Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Bytový a polyfunkčný dom Stephanus s unikátnym systémom Ytong

Zverejnené: 6. 8. 2014

Na sídlisku Priekopa v Martine-Vrútkach (SK) vyrástol nový bytový dom Stephanus. Pri výstavbe boli použité v kombinácií zvislé aj vodorovné prvky Ytong a Silka na výšku piatich poschodí. Tento novátorský čin nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe, vyžadoval od architekta Mária Budinského aj statika Branislava Čamka veľa invencie. Urýchlil však výstavbu a priniesol úsporu finančných prostriedkov.

Vďaka systému Ytong sa minimalizoval mokrý proces výstavby a skvalitnili sa tepelno-technické parametre konštrukcie. Podľa architekta projektu Ing. arch. Mária Budinského sa tento dom zaradí, vďaka svojmu konštrukčne - stavebnému riešeniu, do kategórie nízkoenergetických stavieb. Objekt bol navrhnutý tak, aby poskytoval všetok komfort, ktorý potrebuje dnešný mestský človek k príjemnému a pohodlnému bývaniu.

Hovoril som si, že skúsim vymyslieť dizajn, ktorý nemá žiadne výklenky, aby bol objekt navrhnutý v súlade s nízkoenergetickým štandardom budovy. Chcel som vytvoriť kompaktný tvar, ktorý bude svojim tvarom, ale nie honosnosťou ako diamant, so zlomom v rovnom tvare so systémom balkónov a lodžií. Tieto sú iba vsunuté do budovy, bez potreby akýchkoľvek výklenkov. Myslím, že sa nám podarilo vytvoriť estetický a dizajnový dom, ktorý sa zbytočne nepredražil,” vysvetľuje myšlienku projektu Mário Budinský.

V ponuke bytov domu Stephanus dominujú dvojizbové byty, pričom celkový počet všetkých bytov je 59 a každý sa pýši veľkorysou terasou alebo balkónom, či parkovacím miestom v cene bytu. V prízemí polyfunkčného domu sa nachádzajú nebytové podnikateľské priestory určené pre rôzne účely podľa záujmu širokej podnikateľskej verejnosti. V parteri by tak mali vyrásť prevádzky ako papiernictvo a kancelárske potreby, hračky, bufet, novinový stánok, fitness centrum, kaviareň a mini potraviny.

Polyfunkčný dom STEPHANUS – základné údaje

  • Miesto: Martin, mestská časť Priekopa
  • Investor: H&D Real s.r.o.
  • Autor návrhu: Budinský & Partners s. r. o.
  • Spolupráca: Ing. arch. Michal Egly
  • Generálny dodávateľ: EK-Invest, s.r.o.
  • Realizácia: 2012 – 2013
  • Počet bytov: 59
  • Zastavaná plocha domu: 1 173 m2
  • Stavebno-konštrukčné riešenie: obvodové steny Ytong hrúbky 375 mm, vnútorné steny Ytong a Silka hrúbky 375 mm, 250 mm, 200 mm a 100 mm, medzibytové steny Silka – akustické tvárnice hrúbky 250 mm, stropný systém Ytong

Stavebný systém Ytong

Požiadavkou investora bolo, aby sme pri výbere stavebného materiálu zohľadnili realizačné a investičné náklady. Primárnym kritériom bol stavebnicový systém bez potrebného debnenia, ktorý by sa dal využiť v rámci celej stavby. Hoci mnohé bytové alebo polyfunkčné budovy využijú Ytong iba na 30 % v rámci všetkých materiálov hrubej stavby, Stephanus je svetlým príkladom zastúpenia Ytongu až na 90 %,” dodáva architekt Mário Budinský.

Inšpiráciu na použitie stavebného materiálu Ytong získal architekt na konferencii Ytong Dialog v Bratislave. Minimálne tepelné straty zabezpečuje obvodový plášť z tvárnic Ytong, nosnosť a akustiku zabezpečuje Silka a elimináciu mokrých procesov a rýchlosť výstavby aj behom zimných mesiacov umožnilo použitie stropných dielcov Ytong. Navyše spoločnosť Xella poskytla aj veľkú podporu v projekčnej fáze, a to hlavne v oblasti statiky.

Samonosná konštrukcia

Bytový dom má 6 nadzemných poschodí. 1 nadzemné poschodie je na úrovni terénu a z väčšej časti slúži pre parkovanie. Tomu zodpovedá aj nosný systém jedného nadzemného poschodia realizovaného ako sústava železobetónových nosných stien a prievlakov, ktoré podopierajú monolitickú železobetónovú dosku. „Ďalšie poschodia sú navrhnuté ako samonosná konštrukcia z prvkov Ytong a Silka,” dopĺňa informáciu o konštrukcií domu Ing. Martin Mihál, technický poradca pre projektantov v spoločnosti Xella. Obvodové steny sú vymurované z tvárnic Ytong hrúbky 375 mm a zateplené minerálnou izoláciou hrúbky 50 alebo 70 mm. Súčiniteľ prestupu tepla takejto steny je 0,20 alebo 0,18 W/(m2K). To sú hodnoty oveľa lepšie než požadovaná hodnota podľa STN 73 0540-2 U = 0,32 W/(m2K) a odporúčaná hodnota Ur1 = 0,22 W/(m2K).

Vnútorné nosné steny

Vnútorné nosné steny sú navrhnuté prevažne z tvárnic Silka. Silka sa vyznačuje vysokou pevnosťou a vďaka svojej veľkej objemovej hmotnosti aj vynikajúcimi zvukovo-izolačnými vlastnosťami. Dve hrúbky tvárnic Silka boli použité práve kvôli požiadavke vzduchovej nepriezvučnosti RW = 53 dB, ktorú spĺňa Silka hrúbky 250 mm s označením S20-2000 (pevnosť 20 MPa v tlaku a objemová hmotnosť 2 000 kg/m3, laboratórny index vzduchovej nepriezvučnostiRW = 56 dB).

Silka hrúbky 200 mm s označením S15-1800 (pevnosť 15 MPa v tlaku a objemová hmotnosť 1800 kg/m3, laboratórny index vzduchovej nepriezvučnosti RW = 54 dB ) bola použitá len na vnútrobytové nosné steny, ktoré preberajú vysoké zaťaženie. Na vyšších poschodiach bolo možné použiť na menej namáhané steny aj tvárnice Ytong hrúbky 250 a 200 mm.

Originálne stropy

Stropy v bytovom dome sú riešené veľmi originálne zo stropných dielcov Ytong. Vďaka vynikajúcej spolupráci investora, architekta, statika a dodávateľa dielcov sa podarilo vytvoriť stropy na nepravouhlý a nepravidelný pôdorys ako skladačku z dielcov (viď obrázok pokladačského plánu).

Takáto konštrukcia dovolila veľmi rýchlu montáž takmer bez mokrých procesov, čo umožnilo realizáciu aj v zimných mesiacoch,” upozorňuje M. Mihál.

Maximálna dĺžka dielca 4 500 mm súvisí s použitím cenovo efektívnejších dielcov hrúbky 200 mm. Dielce sú kladené priamo na nosné steny, na železobetónové prievlaky alebo do oceľových prievlakov. V miestach, kde prievlaky v interiéri nepôsobia rušivo (chodby a podobne), boli použité lacnejšie železobetónové prefabrikované prievlaky. Na tieto prievlaky je možné priamo ukladať stropné dielce podobne ako na steny. V miestach, kde by prievlaky pôsobili rušivo, boli použité prievlaky z oceľových valcovaných profilov HEB alebo L.

Dielce Ytong je potrebné priamo na stavbe pred položením na pás oceľového profilu obrúsiť tak, aby bola spodná hrana dielca v jednej rovine so spodnou hranou oceľového profilu,,” upozorňuje M. Mihál.

Pokládkový plán stropov
Pokládkový plán stropov

Pretože dielce sú z Ytongu, brúsenie nie je náročné. Napríklad na obvode zošikmenej časti bytového domu sú použité oceľové L profily 200 × 200 × 16, na ktoré sa kládli vo výrobe šikmo narezané dielce Ytong. V architektúre tento detail umožnil zachovanie rovného podhľadu lodžie bez priznania prievlaku.” Ďalšou zaujímavosťou pri návrhu stropov bola požiadavka investora na zachovanie jednej úrovne medzi interiérom a terasami. Táto požiadavka si vynútila zmenu výšky stropov v poschodí pod terasami. Dielce Ytong sa teda v tomto poschodí kládli v dvoch výškových úrovniach, ktoré boli vytvorené rôznou výškou vymurovania stien.

Kombinácia zvislých a vodorovných prvkov Ytong a Silka na výšku piatich poschodí je na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe skutočne novátorským činom, ktorý vyžadoval od architekta Mária Budinského aj statika Branislava Čamka veľa invencie. Podľa investora znamenala zámena klasickej stavby s monolitickými stropmi za stavebnicu úsporu času aj financií.

Autor: Xella CZ, s.r.o.
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama