Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zastávok so zelenými strechami.

Zverejnené: 14. 8. 2019

Hlavným dôvodom na vybudovanie zelených plôch na autobusových zastávkach je ubúdanie včiel v mestách. Môže za to hlavne minimum zelených plôch a všadeprítomný asfalt. Tým ale v mestách klesá počet užitočného hmyzu, najmä včiel. Na zlepšenie tejto situácie sa holandské mesto Utrecht rozhodli niečo spraviť - dalo vybudovať na viac než tristo autobusových zastávkach zelené plochy na strechách.

Foto: MarleenS, Shutterstock

Ako uvádza portál Independent, celkovo je takýchto zastávok presne 316. Výhod ale majú viacero. Okrem toho, že poskytujú potravu, ale aj domov včelám, tak zadržujú vlahu, čím mesto ochladzujú a zmierňujú prašnosť. Navyše by mohli aj ochladzovať priestor pod zastávkou.

Okrem toho aj samotné zastávky sú „eko“. V noci svietia energeticky úspornými LED svetlami a čakajúci na autobus môžu sedieť na lavičkách z bambusu. O „záhradku“ na streche sa starajú pracovníci jazdiaci na elektrických autách.

https://www.instagram.com/uitdragerij/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/uitdragerij/?utm_source=ig_embed

Zastávky sú jedným z viacerých opatrení, ktorými chce Utrecht zlepšiť kvalitu ovzdušia v meste. Cieľom je do roku 2028 mať úplne čistú verejnú dopravu. Tento rok chce mesto navyše dať do prevádzky 55 elektrických autobusov. Obyvatelia tiež môžu požiadať o finančnú podporu, ak by sa rozhodli vybudovať si na svojom dome „zelenú“ strechu, podobnú ako na autobusových zastávkach.

Zelené strechy navyše pomáhajú zachytávať jemný prach a ukladať dažďovú vodu. "Tieto strechy pokryté zeleňou sú dobré pre zdravie a navyše zvyšujú aj zaľudnenie mesta, ktoré sa lepšie vyrovnáva s klimatickými problémami," uvádza oficiálny web mesta. V budúcich niekoľkých rokoch úradníci tiež plánujú na všetky zastávky inštaláciu solárnych panelov.

Inštalácia jednej zastávky vyšla na 1 300 eur a ročná údržba vyjde na 300 eur.

Zdroj:
Zdroj:

Zdroje:

www.interez.sk
www.flowee.cz

Súvisiace články:

Zelených striech by malo byť viac
Dažďová voda - prečo by sme ju mali začať využívať a čo na jej uchovávanie zvoliť?
Bratislava podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, kolektív autorov
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama