vyhľadávanie
Dnes je 5.12.

Chata s kamenným komínom, zelenou strechou a presklenou zimnou záhradou

Zverejnené: 19. 8. 2022

Rekreačný objekt vybudovaný za socializmu, situovaný v pôsobivej krajine Orlických hôr, bol nedávno podrobený citlivej rekonštrukcii. Hoci pôvodné murované a kamenné konštrukcie boli prevažne zachované, vďaka vhodne umiestneným prístavbám či zeleni na streche ide o dom, ktorý v ničom nezaostáva ani v porovnaní s modernými novostavbami. Obzvlášť efektné je najmä veľkoplošné zasklenie vytvárajúce výrazný štít, ktorý je jedným z principiálnych prvkov nového architektonického konceptu.

Exteriérová aj interiérová časť objektu získala po zásahoch úplne nový, moderný výraz.

Architektúra českých chát zo sedemdesiatych až osemdesiatych rokov sa z pomerne pochopiteľných dôvodov neteší veľkej obľube. Často ide o zlepence hmôt a materiálov, na ktoré v dobách vzniku daného objektu padla voľba len preto, že sa ich vôbec podarilo zohnať. Tieto stavby však často ponúkajú veľký potenciál – ak sa do nich uvoľníme zainvestovať a ak zveríme návrh rekonštrukcie šikovným architektom. Výsledkom potom môže byť stavba, ktorá spĺňa aktuálne nároky na rekreáciu, či dokonca trvalé bývanie, ako je to v prípade chaty v horskom stredisku Čenkovice v údolí pod Bukovou horou.

Pri pohľade zhora stavba teraz takmer splýva s okolitou prírodou.
Pri pohľade zhora stavba teraz takmer splýva s okolitou prírodou.

Pôvodná stavba, tvorená kamenným a tehlovým murivom či drevom a opatrená krovom so sedlovou strechou, ktorú pretínalo výrazné kamenné komínové teleso, vlani priznala zásadné úpravy. Ako exteriérová, tak interiérová časť objektu získala po zásahoch úplne nový, moderný výraz, ktorý plní predstavy investorov nielen po vizuálnej, ale aj praktickej stránke. Medzi najvýraznejšie nové prvky patrí extenzívna zelená šikmá strecha, vďaka ktorej stavba pri pohľade zhora takmer splýva s okolitou prírodou. Rastliny, konkrétne rozchodníky, tu nielenže ochladzujú okolie (tým, že vsakujú množstvo dažďovej vody, ktorú následne vyparujú), ale aj účinne izolujú, a napomáhajú tak vytvárať tepelnú pohodu v podkroví. Architektonický návrh vznikol v štúdiu ARCHTEAM.

Sklo a drevo hrajú prím

Pobyt užívateľom domu skvalitňujú aj dve prístavby – drevená a sklenená –, ktoré významne rozširujú úžitkovú plochu. Nová drevená hmota pojíma krytú terasu a vstupný priestor s hlavným vchodom (zádverie). V útrobách sklenenej konštrukcie so subtílnymi čiernymi rámami vznikla zimná záhrada ako relaxačná miestnosť, cez ktorú môže slnečný svit prenikať hlbšie do spoločenskej miestnosti s kuchyňou, kde podčiarkuje zariadenie interiéru vo svetlých farbách. V energetickej bilancii domu sa počas zimy cielene počíta s využitím pasívnych solárnych ziskov prostredníctvom plošných zasklení. V porovnaní s pôvodnými tmavými priestormi ide o zásadnú zmenu, ktorá významne skvalitňuje pobyt v dome.

Pôvodný stav pred rekonštrukciou.
Pôvodný stav pred rekonštrukciou.

Murované konštrukcie boli zachované

Murivo bolo ponechané pôvodné (vrátane kamenného komínového), došlo iba k nahradeniu starého a vetchého dreveného opláštenia novým obložením z tepelne upraveného dreva. Z vnútornej strany obvodových stien bola inštalovaná vnútorná tepelná izolácia – drevovláknité dosky. Rovnaký materiál bol použitý aj na zateplenie krovov. Do pôvodnej hmoty stavby boli vložené nové stropné klieštiny v pôvodnej modulovej osnove, realizovaný bol aj nový stropný záklop vymedzujúci podkrovné izby a inštalovaná priečka oddeľujúca hygienické zázemie od obývacej izby. Pôvodný krov musel byť tiež nahradený novou konštrukciou.

Výrazný a funkčný interiér

Steny na prízemí sú z interiérovej strany obložené svetlými HPL doskami (vysokotlakový laminát), ktoré dopĺňa oranžové marmoleum na podlahe. Oranžová našla uplatnenie aj v podkroví – v podobe prefarbených MDF obkladov (polotvrdé vláknité dosky) aj podláh, pričom všetko je doplnené bielym schodiskom a praktickým, priestorovo účelným nábytkom.

Majitelia si do objektu priali zakomponovať aj parnú saunu, ktorú architekti umiestnili do malej niky medzi kuchynským kútom a kúpeľňou na prízemí a vírivú vaňu, ktorá našla svoje miesto v zimnej záhrade. V priľahlom okolí domu bola zachovaná pôvodná zeleň, pozostávajúca zo storočného javora, okrasných kríkov a bylinnej lúčky.

Steny na prízemí sú z interiérovej strany obložené svetlými HPL doskami, ktoré dopĺňa oranžové marmoleum na podlahe.
Steny na prízemí sú z interiérovej strany obložené svetlými HPL doskami, ktoré dopĺňa oranžové marmoleum na podlahe.

Úsporná energetika

Priestory sú vykurované krbovou vložkou s teplovzdušnou komorou pre zimnú záhradu. Sekundárnym zdrojom tepla je elektrický podlahový systém a rebríkové sušiaky v kúpeľni. Kompaktné tepelné čerpadlo typu vzduch/vzduch zaisťuje chladenie, vykurovanie a odvlhčovanie presklenej prístavby. Objektu, kolaudovanému v marci 2021, bola po rekonštrukcii pridelená trieda energetickej náročnosti budovy B.

Medzi najvýraznejšie nové prvky patrí extenzívna zelená šikmá strecha osadená rozchodníkmi.
Medzi najvýraznejšie nové prvky patrí extenzívna zelená šikmá strecha osadená rozchodníkmi.

Zdroje:

Autorská správa ateliéru ARCHTEAM

Čítajte tiež:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Filip Šlapal
reklama

Nové

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zverejnené 1.12. Pri výstavbe konštrukcií treba rešpektovať nielen technologické postupy, ale aj klimatické podmienky. Medzi najdôležitejšie ukazovatele sa pritom zaraďujú nízke alebo vysoké vonkajšie teploty, slnečné žiarenie, vietor, dážď a mráz. Pri nižších… ísť na článok

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Zverejnené 30.11. V atraktívnej lokalite obce Kočovce časť Rakoľuby zrealizovala spoločnosť CBI s. r. o. výstavbu moderných ultranízkoenergetických dvojdomov . Na stavbu moderných objektov bolo použité murivo z tehál Porotherm, ktoré dosahujú vynikajúce… ísť na článok

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Zverejnené 5.12. Nová budova materskej školy v nemeckom Niederwerrne ponúka miesto až pre 125 detí. Tri vzájomne prepojené budovy pripomínajú horské vápencové masívy – majú snehobielu fasádu aj strechu z odolnej zliatiny hliníka spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte. ísť na článok

reklama