Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Chceme „zdravý dom“? Nastavme si priority

Zverejnené: 21. 9. 2018

Rozhodnutie stavať neznamená iba zadanie zákazky stavebnej firme. Je potrebné predovšetkým učiniť niekoľko dôležitých rozhodnutí. V čase, keď je dom ešte len projektovaný by sme sa mali rozhodnúť, ako chceme riešiť vykurovanie objektu, osvetlenie, prístup denného svetla, vetrania a tienenia. Bývanie môže byť zariadené k spokojnosti investora len vtedy, pokiaľ trvá na svojich prioritách a oznámi architektovi včas svoje predstavy.

Vykurovanie

Stredoeurópske klimatické podmienky diktujú svojim obyvateľom, aby v prvom rade mysleli na výber čo najefektívnejšieho vykurovacieho systému. Súčasný trh ponúka širokú škálu možností. Prajeme si kúriť plynom, elektrinou, drevom, solárnou energiou alebo tepelným čerpadlom? Je vhodné v našom dome využiť jediný zdroj, alebo je výhodnejšie kombinovať? Prajeme si kúrenie zabudovať do podlahy, stropu, či preferujeme tradičný spôsob radiátorov ukotvených na obvodových múroch miestností? Uprednostňujeme pohodlie alebo úsporu? Vyžadujeme maximálnu nezávislosť na konvenčnej distribúcii energií? V každom prípade majú všetky systémy svoje pozitíva aj negatíva. A každý dom vyžaduje individuálne usporiadanie.

Aktuálne trendy spočívajú v tlaku na ochranu životného prostredia a teda v znižovaní spotreby tradičných energií. Nízkoenergetické a pasívne stavby v SR rastú ako huby po daždi. Vývoj solárnych energetických systémov aj zariadení typu tepelných čerpadiel ide vpred míľovými krokmi. Ceny alternatívnych energetických zdrojov sa neustále znižujú. Navyše to všetko je podporované aj dotačnou politikou štátu.

Solárny systém je v súčasnosti jedným z najpopulárnejších alternatívnych spôsobov výroby elektrickej energie, ktorá môže ľahko poháňať aj bojler na ohrev teplej úžitkovej či vykurovacej vody. Autor: OFC Pictures, Shutterstock
Solárny systém je v súčasnosti jedným z najpopulárnejších alternatívnych spôsobov výroby elektrickej energie, ktorá môže ľahko poháňať aj bojler na ohrev teplej úžitkovej či vykurovacej vody. Autor: OFC Pictures, Shutterstock

Vetranie

S vykurovacím zariadením v dome veľmi úzko súvisí aj spôsob, akým v objekte plánujeme vetrať. Ešte donedávna boli užívateľské preferencie orientované predovšetkým na čo najtesnejšiu izoláciu fasády a okien, ventilácia bola odsunutá do pozadia. Avšak súčasné merania koncentrácie CO2 v interiéroch hovoria striktne proti tomu. Výmena vzduchu v miestnosti, kde pobývajú ľudia či zvieratá, musí byť pravidelná. Zvyčajné vetranie tomu väčšinou nedostačuje, hlavne v chladných ročných obdobiach sa snažíme udržiavať v miestnostiach drahé teplo a okná otvárame len sporadicky. Aj toto je však riešiteľný problém.

Vetracie jednotky, príp. jednotky rekuperačné sú práve jedným z takýchto východísk. Jedná sa o inteligentný domáci systém, ktorý automaticky meria kvalitu vzduchu vo vnútorných priestoroch a podľa toho obmieňa vzduch tak, aby bol udržiavaný v „dýchateľných“ normách (to je vyjadrené limitom CO2 vo vzduchu: 0,04 – 0,07 % obj.).

Medzi doplnky inteligentných domácností v oblasti ventilácie patria tiež vetracie klapky. Sú nainštalované v hornej časti rámu okna a fungujú ako ventil umožňujúci systematickú výmenu vzduchu. Jedná sa o jednu z najlacnejších variant automatického vetrania, ale je potrebné podotknúť, že tiež najmenej účinnú. Vymení len cca 20 m3vzduchu za hodinu (na udržanie čistého vzduchu je však potrebná výmena aspoň 50 % vzduchu za hodinu). Do spální to teda nie je vhodná voľba, avšak napríklad do obývačky, kde okrem iného, pravidelne a intenzívne vetráme, by to bolo postačujúce.

Pravidelné vetranie je absolútna nevyhnutnosť, pokiaľ chceme v interiéri udržať zdravý vzduch. Alternatívou sú vetracie klapky, rekuperačné a vetracie jednotky. Autor: vadim kozlovsky, Shutterstock
Pravidelné vetranie je absolútna nevyhnutnosť, pokiaľ chceme v interiéri udržať zdravý vzduch. Alternatívou sú vetracie klapky, rekuperačné a vetracie jednotky. Autor: vadim kozlovsky, Shutterstock

Denné svetlo je nezastupiteľné

Extrémne dôležité je vpustiť do domu prirodzené svetlo. Významne ovplyvňuje zdravie človeka či už po fyzickej, tak mentálnej stránke. Odborníci odporúčajú už počas projektovania objektu umiestniť okná do čo najviac svetových strán. Spálne a detské izby by mali smerovať najlepšie na východ, pretože prebudenie slnečnými lúčmi veľmi pozitívne ovplyvňuje biorytmy človeka a tým aj jeho náladu. Obývacia izba, kuchyňa a ďalšie spoločenské miestnosti je vhodné situovať do južných polkruhov tak, aby svetlo vypĺňalo miestnosti väčšinu dňa. V zime Slnko znižuje spotreby energií vynaložených na vykurovanie. Počas horúcich letných dní potom tieniacou technikou zamedzíme nadmernému sálaniu cez okná.

Počas dní, kedy Slnko vychádza neskoro a zachádza skoro, využijeme kvalitné osvetľovacie systémy. Špecializované štúdiá navrhnú perfektné inteligentné zariadenie, ktoré bude celkom automaticky, alebo len čiastočne korigovať svetelné zdroje v našej domácnosti. Pokiaľ sa potom rozhodneme pre „samoobslužné“ vybavenie, je v zásade potrebné len dodržiavať niekoľko zásad. V pracovniach či detských učebných kútikoch je dôležité zvoliť kvalitnú polohovaciu lampu. V obývacej izbe by sa malo nachádzať viac zdrojov svetla, v prvom rade centrálne osvetlenie, ktoré pokryje celú miestnosť, ale tiež tlmený menší zdroj, ktorý využijeme na zníženie svetelných kontrastov namáhajúcich oči počas sledovania TV. V kuchyni potom inštalujte nad každú pracovnú plochu jednotlivé separátne osvetlenie, zaručene ho využijete.

Samostatnou kapitolou v odbore osvetlenia je farebnosť svetla, intenzita osvetlenia a jeho svetelný tok. Je vhodné voliť také zdroje, ktoré sa v týchto oblastiach čo najviac približujú dennému svetlu. Nejedná sa však o jednoduchú úlohu. Zjednodušuje nám ho napr. tzv. biodynamické osvetlenie, ktoré umožňuje plynulé zmeny týchto svetelných vlastností tak, aby sa maximálne blížili charakteristikám svetla prirodzeného.

Veľkoformátové okná vpúšťajú do domu dostatok svetla. V zime, kedy je väčšinu dňa Slnko nízko na oblohe (a teda jeho lúče smerujú do interiéru priamo) a nie je práve zatiahnuté, ohrieva slnečná energia miestnosti natoľko, že často nie je potrebné spúšťať vykurovací systém. Autor: alexandre zveiger, Shutterstock
Veľkoformátové okná vpúšťajú do domu dostatok svetla. V zime, kedy je väčšinu dňa Slnko nízko na oblohe (a teda jeho lúče smerujú do interiéru priamo) a nie je práve zatiahnuté, ohrieva slnečná energia miestnosti natoľko, že často nie je potrebné spúšťať vykurovací systém. Autor: alexandre zveiger, Shutterstock

Podhodnotené svietenie

Už sme ho spomenuli v kapitole vyššie. Jeho pozitívne účinky sú značne podceňované. Tieniaca technika však dokáže viac, než si mnohí predstavujú. Pokiaľ je žalúzia či roleta umiestnená na vonkajšej strane okien a je medzi ňou a okennou tabuľou zachovaná konštantná vzduchová medzera, tak výrazne znižuje množstvo v zime unikajúceho tepla z interiéru (funguje ako izolant). A v lete chráni vnútorné priestory pred sálavým slnečným žiarením. Ideálne je opäť umiestniť tienenie na vonkajšiu stranu okien. Optimálny výsledok dosiahneme aj správnou voľbou farby rolety. Biela či strieborná sú nesálavé. Je tak zamedzené akémukoľvek ohrevu okna slnečnými lúčmi. V miestnosti je celé leto udržiavaná veľmi komfortná klíma bez potreby využitia chladiacich zariadení. V poslednom čase dochádza oprávnene k pozvoľnému obratu v zmýšľaní verejnosti o tieniacej technike.

Nízkoemisívne exteriérové biele žalúzie v lete tienia, v zime izolujú. Autor: FooTToo, Shutterstock
Nízkoemisívne exteriérové biele žalúzie v lete tienia, v zime izolujú. Autor: FooTToo, Shutterstock

Dom = živý organizmus

Nezabúdajme na to, že dom je „živý organizmus“ a všetko v ňom je prepojené. Aby sme zachovali zdraviu priaznivé vnútorné prostredie, je potrebné všetko zvážiť v oveľa širšom kontexte. Pokiaľ by som dnes stavala dom ja, pristupovala by som k problému nasledovne.

Prioritou by bola úspora energií. Úplne by som vylúčila investície do zariadení typu klimatizácie. Ich prevádzka je finančne náročná, navyše väčšinou neventilujú (alebo minimálne) a výrazne tak zhoršujú kvalitu vzduchu vo vnútri miestnosti. Zamerala by som sa hlavne na vetranie. Inštalácia kvalitného rekuperačného systému s rozvodmi po celom dome je základ. Zabezpečím tak kvalitu vzduchu aj v zime, kedy vetráme menej. Pritom nebude dochádzať ku stratám vyrobeného tepla.

Druhým krokom by bola montáž exteriérových roliet (napríklad tzv. screenových) vo svetlých farbách. Okná domu by boli za účelom prieniku dostatku prirodzeného svetla čo najväčšie, avšak s kvalitným izolačným dvojsklom (s reflexným pokovaním na vnútornej strane vonkajšej tabule). Tieniace prvky v lete zamedzia prehrievaniu okna (a tiež interiéru) a naopak úniku tepla v zime.

A tretím krokom by bol výber vykurovacieho systému. Tu sa ponúka veľa možností, avšak z môjho pohľadu je v prípade dostatku financií, výhercom len jedna z nich - fotovoltaická hybridná elektráreň. Tá je nenahraditeľná v smere nezávislosti na verejnej distribučnej sieti. Solárnu energiu premieňame na elektrickú, ktorú je možné využiť tiež na ohrev nádrže s výhrevnou vodou a bojleru TUV (prípadne v kombinácii s vedľajším zdrojom energie, napríklad plynovým či elektrickým kotlom). Aj keď je majiteľ elektrárne pripojený k verejnej sieti, nie je nútený jej dodávky využívať. Hybridná FV elektráreň využíva zo solárnej energie vyrobenú elektrinu maximálne, za použitia akumulačných batérií. Poskytne teda majiteľovi slobodu a nezávislosť na kolísajúcich cenách energií.

Zdroj: archív časopisu Stavebnictví a interiér
Autor: Helena Široká, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama