladby môžeme rozdeliť na:

Vytvorenie fabiónov, maltu na osadenie odkvapového systému, farebný protišmykový náter, farebný povlak s protišmykovým povrchom a dilatačné škáry.

Na fabióny odporúčame výrobky Epoxy ST 100 alebo Epoxy ESC 100 s plnivom Selectmix 05 resp. Selectmix C2. Ako maltu na osadenie odkvapového systému odporúčame použiť rovnaké materiály, ako pri zhotovení fabiónov.

Farebný protišmykový náter vytvoríme penetráciou BS 2000, farebný náter s posypom výrobkom BS 3000 + Articoflake a finálny náter výrobkom Epoxyflex farblos + protišmyková zložka Add 250. Farebný povlak s protišmykovým povrchom zhotovíme penetráciou Epoxy MT 100, farebnú vrstvu s posypom Epoxy PH Color + Articoflake a finálnu vrstvu Epoxyflex farblos + Add 250.

Dilatačné škáry zapravíme trvalo pružnou výplňou MultiSil alebo Marmorsilicon.

Záver

Ako je zjavné, spoločnosť Remmers opäť zvládla aj túto problematikou a to formou systémových riešení. Opäť ale odporúčame využiť našu poradenskú službu. Tento odbor balkónových a terasových plôch vyžaduje vždy dokonalú analýzu existujúcej situácie v prípade sanácie a aj pri nových projektoch skúsenosti s izoláciami a finálnou úpravou nového povrchu. Finálny povrch potom musí zodpovedať úžitkovosti a poskytnúť užívateľovi trvalý stav týchto plôch.

Autor: Jiří Němec, autorizace WTA CZ a Petr Štěpnička, autorizace ČKAIT
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama