Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Chýba vám priestor navyše alebo len túžite po tichom mieste? Postavte si záhradný domček a nájdite útočisko v zeleni

Zverejnené: 13. 2. 2020

Máte to šťastie, že vlastníte dom a pozemok, kde by bolo možné postavať ďalšiu menšiu stavbu? Potrebuje vaša rodina viac priestoru? Chýba vám tichá pracovňa, hosťovská izba alebo vonkajšia kuchyňa? Nech už je vašou motiváciou čokoľvek, nebojte sa pristúpiť k výstavbe či rekonštrukcii záhradného domčeka. V tomto článku vám ponúkneme niekoľko inšpiratívnych dizajnov, ktoré vám napomôžu pochopiť potenciál vášho doteraz prázdneho priestoru. Posedenie na záhrade si nemusíte vychutnávať len počas slnečných dní. V prípade správnej voľby, je možné záhradný objekt využívať po celý rok.

Luxusný záhradný dom pre hostí zahŕňa všetko potrebné, vrátane kúpeľne a kuchyne. foto: Wivoca, shutterstock

Prvé, čo väčšina z nás rieši v momente, keď sa rozhodne pre stavbu, sú finančné náklady. Od veľkosti rozpočtu sa samozrejme odvíja typ aj veľkosť stavby. Ako alternatíva sa preto môže javiť rekonštrukcia existujúcej kôlne či altánku, avšak pokiaľ ide o objekt príliš schátraný, veľakrát vyjde lacnejšie novostavba. Nech už sa však chystáte realizovať všetko svojpomocne, alebo si najmete firmu, neváhajte svoje plány najskôr skonzultovať s odborníkmi.

Správne založenie stavby

Či už si budete priať záhradné objekt využívať dlhodobo, alebo celoročne, nepodceňte založenie stavby. Ide o prvok, bez ktorého možno skôr či neskôr očakávať konštrukčné problémy. Mnoho stavebných firiem túto položku nezahŕňa do svojich ponúk, avšak vy na nej trvajte. Je natoľko zásadné, že aj v prípade, že plánujete objekt stavať sami, stojí za to nechať si práve túto časť zrealizovať. Parcelu pre domček pritom vyberajte tak, aby bola vzdialená aspoň pol metra od stromového porastu, iných múrov či oplotenia.

Výber materiálu na stavbu

Pri výbere materiálu myslite na budúcu údržbu. Ak objekt nebude vybavený tepelnou izoláciou a v zime nebude vykurovaný, počítajte s tým, že sa objaví nadlimitná vlhkosť. Z toho dôvodu nie je vždy vhodnou voľbou drevo, pretože - ak je vystavené exteriérovým vplyvom - mení v priebehu času svoju farbu a šedne. Okrem toho, pokiaľ nejde o odolnú drevinu ako meranti (malajský dub), sibírsky smrekovec a ďalšie, môže dochádzať k vzniku hniloby a rastu plesní. Možno s nimi bojovať patričnými nátermi, avšak pamätajte, že musia byť pravidelne obnovované. Ak preferujete skôr bezúdržbový objekt, skúste napríklad hliníkový obklad, ktorý disponuje skutočne dlhou trvanlivosťou a navyše domčeku poskytne moderný vzhľad.

Ak si želáte bezúdržbovú a skutočne trvanlivú záhradnú stavbu moderného formátu, hliník môže byť pre vás to pravé riešenie. foto: Alla Simacheva, Shutterstock
Ak si želáte bezúdržbovú a skutočne trvanlivú záhradnú stavbu moderného formátu, hliník môže byť pre vás to pravé riešenie. foto: Alla Simacheva, Shutterstock

Rozvody

Pôjde o dom pre hostí, záhradnú kuchyňu alebo pracovňu a je potrebné do domčeka priviesť aj elektrinu? V tom prípade bude zrejme potrebné zvýšiť rozpočet. Pri inštalácii zásuviek sa musia navyše dodržať špecifické bezpečnostné pravidlá a stavba preto musí byť adekvátne zaizolovaná a vodotesná. Ak budete do záhrady privádzať tečúcu vodu, nie je dobré objekt umiestniť príliš ďaleko od vášho stáleho obydlia. Rozvody potrubia pre prívod vody a odvod splaškov by sa totiž mohli predražiť. Je to však možné riešiť aj tak, že budete zachytávať dažďovú vodu zo strechy záhradného domčeka. Tú potom môžete smelo použiť na umývanie riadu či rúk. Vedľa domčeku potom vybudujte domácu koreňovú čističku odpadových vôd a máte postarané.

Mobilné stavby a prefabrikáty

K čomu všetkému môže nakoniec taká záhradná chatka slúžiť? Popri tradičnom sklade náradia či pergoly je možné ju vybudovať ako skutočne plnohodnotnú jednotku určenú pre prespanie klientov či vašich detí a ich priateľov. V takom prípade sú náklady na obstaranie a výstavbu logicky najvyššie, pretože bude potrebné zriadiť kúpeľňu aj toaletu, prípadne kuchynský kút. Uľahčiť prácu vám môže objednávka hotového domčeka, či už montovaného, maringotky, karavanu... Vo všetkých prípadoch vám ich privezú hotové priamo na pozemok, prípadne ich zostavia na mieste z prefabrikovaných dielcov. Podklad pre chatu musí byť ale pripravený tak alebo tak, v prípade mobilného domu sú však na neho kladené nižšie nároky. Montovaný domček je potom možné umiestniť buď na betónové pätky, štandardnú základovú dosku, alebo na nosné podporné pilóty (najčastejšie vŕtané).

Mobilné domy možno ľahko dopraviť v kompletnom stave priamo na váš pozemok. Môžete si ich navyše sťahovať ako sa vám zapáči. foto: inrainbows, Shutterstock
Mobilné domy možno ľahko dopraviť v kompletnom stave priamo na váš pozemok. Môžete si ich navyše sťahovať ako sa vám zapáči. foto: inrainbows, Shutterstock

Detský domček na strome

Rovnako dôležité je mať na záhrade priestor, kam sa môžu uchýliť vaše deti a občas sa plne oddať hrám bez dohľadu rodičov. Bezpečné miesto na záhrade je navyše aj pre rodičov predsa len potenciálne dosiahnuteľnejšie než širšie okolie domu. V poslednej dobe sú v kurze detské ihriská či lanové parky, ktoré využívajú výnimočnej stability stromov a sú aspoň čiastočne zakotvené na ich kmeňoch. Rovnako tak možno postaviť aj dom na vašom strome. Malo by ísť o silný kus s rozrasteným koreňovým systémom a robustnými vetvami, ktoré pre stavbu zaistia dostatočnú oporu. Veľkosť domu sa musí odvíjať od hrúbky kmeňa. Pozor tiež na prípadné napadnutie stromu chorobami, ktoré by mohli dom v budúcnosti ohroziť. Pred začatím práce si vytvorte detailný plán, v ktorom počítajte aj s postupným rastom stromu. Výber konštrukcie domu (s podperami, priskrutkovaním alebo zavesením) závisí predovšetkým na tom, ako veľmi bude zaťažovaný. Stavba domu potom nie je v prípade, že sa nebojíte výšok, zložitá.

Dom na strome sa stane druhým domovom každého dieťaťa. foto: Vova Shevchuk
Dom na strome sa stane druhým domovom každého dieťaťa. foto: Vova Shevchuk

Pracovne a ateliéry

Častým dôvodom k uskutočneniu záhradnej prístavby je ľudská potreba pokoja. Pre tento účel je chatka v zeleni ako stvorená. Ak sa navyše zamestnávame umeleckou aktivitou, ako je maľovanie, hodí sa uchýliť sa do priestoru, ktorý ponúkne dostatok prirodzeného svetla. K tomuto účelu poslúži záhradný ateliér či pracovňa. Môže ísť pokojne o renovovaný altánok, ktorý dávno neslúži na to, k čomu bol určený. Alebo o starú kôlňu, ktorú pomocou veľkorysých presklených otvorov pretvoríte k obrazu svojmu. Inšpirujte sa napríklad našimi fotografiami.

Malý záhradný domček je navyše aj veľmi efektným prvkom na záhrade. Foto: Timothy S. Allen, shutterstock
Malý záhradný domček je navyše aj veľmi efektným prvkom na záhrade. Foto: Timothy S. Allen, shutterstock

Vonkajšia letná kuchynka

V lete je bežné, že rodina trávi väčšinu času vonku. Prečo si tu nevybudovať tiež letnú kuchyňu, aby ani člen domácnosti, ktorý sa stará o prípravu jedla, nemusel prichádzať o pozitívne účinky slnečných lúčov? Nemusí pritom ísť o nevkusnú, všetkým dobre známu pergolu s grilom a starým plastovým nábytkom. Vybavte si vonkajšie kuchyňu presne tak, aby vám poskytla maximálne pohodlie. Nezabudnite na pracovnú dosku, na ktorej obzvlášť oceníte krájaciu drevenú plochu s otvorom pre kompostovateľný odpad. Umiestnite sem plnohodnotný sporák a drez. A všetko dekorujte v ľubovoľnom štýle presne tak, aby sa toto miesto stalo obľúbeným priestorom pre stretávanie s rodinou aj s priateľmi. Dbajte však na to, aby boli spotrebiče chránené pred poveternostnými vplyvmi. Zastrešenie by malo byť štandardom, pričom prípadné steny, či už pevné, alebo v podobe roliet či žalúzií, navyše umožnia pobyt vonku aj počas veterných dní.

. Vkusne zariadená vonkajšia kuchynka je snom takmer každej gazdinky. foto: Gostua, shutterstock
. Vkusne zariadená vonkajšia kuchynka je snom takmer každej gazdinky. foto: Gostua, shutterstock

Plánovanie s pokorou

Či už pristúpite k renovácii staršieho záhradného objektu, alebo postavíte úplne nový domček, plánujte. V prvom rade nepodceňte byrokratov. Dokonca aj na umiestnenie jednoduchého mobilného domu ste totiž na základe § 90 stavebného zákona povinní navštíviť patričný úrad, ktorý preskúma, či je váš zámer v súlade s územným plánom, charakterom územia či miestnou infraštruktúrou. A samozrejme tiež zvážte účel záhradnej stavby, ďalej jej lokáciu, veľkosť, dizajn a materiál. Myslite na to, že zrejme pôjde len o doplnkovú stavbu a neprežeňte to s požiadavkami. Skromnosť šetrí peňaženku. Na druhej strane trvajte na kvalite. Ak zvolíte správny materiál a zrealizujete všetko technologicky správne, bude vám objekt slúžiť do smrti a možno vás aj prežije.

Zelenú strechu môžete zvoliť aj na malú stavbu a využívať jej výhody. foto:  Lois GoBe, shutterstock
Zelenú strechu môžete zvoliť aj na malú stavbu a využívať jej výhody. foto: Lois GoBe, shutterstock

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama