Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Čína stavia moderné zelené stanice, ktoré sa tak stanú zelenou oázou uprostred rušného mesta

Zverejnené: 23. 1. 2021

Kým staré veľké či už autobusové alebo vlakové stanice bývajú často zdrojom nepríjemného hluku, najrôznejších zápachov atď., moderné stanice sa snažia tento trend radikálne zmeniť. Takýmto príkladom sú napríklad aj práve stavané stanice v centre mesta Ťia-sing na juhovýchode Číny.

Foto: MAD Architects

Výstavba s názvom Stanica v lese, začala v roku 2019 a podľa súčasných predpokladov by mala byť hotová tento rok, k prvému júlu. Jej podobu navrhli architekti z čínskeho ateliéru MAD Architects, na čele s jeho zakladateľom Ma Jen-Sungom.

Projekt zahŕňa plochu 35,4 hektára, pričom okrem výstavby novej stanice, na mieste tej pôvodnej zastaralej, je jeho súčasťou aj obnova susediaceho Parku občanov. Zastavaná plocha má rozsah 280 tisíc štvorcových metrov.

Pôvodná stanica dosiahla maximum svojej kapacity. To však spôsobilo preťaženie okolitého dopravného systému a ďalšej obslužnej infraštruktúry. Výsledkom bol úpadok danej časti dôležitého mesta, ležiaceho neďaleko Šanghaja, Chang-čou a Su-čou.

Foto: MAD Architects
Foto: MAD Architects

Centrum s historickým prvkom

Ak poznáte diela čínskych architektov, viete, že ich práce majú takmer vždy elegantné rysy a tvary inšpirované prírodou. Dôležitým krokom, mimo tento trend, bol návrh Múzea migrácie v Rotterdame. A práve s týmto projektom má nová stanica v Ťia-sing jeden spoločný prvok. Nielen symbolickú, ale hmatateľnú pripomienku histórie miesta.

Architekti sa rozhodli znovu vybudovať starú budovu stanice z roku 1907, ktorá bola zbúraná o 30 rokov neskôr, v samom centre celého projektu. Podľa plánov zachovaných v archívoch bude nová budova v meradle 1:1 k historickej stavbe a vznikne v nej Historické múzeum železnice v Ťia-sing.

Foto: MAD Architects
Foto: MAD Architects

Na povrchu zeleň, pod povrchom doprava

Skutočná stanica je potom uschovaná prevažne pod povrchom zeme, napriek tomu však má byť plná prirodzeného denného svetla s priateľskou atmosférou, veľmi pohodlné pre jej užívateľov.

Pod mestskou oázou je vzájomne prepojených mnoho funkcií a služieb. Napríklad návštevníci na úrovni ulice môžu pohodlne vstúpiť a vystúpiť z dopravného uzla, zatiaľ čo ostatní sa prechádzajú parkom, idú do železničného múzea alebo zavítajú do obchodnej zóny na južnom okraji areálu, než sa vydajú na cestu vlakom.

V podzemnom systéme je potom prepojené hneď niekoľko typov dopravy, priamo napojených na podpovrch zanorenej mestskej komunikácie. Sú tu autobusové terminály, električková zastávka, metro, parkovisko a stanovisko taxi. To všetko je pripravené pre využitie cestujúcich vlakom, rovnako tak ale pre návštevníkov novo vytvorenej obchodnej zóny.

Foto: MAD Architects
Foto: MAD Architects
Foto: MAD Architects
Foto: MAD Architects

Samotná stanica bude mať tri nástupištia obsluhujúce šesť dráh. Celková kapacita je odhadovaná na 5,28 milióna cestujúcich ročne s objemom v špičke 2300 ľudí za hodinu. „Najlepšie mestské priestory v meste by mali patriť všetkým. Architektúra, slnečné svetlo, príroda a čerstvý vzduch by mali fungovať v harmónii, aby ich zdieľali všetci; mali by vytvárať prostredie, kde ľudia môžu žiť aj cestovať pohodlne a dôstojne," myslia si architekti.

Viac na: www.i-mad.com

Súvisiace články:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív architektonického štúdia MAD Architects
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama