Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Detská liečebňa so speleoterapiou v Ostrove pri Macoche

Zverejnené: 6. 4. 2023

Liečebňa pre deti s chorobami dýchacieho ústrojenstva má v Ostrove pri Macoche viac ako tridsaťročnú tradíciu. Prostredie CHKO Moravský kras má na detské zdravie blahodarný vplyv, súčasťou liečby je aj priaznivá klíma priľahlej Cisárskej jaskyne. Nový komplex nahradil pôvodnú dočasnú nevyhovujúcu stavbu. Pozemok v severnej časti Ostrova nadväzuje na územie s rodinnými domami, kompaktnosť obce je zachovaná previazaním štruktúr zástavby s vyrastenou zeleňou. Liečebňa je v juhovýchodnej časti parcely a ponecháva široký pás zelene obklopujúci obec.

Tvar budov je inšpirovaný archetypom domčeka z detskej kresby, multiplikovaným do štyroch funkčne odlišných častí. Vysunutím dvoch segmentov vzniká prestupujúca kompozícia, ktorá vťahuje prírodu a denné svetlo dovnútra. Dvojpodlažný zdravotnícky areál bielej farby odkazuje na farbu vápenca, ktorý je pre kraj typický. Tvorí ho štvorica pretiahnutých traktov so štítmi orientovanými kolmo na obslužnú komunikáciu. Osadenie do terénu vychádza z morfológie, časť je zapustená. Vďaka svahovitosti parcely je v oboch podlažiach prístup priamo z terénu. Prísne pravouhlá dispozícia komplexu je zámerne zmäkčená kruhovými prvkami (lavica na nádvorí a terase, tvar svietidiel, svetlíky a pod.), cieľom je čiastočne aj praktická stránka – eliminácia poranení o ostré rohy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Budova spĺňa prísne hygienické predpisy aj požiadavky na vysokú kvalitu vnútorného prostredia, riadená pomocou šikovných technológií, funguje na báze obnoviteľných zdrojov energie a má nízke prevádzkové náklady.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Liečebňa zahŕňa niekoľko samostatných úsekov podľa náplne:

1. vstupná časť s recepciou a technickým zázemím, na poschodí je jedáleň a kuchyňa
2. zdravotnícka časť so služobným bytom, na poschodí je škola, v suteréne technické zázemie
3. wellness časť s telocvičňou na prízemí a balneo prevádzky na poschodí, v suteréne sú technológie
4. dvojpodlažná ubytovacia časť, v suteréne sú šatne, sušiarne a práčovňa nadväzujúca na exteriér

Všetky úseky sú prístupné z centrálnej aleje aj schodiskovej haly, ani jeden úsek nie je priechodný.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Záhrada je rozdelená na zóny, ktoré sú funkčne prepojené s liečebňou, dôraz je kladený na terénnu morfológiu. Dopravné napojenie reflektuje štruktúru územia a pozemok pretínajú dve obslužné komunikačné osi. V areáli sú ihriská, herné prvky pre deti a posilňovňa. Novo vysadené stromy, kríky a kvety sú nehybridné s prevahou lokálnych druhov.

Jedným z princípov návrhu je tzv. „healing architecture“. Napriek tomu, že detské vnímanie je odlišné od dospelých, cieľom bolo vytvoriť liečebný komplex, v ktorom sa bude cítiť komfortne každý. Snaha o „liečivú architektúru“ sa prejavuje celkovým vzhľadom, ktorý zosobňuje čistá biela farba fasády a strechy, ako aj zasadenie do krajiny a terénu. V interiéroch sú pestré farby a ich kombinácie, vnútorné priestory sú dôsledne prepojené s vonkajšími relaxačnými plochami.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Design and Build

Formát verejnej zákazky Design and Build vyhralo konzorcium na základe architektonickej súťaže. Za vopred danú maximálnu cenu potom konzorcium budovu vyprojektovalo, postavilo, uviedlo do prevádzky, skolaudovalo a odovzdalo užívateľovi.

Projekt bol kompletne spracovaný metódou BIM, teda stavebná časť, statika a všetky siete a technológie. V rámci projektovania boli detekované a riešené kolízie, prebiehalo aj pripomienkovanie zo strany objednávateľa a užívateľa, ktoré prebiehalo v rámci spoločného CDE.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Technológia

Návrh technologického zariadenia budovy bol prispôsobený jej účelu, aby poskytoval čo najlepšie vnútorné prostredie pre deti s dýchacími problémami. Budova je vetraná s úpravou vzduchu vo VZT jednotkách s dôrazom na čistotu, teplotu a vlhkosť vzduchu. Na vykurovanie a chladenie sa používa stropný systém, a v každej miestnosti je inštalovaná autonómna regulácia so snímačmi teploty a vlhkosti, doplnené o snímače CO2. Kotol na drevné pelety je primárnym zdrojom tepla, a existuje aj dvojica závesných kondenzačných kotlov ako bivalentný záložný zdroj. Kompresorová chladiaca jednotka je použitá na chladenie. Osvetlenie využíva LED svietidlá. Celková spotreba neobnoviteľnej primárnej energie dosahuje hodnotu 111 kWh/m²/rok. Efektivita hospodárenia s energiami a vodou je kľúčová a celý systém je plne automatický s vizualizáciou na grafickej centrále a možnosťou vzdialeného prístupu a ovládania.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA Adam Rujbr Architects
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama