Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Dekoračné strierky

Zverejnené: 16. 12. 2019

V poslednej dekáde sa veľa rozširujú realizácie takzvaných dekoračných stierok. Jedná sa o moderné techniky aplikácie interiérových aj exteriérových stierok s motívom historickej, predovšetkým benátskej „škvrnitej“ fasády, ale tiež s imitáciou betónu, kameňov, drahých kovov, dreva a podobne.

Dekoračné stierky sú veľmi svieže a originálne. Môže sa či už o aplikáciu úplne novej stierky, tak o opravy fasád a interiérových omietok na historických budovách.

Dekoračné stierky sú realizované tiež v obytných priestoroch v reštauráciách, bazénoch, saunách, kuchyniach a to či už na stropoch, stenách, podlahách, nábytku, policiach, kuchynských systémoch, tak aj dverách.

Spoločností, ktoré sa zaoberajú práve touto činnosťou, je u nás, aj v susedných Čechách a na Morave, už ako húb po daždi. Každá z nich sa zameriava na odlišné techniky aplikácie stierok a iné druhy materiálu dekoračných stierok.

Základné druhy dekoračných stierok

Dekoračné stierky sú vhodné do interiérov aj exteriérov, my sa však budeme v tomto článku zameriavať výhradne na tie, ktoré sú určené do vnútorných priestorov. Tieto rozdeľujeme všeobecne na stierky odolné čiže epoxidové (s obsahom kremeňa a živice), ktoré sú odolné proti vlhkosti, sú úplne bezšpárové a pevné, odolávajú údržbe napríklad v sprche či saune a je možné ich aplikovať aj na pôvodný kachľový nerovný obklad so škárami, ďalej stierky používané k povrchovým úpravám stien čiže tzv. stierky dekoračné (na báze travertínu drveného na rôznu hrubosť so zložkou kremeňa) a stierky luxusné (imitujúce mramor, drahé kovy, vzácne drevo a pod).

Materiál

Suroviny, z ktorých sú stierky vyhotovené, môžu byť čisto na prírodnej báze, ako naznačujeme vyššie, ale na trhu je možné nájsť aj produkty s chemickým základom. Je však potrebné mať na pamäti, že rozdiel v kvalite a cene je veľmi zjavný. Cena stierok s chemickým základom je približne 30 Eur za m², cena prírodnej stierky sa potom pohybuje od 38 Eur a vyššie za m², priemerne však skôr v medziach 80-120 Eur za m². V prípade prírodných bází je však "prirodzený" vzhľad, kvalita a trvanlivosť neporovnateľne vyššia.

Najkvalitnejšie ekologické materiály k aplikácii dekoračných stierok sú predovšetkým OIKOS a taliansky systém ARTEVIVA. Vybrať si možno medzi štyrmi základnými druhmi: benátska štuka (štukatérska stierka, často nerozoznateľná od prírodného mramoru), travertín (imitácia kamenných povrchov), marmorino (efekt reliéfneho aj hladkého kameňa) a pohľadový betón (dokonalá imitácia liateho pohľadového betónu s možnosťou úpravy hladká či 3D).

Techniky a výber remeselníka

Ako už uvádzam vyššie, techník aplikácii dekoračných stierok existujú stovky. Výrobcovia dekoračných stierok poskytujú k jednotlivým produktom návody k aplikácii tak, aby im porozumel aj laik a bol schopný základnej realizácie.

Prvým krokom je vždy penetrácia podkladu na súdržný, suchý a bezprašný povrch, nasleduje aplikácia jednej alebo dvoch vrstiev čírej alebo už prefarbenej stierky (v prípade realizácie zložitejších techník, však dochádza k aplikácii výrazne viacerých vrstiev). Posledným krokom je konečný nános vosku či laku, čo však nie je vždy nevyhnutné, len v prípadoch nanášania materiálu v priestoroch so zvýšenou vlhkosťou, zvyšuje táto konečná vrstva trvanlivosť a býva potrebná. Žiadaného sfarbenia dosahuje realizátor primiešaním pigmentu a to v prvej alebo druhej fáze aplikácie stierky. Základom všetkého je potom dôsledné udržiavanie pracovných nástrojov v čistote. Odborníci však aplikáciu dekoračnej stierky svojpomocne neodporúčajú. V prípade tohto tradičného remesla by mal investor obzvlášť dbať na výber realizátora a uprednostniť osobu skúsenú a s referenciami. Techník aplikácii dekoratívnych stierok je veľké množstvo, neustále sa v odbore experimentuje vo výberoch aj kombinácii materiálov. Remeselníkovi je vďaka tomu umožnená kreativita a flexibilita. Napriek tomu nie každý remeselník je schopný prácu "uchopiť" originálne a všetko doladiť k spokojnosti zákazníka.

Celková dĺžka aplikácie nepresiahne 3 dni a jedná sa o veľmi čistú prácu. Remeselník doslova prichádza s dvoma vedierka a ochrannou páskou a odchádza z úplne čistej plochy bez potreby zásadného upratovania. Trvanlivosť je takmer neobmedzená, jedná sa o celé dekády bez potreby nejakej ďalšej údržby.

Variabilita

Možnosti výberu výslednej stierky sú široké. Existujú tisícky farebných variantov vrátane perlete, kovových efektov, imitácie mramoru, betónu, dreva, vzácnych kovov. Do materiálu je takisto možné primiešať kamienky, v konečnej fáze dielo aj lakovať. Možnosť imitácie mramoru je využívaná aj v historických budovách, kde kvôli nebezpečenstvu narušenia statiky objektu nie je možné použiť pravý mramor. Nemenej podstatný je aj výber techniky za účelom dosiahnutia hladkého aj štruktúrovaného povrchu, matného či lesklého efektu.

Zhrnutie: výhody a nevýhody

Zrekapitulujme si teda všetky výhody dekoračných stierok. Sú vo väčšine prípadov umývateľné, vodeodolné, oteruvzdorné, podľa požiadaviek investora aj bezšpárové, bez potreby údržby, stálofarebné, zdravotne nezávadné, veľmi rýchlo aplikovateľné.

Ako jedinú veľkú nevýhodu však musíme uviesť problematickosť opráv. V prípade mechanického poškodenia stierky, napríklad v detských izbách a podobne, je stierka väčšinou neopraviteľná a je potrebné "pretrieť" kompletne celú plochu. Lenže jednou z možností je skonzultovať zvýšené riziko mechanického poškodenia s realizátorom ešte pred samotným nánosom, remeselník je totiž schopný vziať to do úvahy už od samého začiatku a pri realizácii stierky použiť techniku, ktorá umožní v budúcnosti prípadné opravy len malých častí plochy (napríklad technika tzv . ottocento). Ako však popisujeme vyššie, záleží to na šikovnosti a skúsenostiach remeselníka a teda jeho výber by mal byť uskutočnený s veľkou pozornosťou.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy, https://www.smek.cz/

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama