Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

ColorSystem – odolná povrchová úprava betónových strešných tašiek

Zverejnené: 14. 8. 2009

Betónové strešné tašky spoločnosti Mediterran, ktoré sme predstavili už v minuloročnom júnovom čísle, si získavajú stále väčšiu obľúbenosť. V súčasnej dobe má firma jeden výrobný závod na Slovensku vo Vlčanoch a dva ďalšie v Maďarsku. Vďaka sieti obchodných zástupcov predáva sortiment výrobkov Mediterran po celej Českej republike.

Základným materiálom tašiek je betón, ktorý sa vyrába podľa stanovenej receptúry z triedeného kremičitého piesku vyťaženého z Dunaja, portlandského cementu, zámesovej vody a oxidovej farby najvyššej kvality.

Betónová zmes sa ukladá do šablón, konečný tvar tašky sa vytvára lisovaním. Po nanesení povrchovej ochrany sa šablóny zavádzajú do temperovacej pece, ktorá urýchľuje tvrdnutie. Farebná ochranná vrstva, ktorá je rovnaká ako prefarbená betónová zmes, neprepúšťa vodu a zvyšuje odolnosť tašiek proti UV žiareniu a agresívnemu prostrediu.

Kvalita strešných tašiek zodpovedá norme STN EN 490. Spoločnosť poskytuje tridsaťročnú záruku na presnosť rozmerov, vodotesnosť a mrazuvzdornosť.

Strecha stále ako nová

Aj keď konečné povrchové ošetrenie všetkých piatich typov (Standard, Danubia, Coppo, Rundo aj Zenit) betónových strešných tašiek Mediterran je postačujúce, vďaka novej ochrane ColorSystem je ich farba viac svieža a tónovo hlbšia. V súčasnej dobe sú takto ošetrené tašky Rundo, Zenit, Danubia a Coppo.

Medzi najpredávanejšie tašky patrí Danubia, vyrobená z kvalitného farbeného betónu s povrchovou úpravou vo farbách tehlová, višňovo červená, antracit a hnedá.

Prvky strešného systému Rundo sa vyrábajú z tuhého farbeného betónu s vysokou koncovou pevnosťou a s dvojitou povrchovou úpravou. Táto zdvojená bobrovka je vybavená drážkou, čo spôsobuje, že jej spotreba na m2 je nižšia než u klasickej bobrovky.

Zenit je novou generáciou plochej krytiny s drážkou v jednoduchom obdĺžnikovom tvare s atraktívnou farbou carbon alebo v prevedení antická červená s prepracovaným homogénnym povrchom. Vyrába sa z farbeného betónu so špeciálnou dvojitou povrchovou úpravou, ktorá zaručuje dlhodobé homogénne sfarbenie tašky.

Strešné tašky Coppo s podstatne vyššou strednou vlnou sa vyrábajú tiež s rôznymi viacvrstvovými povrchovými úpravami nielen v jednej farbe, ale tiež so žíhaním, čo vytvára dojem typu južných striech v Taliansku alebo Grécku. Vyrábajú sa vo variantoch nazývaných napríklad venezia, ferrara, terracotta či antická červená.

ColorSystem u všetkých vyššie uvedených strešných tašiek zaručuje:

  • Väčšiu odolnosť farby, pretože povrchová vrstva je tvrdšia a odolnejšia proti opotrebovaniu.
  • Dlhšiu odolnosť farby, ochranná vrstva odráža UV lúče a farba tašiek tak nevybledne.
  • Intenzívnejší lesk vďaka odolnejšiemu povrchu proti opotrebeniu.
  • Tesnenie pórov, pretože hladký povrch je odolnejší proti prachu, sadziam a iným nečistotám.
  • Vodo-odpudzujúcu povrchovú úpravu, vďaka ktorej sa kvapky vody zhromažďujú na jednom mieste a tým je ich odtok rýchlejší, na streche sa nevytvoria vodné škvrny, na taške sa neusádzajú riasy a machy.
  • Samočistiaci účinok, pri kontakte s vodou taška odpudzuje znečistenie.

Technologický popis

Na povrch čiastočne vyrobenej tašky najskôr nanesieme akrylátovú vrstvu obsahujúcu vysoko jemne mletý čistý kremičitý piesok. Tento povrchový povlak drobné zrnité štruktúry vyplní, resp. zakryje aj tie najmenšie póry a tým uľahčí odtok dažďovej vody. Kremičitý obsah má za následok silnú a trvalú priľnavosť k materiálu tašky, resp. k ďalšej vrstve. Do tejto tzv. Fillerovej vrstvy zamiešame aj pigment (prírodné farbivo oxidu železa).

K výhodám danej vrstvy patrí: dlhšia odolnosť farby, vysoká ochrana proti vyzrážaniu vápna, vysoká odolnosť proti opotrebovaniu, dobrá priľnavosť povrchu vďaka kombinovanému spojivu s obsahom kremíka a rovnomerná jemnosť vďaka vysokému obsahu tuhých častíc. Ako druhá masívna ochranná vrstva je na už suchú tašku znovu nanesená ďalšia jemná akrylátová vrstva so silnými adhéznymi vlastnosťami. To je tzv. vrstva Gloss. Ide o hrubšiu vrstvu, veľmi pevnú, lakovanú, s obsahom ďalších pigmentov.

Typ tašky Danubia Rundo Zenit Coppo
základná surovina triedený piesok, portlandský cement
I 52,5
triedený piesok, portlandský cement
I 52,5
triedený piesok, portlandský cement
I 52,5
triedený piesok, portlandský cement
I 52,5
materiál vysokokvalitný farebný betón vysokokvalitný farebný betón vysokokvalitný farebný betón vysokokvalitný farebný betón
povrch hladký s povrchovou úpravou hladký s dvojitou povrchovou úpravou hladký s dvojitou povrchovou úpravou hladký s dvojitou povrchovou úpravou
farba tehlová, višňovo červená, antracit, hnedá tehlová, antická červená, višňovo červená carbon, antická červená venezia, ferrara, antická červená,terracotta
rozmer330 × 420 mm330 × 420 mm330 × 420 mm330 × 420 mm
hmotnosť4,7 kg/ks4,4 kg/ks4,8 kg/ks4,4 kg/ks
spotrebacca 10 ks/m211 -12 ks/m211 -12 ks/m2cca 10 ks/m2
prekrytiemin. 8 cmmin. 11 cmmin. 11 cmmin. 8 cm
Krycia šírka300 mm300 mm300 mm300 mm
Závesná dĺžka340 mm300 mm300 mm340 mm

Jej výhody sú nasledujúce: vysoká ochrana farby, príťažlivý hodvábny lesk s prirodzeným dojmom, vysoká samočistiaca schopnosť, povrch odolný proti machom, odolnosť proti anomáliám počasia, búrke, daždi atď. Výroba ochranného systému prebieha bez rozpúšťadiel a amoniaku a je neškodná pre životné prostredie.

Výsledkom sa stáva odolná betónová strešná taška v prirodzených farbách a z nej vytvorená strecha vyzerá aj po mnohých rokoch stále ako nová.

1 Spracované z tlačových podkladov firmy.
Autor: Hana Solařová<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama