Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 9.5.

Byt s vysokými stropmi - ako ho zariadiť, aby nestratil svoj pôvab?

Zverejnené: 24. 2. 2022

Interiéry s vysokými stropmi sú noblesné a veľkolepé. Predtým ich bolo vidieť predovšetkým na zámkoch a v šľachtických domoch. Hoci sú priestranné a skôr ojedinelé, nie vždy môžu pôsobiť práve útulne. Prinášame preto osvedčené rady a tipy, ako taký interiér zariadiť a neubrať mu pritom nič z jeho krásy.

Vysoké stropy dodávajú priestoru maximálnu vzdušnosť. Ponúkajú skvelú príležitosť, ako vyjadriť svoje estetické cítenie. Zdroj: Monkey Business Images

Byty s vysokými stropmi sa najčastejšie nachádzajú v historických domoch alebo priemyselných objektoch. Ich výhodou je predovšetkým dostatok prirodzeného svetla. V interiéri s vysokými stropmi si tiež môžete dovoliť nevšedný majestátny nábytok a prvky, ktoré by ste do garsónky vložili len ťažko. Priestor môžete napríklad vybaviť štýlovou knižnicou až k stropu, objemnými dizajnovými stropnými svietidlami alebo závesnými kvetináčmi. Odvážnejší z vás sa môžu pustiť aj do budovania mezonetu.

Vysoké stropy = mnoho príležitostí

Niektorí ľudia oceňujú u bytov s vysokými stropmi vzdušnosť, iní sa tu naopak môžu cítiť nesvoji a mať dojem určitej prázdnoty priestoru. Pokiaľ sa ale naučíte vnímať vysoké stropy ako bonus, môžete z nich vyťažiť naozaj veľa. Charakteristickým prvkom týchto bytov sú veľké okná, vďaka ktorým je interiér nádherne presvetlený. Otvorený priestor však treba dobre rozčleniť, aby miesto nad hlavami nezostalo nevyužité a prázdne. Vo voľnom priestore pod stropom je možné napríklad vytvoriť praktický úložný priestor alebo knižnicu so štýlovými schodíkmi. Knihy je možné uložiť aj na takzvané neviditeľné police, ktoré ľahko pripevníte na stenu. Z tienistých stránok týchto bytov spomeňme najmä sťažené vykurovanie, čo je problémom najmä vtedy, ak je budova nezateplená. Úniky tepla je možné minimalizovať fyzickým znížením stropu pomocou podhľadov.

Zdroj: bezikus
Zdroj: bezikus

Priestor bude pôsobiť útulnejšie ak využijete drevené trámy

Jedným z najjednoduchších a pritom najefektívnejších spôsobov, ako zkultivovať miestnosť s vysokými stropmi, sú drevené trámy. Nebojte sa pritom tento minimalistický prírodný prvok nechať patrične vyniknúť. V interiérovom dizajne sú trámy niekoľko posledných rokov opäť v kurze a hodia sa či už do tradičných, tak aj moderných interiérov.

S výnimočne vysokými stropmi napomôžu drevené trámy. Namiesto nich je možné tiež zvoliť imitáciu z polyuretánu, ktorá je ľahká a k stropu sa jednoducho prilepí. Zdroj: Procreators
S výnimočne vysokými stropmi napomôžu drevené trámy. Namiesto nich je možné tiež zvoliť imitáciu z polyuretánu, ktorá je ľahká a k stropu sa jednoducho prilepí. Zdroj: Procreators

Kúzla s farbami

Pri zariaďovaní bytu s vysokými stropmi je dôležité myslieť na správny výber farieb. Ak sú v byte veľké okná, môžete maximalizovať účinky prirodzeného svetla vymaľbou svetlými farbami, tak naopak stropy opticky znížiť pomocou farieb teplejších odtieňov. Dajú sa tiež ponechať steny čisto biele, zatiaľ čo strop vymaľovať tmavo hnedou alebo šedou. Platí, že čím tmavšiu farbu pre strop vyberiete, tým sa bude javiť bližšie k podlahe.

Pri maľovaní postupujte nasledovne – strop vymaľujte tmavými odtieňmi, pokračujte k svetlejším odtieňom a podlahu opäť voľte tmavšiu. Pokiaľ navyše farba stropu presiahne na steny, výsledok bude o to výraznejší. Podobného efektu dosiahnete, keď na stene použijete tapety s výraznými vzormi. Strop môžete ozvláštniť napríklad aj lemovacími lištami. Výsledkom sú potom mimoriadne krásne kompozície, najmä ak použijete rohové prvky. Majestátnosť dodajú bytu potom stropné kazety alebo rozety.

Vsaďte aj na závesy

Ďalším pomocníkom pri vizuálnom znižovaní vysokého stropu sú, okrem vhodného osvetlenia a farieb, aj textílie, konkrétne záclony a závesy. Ak má váš byt vysoké stropy, posuňte garnižu vysoko nad okno, ideálne pár centimetrov pod strop. Závesy by mali spadať až na podlahu, čím pekne zaplnia veľký priestor, ktorý vysoký strop vytvára. V prípade ich správneho zavesenia už potom môžete siahnuť po závesoch v tmavých aj svetlejších farbách.

Pokiaľ máte doma vysoké stropy, zaveste dlhé závesy tesne pod strop. Okna tak bude lepšie zapadať do miestnosti. Zdroj:
Pokiaľ máte doma vysoké stropy, zaveste dlhé závesy tesne pod strop. Okna tak bude lepšie zapadať do miestnosti. Zdroj:

Moderné mezonety

V byte s vysokými stropmi môžete tiež vytvoriť očarujúci mezonet, vďaka ktorému získate viac úžitkovej plochy. V medziposchodí je možné vybudovať miesto na spanie, pracovňu alebo detskú herňu, mezonet tiež vyrieši prípadný boj s nedostatkom úložného priestoru. Mezonetové byty navyše patria k najvyhľadávanejším bytom čo sa týka prenájmu.

Mezonet môže byť skvelým riešením, ako získať viac úžitkovej plochy. Zdroj: KUPRYNENKO ANDRII
Mezonet môže byť skvelým riešením, ako získať viac úžitkovej plochy. Zdroj: KUPRYNENKO ANDRII

Čomu sa naopak vyhnúť?

Čo bytom s vysokými stropmi nesvedčí, je veľké množstvo malých dekorácií. Použite radšej výraznejšie a väčšie doplnky, ktoré na prvý pohľad upútajú pozornosť. Aj nábytok môže byť masívnejší, ťažší a väčší. Pamätajte, že všetko, čo do priestoru prinesie pestrosť, sa pri optickom znižovaní stropu počíta. Skvelou dekoráciou, s ktorou sa dá kúzliť, sú obrazy. Tie vešajte ideálne do výšky úrovne očí stojaceho človeka. Zafungovať môžu aj veľkoformátové obrazy a fotografie umiestnené vo väčšom počte na stene v rôznych výškach. V bytoch s vysokými stropmi sa budú skvele vynímať aj honosné zrkadlá alebo veľké rastliny. Vysoký strop je navyše perfektným prvkom, ktorý napomáha dosiahnuť dobrú akustiku, čo ocenia najmä hudobníci. Do stredu otvoreného veľkého priestoru sa skvele hodí umiestniť nejaký solitérny prvok, napríklad v podobe klavíra alebo piana.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Ako zrenovovať staršie schody

Ako zrenovovať staršie schody

Zverejnené 9.5. Nie je už vaše schodisko tým, čím bývalo? Poškriabané a schodné schdy časom prirodzene strácajú na atraktivite aj na bezpečnosti. V tomto článku sa pozrieme, ako na ich renováciu svojpomocne. ísť na článok

reklama