Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Dizajnové príslušenstvo k radiátorom

Zverejnené: 18. 6. 2019

Dizajn sa netýka len „veľkých“ vecí. Interiér tvoria predovšetkým detaily. Takýmto príkladom sú aj ventily, ktoré, pokiaľ sú vhodne zvolené, môžu efektne doplniť napríklad retro dizajnové radiátory. Kvalitu aj pôsobivý vzhľad v danom odbore ponúka tiež talianska značka S. R. Rubinetterie s.r.l., u nás v zastúpení firmou TUBOTECH spol. s r.o.

Kolekcia ventilov s názvom Rad Old Style je dostupná v šiestich povrchových úpravách. Tento obrázok ilustruje svetlú zlatú.

Človeka často ani nenapadne, akú veľkú rolu hrá v domácnosti harmonický detail a aký nekompletný je bez neho interiér. Týka sa to aj technických zariadení, ktoré sú pre komfort užívateľov nevyhnutnosťou, teda aj radiátorov a kúpeľňových rebríkov. Tie v slovenských a takisto aj v českých domácnostiach nad inými vykurovacími systémami doposiaľ prevažujú. Nie je však už nutnosťou zotrvávať pri nevzhľadných telesách, aké boli v našich domovoch v druhej polovici 20. storočia. Na trhu sú v súčasnosti aj veľmi estetické dizajnové radiátory, sú však zvyčajne dodávané bez regulačných ventilov.

Malý ventil, veľká úloha

Ventily, inak nazývané aj hlavice, sú neoprávnene podceňovaným príslušenstvom. Užívateľ to zistí v momente, kedy si dizajnovému radiátoru pripojí ventil, ktorý k nemu vzhľadom nepasuje. Nehovoriac o tom, že hlavica radiátoru (bežná a hlavne termostatická) môže ušetriť majiteľovi až 30 % nákladov na vykurovanie.

Výber ventilov sa odvíja od umiestnenia vstupu (prívodu teplej vody) a výstupu (odtoku chladenej vody) u konkrétneho radiátoru. Voľba však závisí tiež na spôsobe vedenia teplovodného potrubia (zo steny či z podlahy). Posledným krokom vo „výberovom riadení“ na ventil je výber dizajnu, teda materiálu, tvaru a povrchovej úpravy. Mohli by ste nechať všetky rozhodnutia len na inštalatérovi a zjednodušiť si tak prácu. Vlastný výber Vám však zabezpečí dlhodobú spokojnosť aj istotu, že bude doplnok patrične ladiť so štýlom interiéru. S remeselníkom sa potom stačí len poradiť o potrebnom type (manuálny či termostatický), tvare (šikmý, rohový, priamy, h-blokový ventil) a veľkosti.

Talianske know-how

Spoločnosť TUBOTECH spol s r.o. sa zaoberá oblasťou dizajnových ventilov už dlhodobo. V Čechách aj na Slovensku zastupuje tradičnú taliansku značku S. R. Rubinetterie založenú pred viac než päťdesiatimi rokmi. Jej sortiment spĺňa všetky požiadavky náročných klientov. Výroba prebieha výhradne na pôde firmy, v technologicky vyspelom podniku Valduggia na severozápade krajiny. Moderný spôsob výroby bez množstevného obmedzenia a napriek tomu s dôrazom na kvalitu, inovatívne prístupy, neustávajúci vývoj, dlhé roky budované know-how a veľká pozornosť venovaná dizajnu posúvajú výrobky tejto talianskej firmy na vrchol rebríčku úspešnosti. Spokojnosť doterajších zákazníkov je reálnym vyústením toho všetkého.

Ventily alebo šperky?

Našu redakciu zajali spomínané produkty S. R. Rubinetterie na brnenskom veľtrhu. Majiteľ zastupiteľskej spoločnosti TUBOTECH spol. s r.o., p. Bogľarský, nám s entuziazmom predviedol „drahokamy“ svojej činnosti. Masívne kovové ventily rozmanitých tvarov a rozličných farebných tónov boli vyložené v sklenených vitrínach, ale tiež nainštalované ako účelný a zároveň skvostný doplnok efektných radiátorov. Človek sa na stánku TUBOTECH spol s r.o. cítil skôr ako v klenotníctve než v expozícií vodo-inštalatérskej techniky.

Kolekcia Rad Liberty veľmi efektne doplní retro radiátory.
Kolekcia Rad Liberty veľmi efektne doplní retro radiátory.

Skutočne široká ponuka

S. R. Rubinetterie, teda TUBOTECH spol. s r.o., prezentuje svoje výrobky po jednotlivých kolekciách. Každá z nich je súčasťou „hry“ s detailom. Nech už Vaša domácnosť disponuje staršími radiátormi, alebo jednoducho túžite svoj domov doplniť o niektorý vintage kúsok, nie je potrebné sa obávať, že ich budete musieť doplniť nevzhľadnými plastovými ventilmi; popreli by celý význam vybraného dizajnového radiátoru. Výber ventilu z ponuky TUBOTECH spol. s r.o. zabezpečí vycibrený štýl aj akosť. Dokonca aj doplnky akými sú napríklad hranaté kryty potrubia z dielne S. R. Rubinetterie sú v krásnom vzhľade. Všetky ventily S. R. Rubinetterie majú spoločnú robustnosť materiálu, jednotlivé typy sú navyše dostupné vo veľkom množstve rozmanitých povrchových úprav. Líšia sa hlavne tvarovým prevedením, ktoré určuje aj budúce uplatnenie ventilov. Nech už si teda užívateľ praje doplniť retro, klasický či ultramoderný radiátor, to svoje si v danom sortimente určite nájde.

Premeny minimalizmu

Exemplárna kolekcia (pre tento článok) Tondera patrí svojim tvarom aj konečnou úpravou k ventilom, ktoré by sme mohli v akejsi návrhárskej reči nazvať minimalistickými. Povrchová úprava kusov spadajúcich pod tento názov je na prvý pohľad úchvatná. Lesklý aj matný chróm, brúsený nikel, prípadne biela či matná čierna sa hodia k výraznejšie zafarbeným vykurovacím telesám v kúpeľniach. Zlatá dodá telesu nádych luxusu, bronz sa zasa výborne vyníma v industriálnych interiéroch. Obidve posledné menované úpravy skvelo doplnia obývacie priestory. Ventily kolekcie Tondera sú dostupné či už v jednoduchej regulačnej, tak termostatizovateľnej či termostatickej verzii.

Ručné koliesko a krytka Floral zapadnú hlavne do interiérov tradičnejších štýlov.
Ručné koliesko a krytka Floral zapadnú hlavne do interiérov tradičnejších štýlov.

Retro a klasický vzhľad

Oslnila nás okrem iného aj kolekcia ventilov nazývaná Rad Prestige. Je dostupná celkom v piatich efektných povrchových úpravách a hodí sa prakticky ku každému radiátoru. Bronzové prevedenie ladí hlavne s retro štýlom radiátorov. Vykurovacie telesá klasického vzhľadu potom zasa ladia s kolekciami ventilov s názvami Old Style Rad či Floral. Prvá z nich ponúka hladké ručné koliesko, veľmi príjemné na dotyk. Vzhľadovo tento typ zapadne do akéhokoľvek interiéru, pohľad na ventil však v človeku vyvoláva dojem histórie. Tvar Floral potom (ako napovedá aj anglický názov) skrýva regulačné koliesko a krytku v tvare kvetu. Hlavne svetlá zlatá či matná čierna úprava dodávajú radiátoru šmrnc a doplnia štýl tradičných domácností.

Dizajnový ventil ako čerešnička na torte

Moderné ventily ponúkajú efektívnu kontrolu interiérovej teploty a veľakrát aj úsporu nákladov na vykurovanie. To všetko je pritom možné inštalovať vo veľmi elegantnom prevedení, ktoré zaujme nielen užívateľov s ventilom manipulujúcim, ale aj návštevu, ktorá ocení pôsobivý detail. Estetické prevedenie radiátorov si vyžaduje to správne zakončenie, niečo ako pomyselná čerešnička na torte. Ventily TUBOTECH spol. s r.o. sú jej zhmotnením.

Súvisiace články:

Súboj: vaňa verzus sprchový kút
Mozaika v kúpeľni
Kameň v interiéri

Kontakty:
TUBOTECH spol. s r.o
Červené Vrchy 714, 664 62 Hrušovany u Brna
Tel.: +420 774 723 770
E-mail: info@tubotech.cz
www.tubotech.cz

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: TUBOTECH spol. s r.o.
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama