vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zastávok so zelenými strechami.

Zverejnené: 14. 8. 2019

Hlavným dôvodom na vybudovanie zelených plôch na autobusových zastávkach je ubúdanie včiel v mestách. Môže za to hlavne minimum zelených plôch a všadeprítomný asfalt. Tým ale v mestách klesá počet užitočného hmyzu, najmä včiel. Na zlepšenie tejto situácie sa holandské mesto Utrecht rozhodli niečo spraviť - dalo vybudovať na viac než tristo autobusových zastávkach zelené plochy na strechách.

Foto: MarleenS, Shutterstock

Ako uvádza portál Independent, celkovo je takýchto zastávok presne 316. Výhod ale majú viacero. Okrem toho, že poskytujú potravu, ale aj domov včelám, tak zadržujú vlahu, čím mesto ochladzujú a zmierňujú prašnosť. Navyše by mohli aj ochladzovať priestor pod zastávkou.

Okrem toho aj samotné zastávky sú „eko“. V noci svietia energeticky úspornými LED svetlami a čakajúci na autobus môžu sedieť na lavičkách z bambusu. O „záhradku“ na streche sa starajú pracovníci jazdiaci na elektrických autách.

https://www.instagram.com/uitdragerij/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/uitdragerij/?utm_source=ig_embed

Zastávky sú jedným z viacerých opatrení, ktorými chce Utrecht zlepšiť kvalitu ovzdušia v meste. Cieľom je do roku 2028 mať úplne čistú verejnú dopravu. Tento rok chce mesto navyše dať do prevádzky 55 elektrických autobusov. Obyvatelia tiež môžu požiadať o finančnú podporu, ak by sa rozhodli vybudovať si na svojom dome „zelenú“ strechu, podobnú ako na autobusových zastávkach.

Zelené strechy navyše pomáhajú zachytávať jemný prach a ukladať dažďovú vodu. "Tieto strechy pokryté zeleňou sú dobré pre zdravie a navyše zvyšujú aj zaľudnenie mesta, ktoré sa lepšie vyrovnáva s klimatickými problémami," uvádza oficiálny web mesta. V budúcich niekoľkých rokoch úradníci tiež plánujú na všetky zastávky inštaláciu solárnych panelov.

Inštalácia jednej zastávky vyšla na 1 300 eur a ročná údržba vyjde na 300 eur.

Zdroj:
Zdroj:

Zdroje:

www.interez.sk
www.flowee.cz

Súvisiace články:

Zelených striech by malo byť viac
Dažďová voda - prečo by sme ju mali začať využívať a čo na jej uchovávanie zvoliť?
Bratislava podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, kolektív autorov
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama