Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Digitálne planetárium v Hradci Králové s Meridou

Zverejnené: 1. 4. 2015

V mesiaci november minulého roku sa v Hradci Králové slávnostne otvorilo digitálne planetárium. Cieľom jeho vzniku bolo sprístupniť výsledky vedy a výskumu verejnosti, predovšetkým však podporiť záujem mládeže o prírodné a technické odbory. Zároveň sa však podarilo vytvoriť zaujímavú architektonickú stavbu a veľmi pekné interiérové priestory, vrátane hygienického zariadenia.

Pokiaľ sa na planetárium rozhodnete vypraviť, najjednoduchšie je prísť trolejbusom č. 1 alebo 2 na Nový Hradec Králové – konečnú zastávku. Odtiaľto sa pešo vydať smerom k hradeckej hvezdárni. Vzdialenosť je zhruba 1,5 km a zvládne ju každý, pretože cestou na výletníkov čaká aj množstvo lavičiek s krásnymi pohľadmi na Hradec Králové. Dokonca, ak je pekné počasie, uvidíte nielen celý Hradec Králové ako na dlani, ale v pozadí rozoznáte pohorie Krkonoš, vrátane najvyššej hory Českej republiky Sněžky.

Cestou miniete zaujímavú stavbu – historickú stavbu vodárenskej veže (budete ju mať po pravej strane). Keď dorazíte na miesto, určite vás na prvý pohľad zaujme nielen hradecká hvezdáreň, ale práve nové digitálne planetárium, ktoré má tvar kozmického lietajúceho taniera (disku).

Hneď pri vstupe do planetária na vás čaká stolička, ktorá sa, pokiaľ sa na ňu posadíte, trasie. A tak si môžete vyskúšať, ako vyzerá zemetrasenie. V prízemí planetária je tiež interaktívna expozícia s ukážkami najrôznejších fyzikálnych javov. Zaujímavá je aj plazmová guľa znázorňujúca skupenstvo hmoty, ktoré sa nazýva plazma.

Digitálne planetárium vám tiež ponúkne pohľad na nočnú oblohu, ktorá je nezasiahnutá svetelným smogom, čo je pre väčšinu z nás nedosiahnuteľný pohľad. Získate tu informácie o vesmíre. V projekčnej sále môžete vidieť očami posádky kozmickej lode prelet medzinárodnej vesmírnej stanice či pohľad na Zem.

Srdcom planetária je kruhová sála, ktorá má naklonené hľadisko, rozlohu 800 m2 a vojde sa do nej viac ako 100 ľudí. Projekčná plocha má tvar pologule a digitálny projekčný systém pokrýva niekoľkými projektormi celú jej plochu. Tu sa môžete kochať priestorovou projekciou hviezdnej oblohy či videofilmy z ďalších vedných odborov ľudského poznania.

Planetárium v Hradci Králové – pohľad z vonku
Planetárium v Hradci Králové – pohľad z vonku

Marek Tušl, z Hvezdárne a planetária Hradec Králové k projekčným možnostiam uviedol: „Môžete sa premiestniť na akékoľvek miesto na zemeguli, pozrieť sa na oblohu na tomto mieste v akúkoľvek dobu. Alebo sa môžete premiestniť tiež na akékoľvek miesto a akúkoľvek udalosť vo vesmíre.

Digitálne planetárium v Hradci Královom

  • Termín zahájenia výstavby: 01. 12. 2011
  • Termín dokončenia výstavby: 30. 11. 2014
  • Celková výška dotácie: 104 673 466 Kč
  • Projektová činnosť: AKIA, a.s. a ARCHaPLAN s.r.o.
  • Realizace stavby: FATO a.s.
  • Dodanie digitálneho projekčného systému a exponátov: AV MEDIA, a.s.

Programy v planetáriu

Programy sú pripravované či už pre školopovinné deti, tak aj pre dospelých.

Otváracie dni pre verejnosť sú streda, štvrtok, piatok a sobota. V období september až marec sa každý deň počas otváracích dní od 18.00 premieta špecializovaný program v digitálnom planetáriu, ktorého súčasťou je prehliadka interaktívnej expozície v budove nového planetária. V 19.30 začína v digitálnom planetáriu Večerný program, ktorý potom pokračuje na hvezdárni prehliadkou expozície a ďalekohľadov, za priaznivého počasia aj pozorovaním objektov večernej oblohy. V 20.30 potom začína Večerné pozorovanie na hvezdárni pomocou ďalekohľadov v kopule a na terase – pri zatiahnutej oblohe sa po ukážke ďalekohľadov koná prehliadka umelej hviezdnej oblohy v historickom Zeissovom malom planetáriu. V sobotu je navyše od 14.00 na hvezdárni program zameraný na pozorovanie Slnka a od 15.00 program pre deti (vhodný pre deti od 3 do 10 rokov v sprievode dospelej osoby) s rozprávkou v digitálnom planetáriu a prehliadkou hvezdárne. Od apríla do augusta (vrátane) začínajú všetky programy o hodinu skôr. Vstupné je od 30 Kč do 90 Kč (podľa druhu programu a veku návštevníka). Viac na www.astrohk.cz.

Spoločnosť Merida Hradec Králové, s.r.o. vybavila sociálne zázemie digitálneho planetária v Hradci Královom sanitárnymi doplnkami z línie Merida MERCURY – dávkovače mydla, zásobníky na papierové uteráky a toaletný papier, košmi na odpadky. Všetko v prevedení čierny plast ABS a matná nehrdzavejúca oceľ.

Možnosti vybavenia kúpeľní a WC sanitárnymi doplnkami Merida

Spoločnosť Merida má na výber zo 4 línií sanitárneho zariadenia. Je to Merida TOP, Merida MERCURY, Merida STELLA a línia produktov pre inštaláciu do steny.

Kompletné línie je možné rozdeliť nasledujúcim spôsobom:

  • dávkovače na mydlo, penové mydlo, krém na ruky a dezinfekciu,
  • zásobníky na papierové uteráky skladané v roliach a Automatic,
  • zásobníky na toaletný papier v roliach aj skladaný,
  • sušiče na ruky,
  • koše,
  • osviežovače vzduchu,
  • zásobníky na papierové podložky na toaletu,
  • zásobníky na hygienické potreby na dámsku toaletu,
  • WC súpravy.
Zásobník na papierové uteráky a toaletný papier spolu s košom na odpadky. Všetko od spoločnosti Merida
Zásobník na papierové uteráky a toaletný papier spolu s košom na odpadky. Všetko od spoločnosti Merida
Zásobník na papierové uteráky a kôš na odpadky Merida v prevedení nerez
Zásobník na papierové uteráky a kôš na odpadky Merida v prevedení nerez

Merida TOP

Línia z tvrdeného plastu ABS je v bielej farbe a modernom dizajne. Sú pre ňu charakteristické ozdobné farebné priehľadné okienka v tvare slzy.

Merida MERCURY

Línia kombinujúca čierny plast ABS vždy s čelným plátom z nehrdzavejúcej ocele.

Merida STELLA

Línia dizajnu STELLA má štyri varianty prevedenia: Nerezové matné, nerezové lesklé, kovové biele a nerezové Economy.

  • STELLA nerezová matná a leskláHrúbka materiálu je 1 mm, má zvárané a leštené hrany, nity sú skryté, zámok je zapustený do povrchu.
  • STELLA bielaJe vyrobená z bieleho farbeného plechu, zvárané a leštené hrany, väčšina výrobkov má zapustený cylindrický zámok.
  • STELLA economyTáto cenovo dostupnejšia možnosť je vyrobená z matnej nerezovej ocele o hrúbke 0,8 mm, zámok má zapustený do povrchu, ale sú u nej viditeľné nity a nitované hrany.

Línia pre inštaláciu do steny

Do tejto línie patria produkty TRADITIONAL, SIMPLICITY, ROVAL. Líšia sa hrúbkou materiálu, prevedením a dizajnom (podrobnosti na www.merida.cz).

Tieto produkty sú náročnejšie na inštaláciu a stavebnú pripravenosť. Ich využitie preto musí byť riešené už vo fáze projektu stavby či rekonštrukcie.

Merida – zastúpenie

Merida Hradec Králové, s.r.o. pôsobí na českom trhu už viac než 20 rokov. Za tento čas si vybudovala dve centrály, pričom jedna sa nachádza v Hradci Králové a druhá je v Bratislave. Ďalej má svoje pobočky v Brne, Ostrave, Prahe, Plzni a v Českých Budejoviciach. A práve vďaka toľkým miestam dokáže zabezpečiť či už súčasným, tak aj budúcim zákazníkom veľmi rýchle zásobovanie. Všetky prevádzky sú otvorené od pondelka do piatku od 7.30 do 15.30.

Navyše spoločnosť Merida poskytuje poradenstvo pri výbere vhodného zariadenia. Umožňuje zapožičanie vzoriek pre predvedenie investorovi a spoločne s dodávkou tovaru tiež zabezpečuje aj montáž zariadenia.

Viac sa môžete dočítať na internetových stránkach www.merida.cz.

¹) Čerpané z informácii v digitálnom planetáriu HK, na Wikipédii, www.ceskatelevize.cz a z podkladov spoločnosti Merida Hradec Králové, s.r.o.
Autor: Helena Hejhálková¹)
Foto: Jiří Hejhálek
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama