Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Drevodom „Na samote pri lese“ z prírodných materiálov a keramickou strešnou krytinou Tondach

Zverejnené: 29. 7. 2022

„Na samote pri lese“ – aj tak by sa dal nazvať projekt nášho drevodomu, resp. rodového statku uprostred krásnej prírody Bielych Karpát. Naše miesto kde si chodíme odpočinúť od rušného sveta a načerpať energiu. Miesto, kde spoločne s deťmi a starými rodičmi tvoríme kúsok pomyselného raja na Zemi, kde sme obklopení prírodou vo všetkých jej formách. Domček, ktorý sme chceli vytvoriť uprostred hôr, pri jazierku, cenovo dostupný a s použitím čo najväčšieho množstva prírodných a zdravotne nezávadných materiálov.

Cenovo dostupný domček z prírodných materiálov a s dôrazom na ekológiu

Našou stavbou sme chceli zároveň aj demonštrovať, že ak nie ste náročný na priestor a exkluzívne materiály, tak sa dá svojpomocne vybudovať menší domček, ktorý je pekný, zdravý, príjemný a... dobrý – v pôvodnom zmysle slova. Nakoľko sme uvažovali nad výstavbou s čo najmenším dopadom na životné prostredie, snažili sme sa vylúčiť použitie betónu. Základným konštrukčným materiálom tohto domu je dubové drevo, ktoré bolo použité na základy a piliere a ďalej smrekové na konštrukciu stien, rošt na podlahu a krov.

Pri objektoch z prírodných materiálov ide o to správne materiály nakombinovať, aby dom mal „hlavu a pätu“ a prírodné aj klasické materiály boli využité tam, kde budú mať najlepšiu úžitkovú a zároveň estetickú hodnotu.

Strecha s keramickou strešnou krytinou

Keďže sme chceli zachovať prírodný ráz aj na našej stavbe a investovať do kvalitných materiálov, voľba jednoznačne padla na keramickú strešnú krytinu Tondach, konkrétne Bolero v medeno hnedom prevedení, ktorá nielen, že dokáže pozdvihnúť estetickú stránku domu so šikmou strechou, ale má aj výborné vlastnosti a je 100% z prírodného materiálu bez chemických prísad, čo bolo pre nás veľmi dôležité. Mohli sme zvoliť aj asfaltový šindel, prípadne plechovú strešnú krytinu, ale z estetického aj tepelnoizolačného hľadiska nám prišla najlepšia práve keramická strešná krytina. Totiž správne zhotovená strecha s pálenou krytinou vydrží celé generácie, a to vďaka precíznemu spracovaniu škridly. Jej overená životnosť je až 100 rokov bez akejkoľvek údržby. Na funkčnosť keramickej strešnej krytiny sa vzťahuje záruka 33 rokov. Táto garancia je však podmienená zabezpečením správneho odvetrávania strešného plášťa.

Prírodný materiál zabezpečuje najvyššiu kvalitu bývania

Keramická škridla prirodzene dýcha, rýchlo sa vysúša, a tým zabraňuje tvorbe plesní. Škridla má navyše európsky certifikát kvality „Natureplus“. Udeľuje sa produktom, ktoré prispievajú k zdravému bývaniu a podieľajú sa na zlepšení vnútornej klímy.

Pálená škridla sa vyznačuje výbornými vlastnosťami, medzi ktoré patrí vysoká odolnosť voči vonkajším vplyvom aj v extrémnych podmienkach. Vďaka špeciálnej povrchovej úprave je odolná proti kyslým dažďom, UV žiareniu, poveternostným vplyvom, ohňu, mrazu, machom, lišajníkom i vtáčiemu trusu. Škridla Tondach navyše pomáha udržať pod strechou príjemnú klímu. V lete nedochádza k prehrievaniu interiéru tak rýchlo ako u iných strešných krytín, v zime zasa chráni pred extrémnymi vplyvmi počasia. Vyniká tiež veľmi vysokou mechanickou pevnosťou – strecha bez problémov odolá aj väčšej váhe snehu či krupobitiu. Eliminuje tiež problém s hlučnosťou pri silnom daždi. S týmto typom krytiny viete docieliť nadčasový, ale i tradičný vzhľad. Hodí sa pre klasické bungalovy, moderné novostavby i malé vidiecke domčeky, je jednoducho univerzálna.

Hmotnosť strešnej krytiny

Jediné obavy sme mali z toho, či náš drevodom takzvane „unesie“ tento typ strešnej krytiny. Pri výpočte záťaže stavby je totiž potrebné brať do úvahy hmotnosť celej strešnej konštrukcie a jej rozloženie na jednotku plochy. A určite treba brať do úvahy aj skutočnosť, že na krov okrem samotnej hmotnosti strešnej krytiny pôsobí aj zaťaženie od snehovej prikrývky alebo silných vetrov. Vplyvom klimatických zmien sa pomerne prudko mení ráz počasia na Slovensku a tomuto faktu musí byť konštrukcia striech prispôsobená. Silnejšie nárazové vetry si vyžadujú pevnejšie konštrukcie krovu, ale aj spoľahlivejší systém upevnenia strešných krytín. Vyriešili sme to však tak, že sme zdvojili krov, resp. nadimenzovali ho na pálenú škridlu s nosnosťou 55 až 60 kg/m², čo nám umožnilo bez obáv tento typ strešnej krytiny využiť.

Nezávislosť a udržateľnosť

Okrem teplovodného sporáku na drevo, ktorý bude v zime slúžiť na vykurovanie a zároveň aj ohrievanie TUV či varenie jedla, dom navyše disponuje aj fotovoltickou elektrárňou s maximálnym výkonom 3 kW, ktorá bude poháňať spotrebiče v dome a veríme, že pokryje prevažnú väčšinu spotreby elektriny. Ďalej máme zámer využívať zhromaždenú dažďovú vodu a používať ju na splachovanie toaliet a zavlažovanie permakultúrnej záhrady.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autorky
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama