Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Betónová strešná krytina, kvalitná alternatíva klasickej ťažkej pálenej škridly

Zverejnené: 1. 3. 2019

Betónová škridla je protikladom ľahkých strešných krytín a zároveň alternatívou klasickej ťažkej pálenej škridly. Na rozdiel od ostatných spomenutých variantov má však mnoho predností, ktoré si podrobnejšie rozoberieme v tomto článku.

Škridla pálená či betónová?

Kvalitatívne sú betónové škridle najčastejšie porovnávané s pálenou strešnou krytinou, ktorá však za tou betónovou zaostáva hneď v niekoľkých rysoch. Po prvé, v zložitosti inštalácie či jej prípadnej výmeny (pálená škridla disponuje viacerými zámkami než betónová), po druhé v množstve druhov striech, na ktorú je škridla aplikovateľná (betónovú škridlu je možné umiestniť aj na strechu od sklonu 17 °) a po tretie v náročnosti údržby (starostlivosť o betónovú škridlu je vďaka špeciálnej povrchovej úprave minimálna). Nemenej podstatný je aj finančný faktor. Výrobné faktory sú jednoduchšie práve u betónovej škridly, čo sa priamo úmerne odráža aj na cene. Odvíja sa od toho aj stupeň ekologickej náročnosti. Prekvapivo tu totiž nad pálenou hlinou víťazí opäť betón. Pri výrobe pálených škridiel je produkovaných viac splodín a odpadových látok.

Odolnosť betónovej škridle

Poďme však k najzásadnejším vlastnostiam, ktoré betónovú škridlu predurčujú ako ideálny materiál k pokrytiu našich striech. Je to extrémna pevnosť a odolnosť. Odolá mrazu, náporom vetra, zaťaženiu stehom aj pôsobeniu rôznorodých agresívnych chemických látok. Betón je nenasiakavý a škridla tak nemení v priebehu času tvar ani svoju hmotnosť, čo je z pohľadu statiky práve v prípade strechy veľmi dôležité. Nadštandardná pevnosť betónu navyše umožňuje výrobu škridiel väčších rozmerov. Tak je znížený počet kusov na meter štvorcový, s čím je spojená aj výsledná nižšia cena.

Škridle BESK majú o polovicu vyššiu pevnosť než stanovuje norma
Škridle BESK majú o polovicu vyššiu pevnosť než stanovuje norma

BESK – tradičný český výrobca

Už tradičnou spoločnosťou, ktorá sa zaoberá výrobou betónovej strešnej krytiny, je spoločnosť BESK. Počas svojho pôsobenia na trhu (od roku 1991) boli produkty vyvíjané až do dnešnej vyspelej doby. Spoločnosť počas kvalitatívneho rozvoja svojich produktov využíva okrem iného aj lokálneho materiálu. Královohradecký kraj, kde spoločnosť BESK sídli, je preslávený vysokou kvalitou miestne ťaženého piesku. Prvotriedne suroviny, výroba na modernej talianskej linke a štvornásobná kontrola kvality tak zabezpečujú taškám BESK o polovicu vyššiu pevnosť než stanovuje norma. Odhadovaná životnosť je stanovená na minimálne 80 rokov. Výrobca si tak môže smelo dovoliť poskytnúť záruku v dĺžke 30 rokov.

Mat alebo lesk

Betónová zmes, s ktorej sú BESK škridle vyrábané, obsahuje jemný kremičitý piesok, portlandský cement, vodu, farbivo (oxid železa) a ďalšie prísady. BESK ponúka betónové škridle v dvoch základných povrchových úpravách: matná (BESK extra) a lesklá (BESK super, ktorá poskytuje aj zosilnenú povrchovú úpravu). V obidvoch prípadoch sú škridle vzhľadovo veľmi atraktívne a ponúkajú všetky vlastnosti, ktoré uvádzame v predchádzajúcom texte. Čo sa týka farieb, zákazník môže vyberať hneď zo šiestich odtieňov. Výrobky sú prefarbené v hmote a okrem iného vybavené dvojnásobným akrylátovým nástrekom (ten zvyšuje stabilitu pohľadovej farby). Vynikajúce úžitkové vlastnosti betónových škridiel BESK dovoľujú realizáciu tejto strešnej krytiny aj v extrémnych klimatických podmienkach horských oblastí.

Záver

Betón je mnohými považovaný za materiál 20. storočia. Jeho história siaha ešte oveľa ďalej – až do obdobia Staroveku. A nie je sa čomu čudovať, máloktorý materiál je tak odolný voči agresívnym vonkajším vplyvom. Dnes sa všeobecne rozmáha veľké množstvo nových moderných, najčastejšie kompozitných ľahkých materiálov, ktoré sa občas na streche snažia o zastúpenie ťažkých tradičných surovín. V mnohých prípadoch však nie je použitie ľahkých, napríklad plechových materiálov možné. Dostatočne neizolujú, nedisponujú požadovanou pevnosťou či odolnosťou voči vonkajším vplyvom, rozpaľujú sa na slnku, majú nízku nosnosť (potrebnú v prípade väčších snehových pokrývok) apod. Každý teda musí zvážiť svoje priority a predovšetkým vziať do úvahy prostredie, v ktorom je stavba umiestnená. Napríklad odborníci zo spoločnosti BESK Vám s vhodným výberom ochotne poradia. Doterajšia kladná skúsenosť veľkého množstva spokojných klientov firmy BESK hovorí za všetko.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: BESK, spol. s r.o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama