Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Cirkulácia vzduchu v interiéri – ako ju zaistiť aj v horúcich dňoch a udržať v domácnosti ideálnu teplotu?

Zverejnené: 1. 7. 2022

Prílišná vlhkosť, vznik plesne či nezdravé vnútorné prostredie. To sú hlavné riziká spojené s nedostatočnou výmenou vzduchu a jeho cirkuláciou v interiéri. Ovplyvniť ju môže zle umiestnený nábytok či záclony, v lete tiež mnohým ľuďom v dostatočnom vetraní prekážajú tropické teploty. Akým spôsobom teda zaistiť dostatočné prúdenie vzduchu aj v týchto týždňoch? A aká vysoká musí byť jeho rýchlosť, aby nehrozilo riziko prievanu v domácnosti? Odpovede nájdete v nasledujúcom článku.

Predovšetkým v lete pamätajte na to, že rozdiel medzi klimatizovaným a neklimatizovaným priestorom by mal byť maximálne šesť stupňov Celzia. Foto: Africa Studio, shutterstock

Čerstvý vzduch a jeho cirkulácia patrí ku kľúčovým atribútom zdravého vnútorného prostredia. Základom je preto dostatočné vetranie, do ktorého sa však mnohým ľuďom najmä v období vysokých teplotných extrémov príliš nechce. Nedostatočná výmena vzduchu a jeho malá cirkulácia pritom môže byť dôvodom vzniku prílišnej vlhkosti v interiéri. Dobre to ukazujú miestnosti, pre ktoré je vyššia vlhkosť typická – kuchyne, kúpeľne a spálne – a ktoré je preto nutné intenzívnejšie odvetrávať, či už otvorením okna, spustením digestora či ventilátora, alebo pomocou riadeného lokálneho vetracieho systému.

Zvýšená vlhkosť predstavuje spolu s nedostatočnou cirkuláciou vzduchu ideálne podmienky pre vznik plesní. Na toto riziko je tak nutné dbať napríklad aj pri rozmiestnení nábytku. Pokiaľ je totiž príliš blízko pri stenách, nemôže dochádzať k prúdeniu vzduchu, čím hrozí práve v týchto miestach vznik plesní. Ideálna vzdialenosť medzi stenou a nábytkom by tak mala byť zhruba desať centimetrov.

Na riziko plesní a zvýšenej vlhkosti sa vyplatí myslieť už pri samotnej stavbe. „Súčasná snaha o dokonalé utesnenie a tepelnú izoláciu okien totiž nejde príliš dohromady s potrebnou výmenou vzduchu a jeho cirkuláciou medzi interiérom a vonkajším prostredím. Negatívne sa to potom môže podpísať najmä v objektoch či miestnostiach, ktoré nie sú obývané alebo sa nevetrajú každý deň,“ Martin Prísečan, produktový manažér spoločnosti Enbra Slovakia. Na dostatočnú cirkuláciu vzduchu v miestnosti je potrebné myslieť tiež v zimných mesiacoch, hlavne vo vykurovacej sezóne. Pokiaľ totiž napríklad radiátory a kúrenie zakrývajú záclony, teplý vzduch nemôže v miestnosti dostatočne cirkulovať a vykurovanie sa tak stáva menej efektívnym.

Umiestnenie klimatizácie a prúdenie vzduchu

Najmä počas tropických dní ľudia radšej uzatvoria všetky okná v domácnosti, aby dovnútra nepúšťali horúci vzduch zvonku. Pre množstvo z nich preto môže byť ideálnym riešením inštalácia klimatizačných jednotiek. V lete vďaka nim môžu svoju domácnosť nielen ochladzovať, zároveň sa totiž klimatizácia postará o dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Ani pri jej využití by sa však nemal podceňovať prísun čerstvého vzduchu a početnosť vetrania. Pokiaľ to vonkajšie teploty príliš neumožňujú, je dobré k vetraniu pristúpiť až vo večerných hodinách a zaistiť tak potrebnú výmenu vzduchu.

V klimatizovanom priestore je však potrebné mať na pamäti práve smer prúdenia vzduchu pri umiestnení vnútornej klimatizačnej jednotky. „Používateľ by totiž mal byť vystavený priamemu prúdeniu studeného vzduchu čo najmenej. Napríklad v obývacej izbe by sa preto mal vyhnúť tomu, aby bola jednotka namierená priamo na sedaciu súpravu. Klimatizáciu je naopak dobré umiestniť tak, aby vzduch z nej prúdil do voľného priestoru. Teda do miest, kde sa používatelia pohybujú menej alebo kadiaľ iba raz za čas prechádzajú,“ uviedol Martin Prísečan. Chladný vzduch vychádzajúci z vnútornej klimatizačnej jednotky umiestnenej väčšinou pri strope zamieri k zemi, zatiaľ čo ten teplý vystúpi k stropu, aby sa mohol ochladzovať.

Rozdielne teploty v miestnostiach

Nielen počas leta, ale aj v priebehu zimy je možné stretnúť sa v domácnostiach s tým, že rozdiel medzi teplotami v jednotlivých miestnostiach je aj niekoľko stupňov. Napríklad v spálni by mala byť teplota pre dostatočnú kvalitu spánku vždy nižšia. „Zároveň je však dobré predovšetkým v lete pamätať na to, že rozdiel medzi klimatizovaným a neklimatizovaným priestorom by mal byť maximálne šesť stupňov Celzia. Či už ide o kombináciu vonkajších a vnútorných priestorov alebo iba miestnosti v interiéri,“ dodáva Martin Prísečan.

Podľa neho je preto dobré aj v tomto období udržiavať medzi miestnosťami s rozdielnymi teplotami určitú mieru cirkulácie vzduchu. „Neznamená to, že by sa vzájomné teploty vyrovnali. Často má na ich hodnotu vplyv napríklad orientácia konkrétnej miestnosti. K udržaniu určitej miery efektívnej cirkulácie môže prispieť aj systém riadeného vetrania s rekuperáciou, ktorý zaisťuje prakticky nepretržité prúdenie vzduchu v celom interiéri,“ doplnil Martin Prísečan.

Kedy hrozí riziko prievanu?

Prúdenie vzduchu vnútri obytného priestoru zaznamená užívateľ často v podobe prievanu, ktorý zabúchava dvere alebo po interiéri rozvíri veci, ktoré dovtedy boli v pokoji. Práve k intenzite prúdenia vzduchu v miestnostiach sa viažu hygienické smernice, optimálna rýchlosť sa pritom odvodzuje od vnútornej letnej teploty. Pre teplotu vzduchu do 24 °C by sa tak mala dodržiavať rýchlosť jeho prúdenia do 0,2 m/s, pokiaľ je teplota vyššia, mala by sa dodržať rýchlosť 0,25 m/s. Ak sa pritom tieto hodnoty prekročia, dochádza k ľahkému vzniku prievanu. Z hľadiska optimálnej rýchlosti prúdenia vzduchu v miestnostiach odborníci uvádzajú hodnotu 0,1 m/s.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Shutterstock, archív firmy Enbra
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama