Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

COR-TEN: atraktívny a funkčný materiál

Zverejnené: 26. 2. 2021

V roku 1933 bol v USA patentovaný vynález poveternostne odolnej ocele COR-TEN, ktorá sa vyznačuje zníženým obsahom uhlíka a obohatením meďou a fosforom. Plechové obklady z tohto materiálu získavajú po niekoľkých rokoch charakteristickú, veľmi pôsobivú patinu.

Nový most pre chodcov a cyklistov cez Aarkanaal (Holandsko) vyrobený z odolnej ocele Corten. Foto: Photodigitaal.nl, shutterstock

Tak, ako sa sprísňujú ekologické kritériá a pozornosť sa obracia k programu udržateľného rozvoja našej planéty, vracajú sa do stavebníctva prírodné materiály ako drevo, oceľ či hlina. Hoci si väčšina z nás pod pojmom ekologický materiál predstavuje materiál finančne výrazne náročnejší ako materiály menej priateľské k životnému prostrediu, v prípade niektorých stavebných materiálov to nemusí tak byť. Napríklad poveternostne odolné ocele sú ekologické aj ekonomické zároveň. Ich vysoká ekologická hodnota je daná 100% recyklovateľnosťou, pretože na rozdiel od iných tried ocele nevyžadujú pri dodržaní správnych podmienok pre aplikáciu žiadnu povrchovú úpravu.

Sochy "Dendrites" podľa návrhu Studia Michel de Broin stoja v kanadskom Montreale. Foto: Pinkcandy
Sochy "Dendrites" podľa návrhu Studia Michel de Broin stoja v kanadskom Montreale. Foto: Pinkcandy

COR-TEN – najstarší zástupca poveternostne odolných ocelí

Najstarším zástupcom poveternostne odolných ocelí, objavených v počiatkoch dvadsiateho storočia v Spojených štátoch, je COR-TEN. V roku 1933 bol ako prvý z nich patentovaný. Ako zástupca poveternostne odolných ocelí je charakteristický vznikom tvrdej ochrannej koróznej vrstvy na povrchu konštrukcií v počiatočnom období, kedy sú konštrukcie vystavené atmosférickým vplyvom a teda striedavo zmáčané vodou a vysušované prúdiacim vzduchom. Vzniknutá ochranná korózna vrstva výrazne spomaľuje ďalší proces korózie. Špeciálny účinok sa u COR-Tenu dosiahol jeho chemickým zložením. Oproti bežnej uhlíkovej oceli obsahuje nízkolegovaná oceľ COR-TEN menej uhlíku a zároveň je obohatená meďou a fosforom. Rozdiel medzi odolnosťou uhlíkovej ocele a COR-Tenu je značný najmä pri aplikácii v priemyselných zónach. Tu bola pozorovaná až päťnásobne vyššia odolnosť nízkolegovanej ocele voči bežnej uhlíkovej.

Vyhliadková plošina z cortenu pri rieke Nová Máza v Holandsku. Foto: SBWorldphotography
Vyhliadková plošina z cortenu pri rieke Nová Máza v Holandsku. Foto: SBWorldphotography

Materiál, ktorý starnutím zlepšuje svoj vzhľad

Tak ako stavby z červených lícových tehál získavajú s pokračujúcim vekom patinu, ktorá im pristane a podporuje harmonické pôsobenie týchto stavieb na okolie, tak aj COR-TEN, použitý na fasádny obklad, získava s vekom príjemný vzhľad, ktorý sa veľmi dobre uplatňuje napríklad pri začleňovaní stavby medzi starú zástavbu a moderné efektné stavby, v ktorých architektúre sa viac uplatňujú chladné tóny. Matný povrch tohto materiálu sa výrazne odlišuje od vzhľadu iných kovových povrchov. Stavby s fasádami z COR-Tenu pôsobia hmotnejšie a prezentujú tak svoju trvanlivosť. Kombináciou s ďalšími materiálmi, napríklad sklom, nerezou, povrchovo upravenými oceľovými profilmi alebo hladkými bielymi betónovými plochami možno naopak dosiahnuť odľahčenie celkového dojmu z týchto stavieb.

Sochy v britskom Birminghame. Foto: Rois Georgiou
Sochy v britskom Birminghame. Foto: Rois Georgiou

Premenlivosť vzhľadu

Striedavým zmáčaním vodou a následným vysušovaním prúdiacim vzduchom, ktorému je fasáda z COR-Tenu vystavená vo vonkajšom prostredí, dochádza na jeho povrchu k pôsobivým zmenám po celú dobu životnosti konštrukcie. V prvých rokoch dochádza navyše k trvalým zmenám farby vrchnej koróznej vrstvy, od teplej oranžovo hnedej, cez červenohnedú až k tmavej purpurovo hnedej. Najvýraznejšie zmeny pozorujeme v priebehu prvých šiestich mesiacov až dvoch rokov, v závislosti od atmosférických podmienok, konštrukčnom riešení a stave, v ktorom sú oceľové prvky z COR-Tenu na stavbu dodané. Ak sa chceme vyhnúť dlhšiemu počiatočnému obdobiu tvorby ochrannej vrstvy priamo na hotovej stavbe, použijeme prvky s patinou vytvorenou pred dodaním na stavbu. Skrátime tak na minimum obdobie, počas ktorého stavba pôsobí na okolie hrdzavým vzhľadom konštrukcie plášťa s nerovnomerným vyfarbením povrchu. Finálna patina sa potom vytvorí počas prvých šiestich mesiacov, ako tomu bolo aj na budove Baltic Sea Tower v Helsinkách. Na tejto ojedinelej stavbe bol COR-TEN použitý či už na obkladové prvky fasády, tak aj na rámové konštrukcie fasády a nosné stĺpy.

Rezidenčný objekt v Hamburgu je vybavený obkladovými fasádnymi doskami z cortenu. Foto: ali caliskan
Rezidenčný objekt v Hamburgu je vybavený obkladovými fasádnymi doskami z cortenu. Foto: ali caliskan

Budúci vzhľad určí kvalita projektovej prípravy

Tak ako každá minca má nielen líc, ale aj rub, tak aj tento ekologický materiál s úžasným potenciálom pre zaujímavé architektonické riešenia stavieb poskytuje isté záľudnosti. Pozornosť musí byť venovaná predovšetkým riešeniu detailov. Avšak ak sú pri aplikácii obkladu z COR-Tenu dodržiavajú technické odporúčania udávané výrobcom či už vo fáze projektovej prípravy, tak pri vlastnom vykonávaní, vyhneme sa všetkým úskaliam a vzniknuté dielo si zachová svoju technickú aj estetickú hodnotu po mnoho desiatok rokov. Zaujímavou realizáciou s použitím COR-Tenu je napríklad nedávna rekonštrukcia hradu Helfštýn.

Autor: Roman Vinecký 1)redakčne upravené
Foto: Shutterstock

Tagy

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama