Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

"Bývanie v skrini". Interiér minimalistického bytu navrhnutý na mieru

Zverejnené: 8. 8. 2022

Požiadavkou majiteľa bolo vytvoriť víkendové bývanie pre štvorčlennú rodinu v mestskej časti Praha - Žiškov. Rozdelením pôvodnej väčšej jednotky vznikol byt, ktorý má necelých 37 metrov štvorcových. Na tejto výmere developer pôvodne navrhol dispozíciu 2 + kk, ktorá by sa v praxi takmer nedala zariadiť - pohyb by bol obmedzený iba na úzke priechody medzi nábytkom. Šikovnou prácou architektov a s využitím vstavaného nábytku na mieru vznikol priestor, ktorý má dokonale využitý každý jeden meter štvorcový a spanie je ukryté v stavanom nábytku.

Investori oslovili architektov z ateliéru ORA ešte v procese výstavby, vďaka čomu mali možnosť do dispozície zasiahnuť. Odstránili priečky a a vytvorili garsónku. V pôvodnej forme ostala zachovaná iba kúpeľňa.

...ako umiestniť štyroch ľudí na 36 m² ?...

Z disponibilného priestoru bolo treba vyčleniť miesto na spanie. Autori podľa vlastných slov hľadajú inšpiráciu v stredovekých skriňových posteliach. Posteľ rodičov je vsunutá medzi dva regály, čo v rámci možností zaisťuje ich súkromie a zároveň umožňuje využiť maximum priestoru na skladovanie. “Pakliže si chce spáč rozšířit obzor, nebo osvobodit své dlouhé končetiny, vyklopí si dvířka u nohou,” dopĺňajú s nadhľadom autori.

Spanie detí je situované do poschodového boxu, pričom spodná posteľ v nike cez deň slúži ako gauč. Vrchná posteľ je skrytá za dvierkami. Box je obložený dubovými latami, ktoré postupne prechádzajú aj na stenu oddeľujúcu kúpeľňu. Tá vďaka tomu splýva so vstavaným nábytkom. Vďaka dverám, ktoré dosahujú až k stropu na svoju prítomnosť neupozorňuje.

Interiér zjednocuje prevládajúci materiál - dubový masív a dyha. Rôzne morenia nábytkových prvkov definujú jednotlivé zóny - svetlú kuchyňu, prírodnú obývačku, tmavú nočnú zónu a zázemie bytu.

Materiály:

  • dubové parkety
  • dubová dyha s rôznym morením
  • dubové laty
  • nerezová doska v kuchyni
  • cementová stierka
  • keramický obklad

Zdroj: www.archinfo.sk

Autor: ORA 1) redakčne upravené
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama