Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Čím sa dnes vyplatí kúriť

Zverejnené: 17. 1. 2023

Veľkoobchodné ceny plynu už od minuloročnej jesene strmo stúpajú. Od situácie na Ukrajine navyše jeho cena na európskych trhoch ešte viac kolíše. Na Slovensku sú k zemnému plynu pripojené dve tretiny domácností. Množstvo Slovákov preto rieši otázku, ako a čím kúriť, aby ušetrili aspoň za vykurovanie. Prinášame rady ohľadom zdrojov tepla, ktoré môžu pomôcť ušetriť nemalé peniaze. Navyše poradíme, aký spôsob vykurovania je najúspornejší a čo najmenej zaťaží životné prostredie.

Zdroj: AlexMaster, shutterstock

Pri voľbe spôsobu vykurovania je dôležité zohľadniť typ budovy, ktorá bude vykurovaná. Stará kamenná chalupa si žiada úplne iný prístup, než je to napríklad v prípade nízkoenergetickej novostavby. Zásadná je taktiež veľkosť vykurovanej plochy a počet osôb, ktoré v dome bývajú. Ďalším faktorom sú technické priestory, bez ktorých sa nemožno obísť v prípade kotla.

Vykurovanie elektrinou: vyplatí sa?

Veľmi pohodlný a takmer bezúdržbový spôsob vykurovania je s pomocou elektrickej energie. Jednou z výhod je relatívne nízka obstarávacia cena elektrokotlov, na ktoré sa nevzťahuje povinnosť pravidelných revízií. Elektrokotle zaujmú aj dobrou regulovateľnosťou, tichou prevádzkou a možnosťou inštalácie priamo na stenu, a to bez nutnosti komínu. Zároveň však ide o finančne najnáročnejší spôsob vykurovania a vyplatí sa domom a bytom s malou tepelnou stratou.

Tepelné čerpadlo: vyššiu nákupnú cenu kompenzujú nízke prevádzkové náklady

Najúspornejším a najekologickejším zdrojom vykurovania je tepelné čerpadlo. To využíva lacnú tepelnú energiu, ktorú získava z okolitého prostredia. Čerpadlo sa vyznačuje minimálnymi nárokmi na obsluhu, vysokou účinnosťou a taktiež možnosťou online ovládania a regulovania teploty. Nespornou výhodou je možnosť dom nielen vykurovať, ale zároveň ho aj behom teplých letných mesiacov chladiť. Zaobstaranie tepelného čerpadla predstavuje vyššiu počiatočnú investíciu, ktorej návratnosť je udávaná medzi 5 až 7 rokmi.

Vhodne zvoleným a kvalitným tepelným čerpadlom môžete váš dom spraviť energeticky maximálne úsporným. Foto: likkipetra, shutterstock
Vhodne zvoleným a kvalitným tepelným čerpadlom môžete váš dom spraviť energeticky maximálne úsporným. Foto: likkipetra, shutterstock

V súčasnej dobe panuje na trhu vlna záujmu o tepelné čerpadlá. Pred jeho samotným zakúpením je však vhodné zvážiť, či je vhodnou voľbou tepla aj pre váš domov. „Nie pre každý dom je čerpadlo vhodné. Pre splnenie podmienok pre inštaláciu a hlavne preto, aby mala následne efekt, existujú dôležité predpoklady a to jak z hľadiska veľkosti tepelnej straty, tak aj vykurovacej sústavy. Často sa tiež stretávame s tým, že čerpadlo chcú zákazníci, ktorí doteraz používali zemný plyn. Tým pádom sa ale pre dodávateľa elektriny stanú de facto novým zákazníkom a budú u neho platiť pomerne vysokú cenu, ktorú má pripravenú pre nových zákazníkov,“ uviedol J. Svoboda, konateľ firmy Master Therm.

Kotol na biomasu: ekologický zdroj energie za nízku cenu

Automatické kotle patria medzi obľúbené spôsoby, ako vykurovať dom. Použiť sa dá kusové drevo alebo pelety. Obecne platí, že kusové drevo je o niečo lacnejšie, avšak jeho spracovanie je náročnejšie na čas aj prácu. Oproti tomu pelety, ktoré vznikajú silným stlačením drevených triesok, sú praktickejšie. Kto má možnosť nakúpiť a skladovať pelety už na jar, môže ušetriť peniaze oproti ľuďom, ktorí ich nakupujú pred zimou na poslednú chvíľu. Naviac ide o ekologický a obnoviteľný zdroj energie. Pri ich spaľovaní vzniká len minimum škodlivých emisií. Kvôli zvyšujúcim sa cenám energií dopyt po peletách tohto roku prudko vzrástol. „Prvú fázu dodávok peliet sme uskutočňovali v rámci predzásobovania už počas jesene. V priebehu októbra a na počiatku novembra dochádzalo k nárastu ceny od výrobcov, ktorá sa premietla do konečných cien. V túto chvíľu sa cena ustálila a uvidíme, čo prinesie ďalšie teplotné ochladenie,“ vraví David Fuchs zo spoločnosti Agora DMT, ktorá na Slovensko pelety dováža.

Plynový kondenzačný kotol: efektívne riešenie pre zateplené domy

Obľúbeným a komfortným spôsobom je vykurovanie plynom. Ideálny je takzvaný kondenzačný kotol využívajúci teplo, ktoré vzniká kondenzáciou spalín, ktorý je možné použiť jak k vykurovaniu domácnosti, tak aj k ohrevu vody. Nutnosťou je samozrejme pripojenie kotla k odpadu a taktiež zavedenie plynovej prípojky a rozvodu plynu, takže je vhodný hlavne pre tých, ktorí prípojku už majú. Vybudovanie takejto prípojky na vlastné náklady je totiž veľmi drahou záležitosťou, počítajte s nákladmi v rádoch niekoľko tisíc eur. V prípade plynového kotla je zároveň nutná každoročná revízia.

Niekoľkonásobný dopyt po krboch a kachľových peciach

Nárast cien energií priviedol mnoho ľudí k prechodu či návratu ku krbom ale aj kachľovým peciam. „Záujem o krby, kozuby a kachle je v porovnaní s predošlými rokmi enormný. Dopyt je niekoľkonásobný. Táto situácia vedie k tomu, že drvivá väčšina výrobcov nezvláda tento dopyt uspokojiť a predlžujú sa termíny dodania. Na niektoré modely sa čaká aj viac než pol roka. Často sa zákazníci pri výbere krbu, kozubu alebo kachľových pecí rozhodujú na základe toho, ktoré sú aktuálne skladom a ich výber tak neurčuje len dizajn“ uviedol Pavel Ulrich, zo spoločnosti Almeva ktorá sa zaoberá výrobou a predajom komínových a spalinových systémov.

Na začiatku je potrebné si odpovedať na otázku k čomu má slúžiť krb alebo kachle. K občasnému kúreniu alebo má byť pripojený na vykurovací systém celého domu? Následne je vhodné sa obrátiť na odborníkov, ktorí zámer zhodnotia a navrhnú možnosti. „Nie každý krb alebo kachle sú pre danú inštaláciu vhodné. Je potrebné zohľadniť umiestnenie spotrebiča vrátane možností pripojenia na komín. Častou chybou je neprofesionálne napojenie nového krbu alebo kachlí do nepoužívaného komínu. Takéto chyby môžu viesť k fatálnym následkom,“ uzatvára Pavel Ulrich zo spoločnosti Almeva.

Čítajte tiež:

Autor: Jana Naščáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama