Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Betón v interiéri: Chladný, no autentický doplnok

Zverejnené: 4. 3. 2022

Podľa najnovších trendov sa pre betón v domácnosti rozhoduje stále viac ľudí. Obľúbené sú napríklad steny alebo podlahy, ale aj jednoduché maličkosti ako kvetináče a sošky. Ide o neodmysliteľnú súčasť minimalistického štýlu. Ako ho môžete zakomponovať aj vy?

Zdroj: PinkyWinky, shutterstock

Využite jeho neobmedzené možnosti

Tento tvárny materiál môžete použiť pri tvorbe schodiska a kuchynskej linky, ale aj umývadiel, či políc. Stierku z betónu však nájdete aj v niektorých sprchovacích kútoch. Namiesto neopracovaného kusu betónu sú dnes na výber aj rozličné farebné prevedenia a povrchové úpravy.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Jeho povrch sa dá leštiť, lakovať, brúsiť, či škrabať, prípadne ozdobiť rôznymi vzormi. V niektorých prípadoch dokonca pripomína prírodný kameň. Zaujímavý vzhľad dosiahnete aj úpravou alebo namaľovaním niektorej časti. Čaro neopracovaného kusu betónu ale nič nenahradí.

Nezvyčajne pôsobí ako doska konferenčného stolíku. Nezabudnite na kontrastnú kombináciu viacerých odtieňov. Výhodou je, ak máte k dispozícii prirodzené svetlo z okien. To vám pomôže presvetliť a opticky zväčšiť celý interiér.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Zariaďte miestnosti od základu

Betónovými stenami priestor zjednotíte a zladíte do mestského industriálneho štýlu. Najčastejšie sa používa pohľadový betón. Nazýva sa tiež ako „surový“ alebo „holý“ a slúži ako fasáda a povrch rôznych konštrukcií. Lepšie sa tvaruje a od toho bežného sa líši najmä svojim zložením.

Ide o populárnu voľbu viacerých architektov pri realizácii moderných projektov. Jeho vzhľad zvýrazníte v kombinácii s dreveným nábytkom, kovovými detailami, sklenenými prvkami, či izbovými rastlinami. Ako lacnejšie riešenia s podobnými vlastnosťami sa používa cementová stierka.

Rovnakými pravidlami sa riaďte aj pri betónovej podlahe alebo strope. Ak ho ale nechcete vo svojej domácnosti toľko, stavte na betónové schody. Prípadne zvoľte drevené obklady a koberce, či doplnky ako šperkovnice, vázy, kvetináče a rámiky na fotky.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Betón má tiež skvelé vlastnosti

Bežnou súčasťou kúpeľní a kuchýň sa v posledných rokoch stáva mimoriadne vytrvalé zariadenie. Favoritmi sú napríklad drezy alebo vane, ktoré výborne odolávajú vlhkosti. Betónová podlaha alebo steny udržia teplo po dlhú dobu. Sú tiež nenáročné na údržbu a lacnejšie v porovnaní s ďalšími možnosťami.

Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock

Zároveň funguje ako protipožiarna ochrana, ktorá je navyše šetrná voči životnému prostrediu. Je to jeden z najhúževnatejších materiálov. Elektroinštaláciu môžete viesť v dutinách, ale zvyčajne sa umiestňuje priamo na povrch. Dosiahnete tým skutočný industriálny vzhľad.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: pexels.com, shutterstock.com
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama