Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Crystal – jedna z najefektívnejších budov na svete

Zverejnené: 9. 1. 2019

Londýn je mesto doslova nabité architektonickými skvostmi a to či už tými z dávnej histórie, tak aj dnešnými - najmodernejšími. Nie je teda divu, že práve tu vznikla stavba, ktorá vyčnieva nielen vďaka svojmu odvážnemu architektonickému riešeniu, ale aj vzhľadom k použitým technológiám a nadštandardnému poňatiu ekologických aspektov.

Foto: johnbraid, shutterstock

Crystal, ktorú vybudovala spoločnosť Siemens ako svoje centrum pre udržateľný rozvoj moderných miest, sa nachádza v blízkosti Royal Victoria Docks vo štvrti Newham. Vybudovaná bola na brownfielde v historickej priemyslovej oblasti a ako prvá na svete získala najvyššiu úroveň medzinárodných certifikátov „zelených” a „udržateľných” budov Outstanding BREEAM accreditation a Platinum LEED accreditation.

Architektom tejto stavby bol Wilkinson Eyre a pre architektonické riešenie sa inšpiroval z rôznych pohľadov na kryštál. Vonkajší plášť budovy s množstvom ostrých hrán a hrotov však nie je len dizajnovým prvkom, ale tiež jedným zo strojcov energetickej efektivity budovy. Je totiž navrhnutý tak, aby boli vnútorné priestory, rovnako ako aj fotovoltaické panely a solárne kolektory maximálne osvetlené denným svetlom. Tie časti budovy, kde je vysoká intenzita slnečného svetla nežiaduca, sú naopak efektívne tienené.

Svetlo a vetranie

Fasáda, o ktorej sa v originálnych materiáloch o stavbe píše, že je samotieniaca, využíva tiež výkonné solárne sklo zabezpečujúce nielen dostatočné množstvo prirodzeného svetla vo vnútorných priestoroch, ale približne 30 % tohto svetla je aj zdrojom solárnej energie. Toto sklo má 3 vrstvy a argónovú dutinu.

Zaujímavosťou stavby je aj fakt, že takmer každé miesto vo vnútri budovy má prístup k prirodzenému dennému svetlu. Výsledkom je minimálna potreba umelého svetla. Systém osvetlenia využíva kombináciu fluorescenčného svetla žiarivkami (65 %) a LED osvetlenia (35 %), ktoré spolu s riadiacim systémom, navrhnutým firmou Siemens, vytvára komfortné osvetlenie bez plytvania energií. Detektory umiestnené vo vnútri budovy zaznamenávajú množstvo denného svetla a na základe toho tlmia či vypínajú osvetlenie, pokiaľ nie je potrebné.

Systém vetrania sníma podmienky v interiéri a exteriéri a následne riadi najviac vhodný, energeticky úsporný mód vetrania pre každú časť stavby. V prípade priaznivej teploty je využívané prirodzené vetranie oknami, ktoré sa automaticky otvárajú. V prípade nízkej či vysokej teploty zostávajú okná zatvorené a o vetranie sa stará riadený rekuperačný systém.

Účelné využívanie obnoviteľných zdrojov

Crystal v rozlohe viac než 6 300 m2 je vzorom v oblasti hospodárenie s energiou. Oproti porovnateľným kancelárskym komplexom totiž spotrebováva o 50 % menej oxidu uhličitého. Výnimočných výsledkov v oblasti energetickej efektivity bolo dosiahnutých hlavne vďaka inteligentnej správe tepelného a vodného hospodárstva. Vodné hospodárstvo začína už u dažďovej vody, ktorá je zbieraná priamo na strechách budovy a následne odvádzaná do podzemnej nádrže o objeme 30 m3. Táto voda sa následne filtruje a pomocou ultrafialového svetla aj dezinfikuje.

Odpadová voda je recyklovaná prechádzaním cez biologickú nádrž umožňujúcou dvojfázové čistenie a ďalej cez membránový a uhlíkový filter s dlhou životnosťou. Využitie tejto vody je nielen pre zavlažovanie, ale aj pre splachovanie na toaletách naprieč celou budovou.

Energia

Energia potrebná na vykurovanie, chladenie a ohrev vody pochádza z obnoviteľných zdrojov. O výrobu časti elektrickej energie sa stará fotovoltaický systém umiestnený na streche, solárne kolektory a geotermálne tepelné čerpadlá ohrievajú vodu pre vykurovací systém, sociálne zariadenia a kuchyne. Aj takto získané teplo je však potrebné využívať účelne, každá miestnosť je preto vybavená senzormi, ktoré detekujú počet ľudí v danom priestore a automaticky podľa neho nastavujú intenzitu vykurovania a ventilácie.

Inteligentná budova

Hospodárenie s energiami má na starosti software firmy Siemens, ktorý kontroluje prakticky všetky systémy v budove. Vonkajšia meteorologická stanica zásobuje stavbu viac než 3 500 dátami.

Inteligentné ovládanie zahŕňa:
• vykurovanie, klimatizáciu, vetranie,
• meteorologickú stanicu,
• ovládanie osvetlenia,
• pozemné stroje a tepelné čerpadlo,
• solárny termálny systém teplej vody,
• systém odpadovej a dažďovej vody,
• požiarny alarm a evakuačný systém,
• fotovoltaický systém.

Foto: Pres Panayotov, shutterstock
Foto: Pres Panayotov, shutterstock
Foto: Pres Panayotov, shutterstock
Foto: Pres Panayotov, shutterstock

¹) Spracované z podkladov firmy Siemens

Autor: Jan Hejhálek, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Siemens s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama