vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Čas strávený v exteriéri môže mať rozličné podoby. Záhradný dom v Novom Meste nad Váhom

Zverejnené: 20. 5. 2024

Priestor pre sezónne aktivity v spojení so zázradou. Objekt, príkladne osadený do strmého svahu na hranici pozemku, charakterizuje surová materialita, subtílne detaily a rozsiahle zasklenie jedálenskej a pobytovej časti.

Foto: Adam Lukačovič

Realizáciu bližšie predstaví architekt Adam Lukačovič:

Idea

Čas strávený v exteriéri rodinného domu môže mať rozličné podoby. Najmä v teplejších mesiacoch vzniká intenzívna potreba doplnkových funkcií ako terasa, letná kuchyňou, bazén či wellness. Presúvame sa z interiéru domu, do interiéru záhrady, ktorá tiež stráda svoje zázemie pre aktívne užívanie v rámci celého dňa. Návrh záhradného domu napĺňa očakávania a zadania klienta, ktoré boli spojené v rámci multifunkčného priestoru nového objektu.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Nájsť správne miesto pre architektúru oddychu v stiesnených podmienkach zastavaného pozemku nebolo jednoduché. Jedným z hlavných cieľov bolo zachovať čo najväčšiu plochu zelene a osadiť objekt tak, aby bol prirodzeným doplnkom k existujúcemu rodinnému domu. Obmedzením sa javila blízkosť skalného kopca a zráz terénu, ktoré znemožňovali väčší odstup od domu. Z nevýhody sa však rýchlo stala príležitosť a umiestnením na hranici pozemku zastúpil nový objekt aj ďalšie funkcie. Tvarovanie a veľkosť hmoty ovplyvnili vonkajšie okolnosti. Dominantu na seba prebrali jednoduché horizontálne línie a elementárna materialita.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Riešenie

Kompaktný prízemný objem je tvorený krytou časťou z pohľadového betónu, a exteriérovými plochami s kamennou dlažbou. Minimalizovaním materiálového riešenia sa návrh sústreďuje na vytvorenie lapidárnych a funkčných priestorov. Akcent preberajú rozličné doplnky mobiliáru a premenlivosť materiálov v čase.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Hlavnou časťou objektu je sezónna kuchyňa, ktorá je uzatvárateľná posuvnou sklenenou stenou. Vnútorný priestor je variabilný. Krytou chodbou je hlavná miestnosť prepojená s wellness časťou, kde sa nachádza sauna so zázemím, odpočivárňou a toaletou. Pod objektom sa nachádza aj menší pivničný priestor. Exteriéru dominuje vonkajší bazén s možnosťou prekrytia a samozrejme rozľahlá terasa. Na streche objektu je zelená extenzívna strecha, ktorá plynulo prechádza do pôvodného terénu.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Autori: Ing. arch. Adam Lukačovič
Plocha pozemku: 1078 m²
Zastavaná plocha: 103 m²
Podlažná plocha: 83 m²
Obostavaný objem: 350 m³
Návrh: 2020 - 2021
Realizácia: 2021 - 2023

Zdroj:

https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/zahradny-dom-nove-mesto-nad-vahom.html

Čítajte tiež:

Autor: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama