vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

COR-TEN: atraktívny a funkčný materiál

Zverejnené: 26. 2. 2021

V roku 1933 bol v USA patentovaný vynález poveternostne odolnej ocele COR-TEN, ktorá sa vyznačuje zníženým obsahom uhlíka a obohatením meďou a fosforom. Plechové obklady z tohto materiálu získavajú po niekoľkých rokoch charakteristickú, veľmi pôsobivú patinu.

Nový most pre chodcov a cyklistov cez Aarkanaal (Holandsko) vyrobený z odolnej ocele Corten. Foto: Photodigitaal.nl, shutterstock

Tak, ako sa sprísňujú ekologické kritériá a pozornosť sa obracia k programu udržateľného rozvoja našej planéty, vracajú sa do stavebníctva prírodné materiály ako drevo, oceľ či hlina. Hoci si väčšina z nás pod pojmom ekologický materiál predstavuje materiál finančne výrazne náročnejší ako materiály menej priateľské k životnému prostrediu, v prípade niektorých stavebných materiálov to nemusí tak byť. Napríklad poveternostne odolné ocele sú ekologické aj ekonomické zároveň. Ich vysoká ekologická hodnota je daná 100% recyklovateľnosťou, pretože na rozdiel od iných tried ocele nevyžadujú pri dodržaní správnych podmienok pre aplikáciu žiadnu povrchovú úpravu.

Sochy "Dendrites" podľa návrhu Studia Michel de Broin stoja v kanadskom Montreale. Foto: Pinkcandy
Sochy "Dendrites" podľa návrhu Studia Michel de Broin stoja v kanadskom Montreale. Foto: Pinkcandy

COR-TEN – najstarší zástupca poveternostne odolných ocelí

Najstarším zástupcom poveternostne odolných ocelí, objavených v počiatkoch dvadsiateho storočia v Spojených štátoch, je COR-TEN. V roku 1933 bol ako prvý z nich patentovaný. Ako zástupca poveternostne odolných ocelí je charakteristický vznikom tvrdej ochrannej koróznej vrstvy na povrchu konštrukcií v počiatočnom období, kedy sú konštrukcie vystavené atmosférickým vplyvom a teda striedavo zmáčané vodou a vysušované prúdiacim vzduchom. Vzniknutá ochranná korózna vrstva výrazne spomaľuje ďalší proces korózie. Špeciálny účinok sa u COR-Tenu dosiahol jeho chemickým zložením. Oproti bežnej uhlíkovej oceli obsahuje nízkolegovaná oceľ COR-TEN menej uhlíku a zároveň je obohatená meďou a fosforom. Rozdiel medzi odolnosťou uhlíkovej ocele a COR-Tenu je značný najmä pri aplikácii v priemyselných zónach. Tu bola pozorovaná až päťnásobne vyššia odolnosť nízkolegovanej ocele voči bežnej uhlíkovej.

Vyhliadková plošina z cortenu pri rieke Nová Máza v Holandsku. Foto: SBWorldphotography
Vyhliadková plošina z cortenu pri rieke Nová Máza v Holandsku. Foto: SBWorldphotography

Materiál, ktorý starnutím zlepšuje svoj vzhľad

Tak ako stavby z červených lícových tehál získavajú s pokračujúcim vekom patinu, ktorá im pristane a podporuje harmonické pôsobenie týchto stavieb na okolie, tak aj COR-TEN, použitý na fasádny obklad, získava s vekom príjemný vzhľad, ktorý sa veľmi dobre uplatňuje napríklad pri začleňovaní stavby medzi starú zástavbu a moderné efektné stavby, v ktorých architektúre sa viac uplatňujú chladné tóny. Matný povrch tohto materiálu sa výrazne odlišuje od vzhľadu iných kovových povrchov. Stavby s fasádami z COR-Tenu pôsobia hmotnejšie a prezentujú tak svoju trvanlivosť. Kombináciou s ďalšími materiálmi, napríklad sklom, nerezou, povrchovo upravenými oceľovými profilmi alebo hladkými bielymi betónovými plochami možno naopak dosiahnuť odľahčenie celkového dojmu z týchto stavieb.

Sochy v britskom Birminghame. Foto: Rois Georgiou
Sochy v britskom Birminghame. Foto: Rois Georgiou

Premenlivosť vzhľadu

Striedavým zmáčaním vodou a následným vysušovaním prúdiacim vzduchom, ktorému je fasáda z COR-Tenu vystavená vo vonkajšom prostredí, dochádza na jeho povrchu k pôsobivým zmenám po celú dobu životnosti konštrukcie. V prvých rokoch dochádza navyše k trvalým zmenám farby vrchnej koróznej vrstvy, od teplej oranžovo hnedej, cez červenohnedú až k tmavej purpurovo hnedej. Najvýraznejšie zmeny pozorujeme v priebehu prvých šiestich mesiacov až dvoch rokov, v závislosti od atmosférických podmienok, konštrukčnom riešení a stave, v ktorom sú oceľové prvky z COR-Tenu na stavbu dodané. Ak sa chceme vyhnúť dlhšiemu počiatočnému obdobiu tvorby ochrannej vrstvy priamo na hotovej stavbe, použijeme prvky s patinou vytvorenou pred dodaním na stavbu. Skrátime tak na minimum obdobie, počas ktorého stavba pôsobí na okolie hrdzavým vzhľadom konštrukcie plášťa s nerovnomerným vyfarbením povrchu. Finálna patina sa potom vytvorí počas prvých šiestich mesiacov, ako tomu bolo aj na budove Baltic Sea Tower v Helsinkách. Na tejto ojedinelej stavbe bol COR-TEN použitý či už na obkladové prvky fasády, tak aj na rámové konštrukcie fasády a nosné stĺpy.

Rezidenčný objekt v Hamburgu je vybavený obkladovými fasádnymi doskami z cortenu. Foto: ali caliskan
Rezidenčný objekt v Hamburgu je vybavený obkladovými fasádnymi doskami z cortenu. Foto: ali caliskan

Budúci vzhľad určí kvalita projektovej prípravy

Tak ako každá minca má nielen líc, ale aj rub, tak aj tento ekologický materiál s úžasným potenciálom pre zaujímavé architektonické riešenia stavieb poskytuje isté záľudnosti. Pozornosť musí byť venovaná predovšetkým riešeniu detailov. Avšak ak sú pri aplikácii obkladu z COR-Tenu dodržiavajú technické odporúčania udávané výrobcom či už vo fáze projektovej prípravy, tak pri vlastnom vykonávaní, vyhneme sa všetkým úskaliam a vzniknuté dielo si zachová svoju technickú aj estetickú hodnotu po mnoho desiatok rokov. Zaujímavou realizáciou s použitím COR-Tenu je napríklad nedávna rekonštrukcia hradu Helfštýn.

Autor: Roman Vinecký 1)redakčne upravené
Foto: Shutterstock

Tagy

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama