Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Dizajnový byt na exkluzívnej adrese v Prahe s bohatou históriou

Zverejnené: 6. 4. 2020

Aj malý byt môže byť zariadený prakticky a pritom útulne, môže byť moderný a pritom sympaticky využívať dlhoročných kusov, môže byť minimalistický a pritom poskytovať pocit hrejivého domova. Dôkazom je tento priestor, ktorý vznikol v novo postavenom objekte v samom srdci Prahy.

Projekt Spálená 5 získal v súťaži Realitný projekt roka 2016 celkovo tri ocenenia. Jedným z nich je absolútne víťazstvo v kategórii Cena verejnosti

Novostavba s históriou

Majitelia kúpili jeden z najmenších bytov v modernom projekte v Spálenej ulici s názvom Spálená 5. História niekdajšej administratívnej budovy siaha až do roku 1887, kedy tu podľa architektov Janošovského a Zábranského vznikol trojpodlažný objekt s eklektickou fasádou. V roku 1926 bola stavba navýšená aj rozšírená smerom do vnútrobloku a fasáda sa v duchu doby posunula do funkcionalistického štýlu. Nedávny radikálny zásah potom premenil budovu v multifunkčný objekt, kde sa okrem komerčných a administratívnych priestorov, nachádzajú tiež bytové jednotky v podobe štúdií a rezidenčných penthousov.

História niekdajšej administratívnej budovy siaha až do roku 1887
História niekdajšej administratívnej budovy siaha až do roku 1887

Dobrá investícia

Kúpa malého bytu na exkluzívnej adrese a vo výnimočnom projekte, ktorý získal množstvo ocenení, bola programovou investíciou. Za mnoho rokov buď ponúkne možnosť pohodlného samostatného bývania jednému z detí súčasného majiteľa, alebo zostane "len" stabilnou finančnou poistkou pre nepredvídané životné situácie. Zatiaľ je určená na prenájom. K tomu účelu je tiež priestor vybavený - prakticky, ale zároveň premyslene prívetivo a komfortne. Skrátka tak, aby ponúkol pohodlie a pocit domova, hoci prechodného.

Moderne poňatý bol tiež vnútroblok, ktorý má podobu pokojnej záhrady s príjemnými vodnými prvkami
Moderne poňatý bol tiež vnútroblok, ktorý má podobu pokojnej záhrady s príjemnými vodnými prvkami

Tehlová stena ktorá upúta

Vybavenie bytu bolo zvolené na základe pomeru cena - výkon s tým, že majiteľ investoval, kde to malo zmysel. Kúpeľňa je od developera štandardne vybavená komfortnou talianskou sanitou a prvkami značky Geberit, obklady a dlažby už majiteľ vydal podľa svojho výberu - pochádzajú od talianskeho výrobcu Imola Ceramica. Na podlahu v obytnom priestore bolo zvolené masívne drevo. Za zmienku stojí stena obložená tehlovými pásikmi. Prvotná idea počítala s obkladmi, ktoré tehlovú stenu imitujú, ale na trhu sa nepodarilo nájsť produkt, ktorý by pôsobil skutočne vierohodne. Majiteľ teda zakúpil na Morave skutočné lícové tehly získané z demolácie domu z roku 1918, ktoré nechal narezať na pásiky. Remeselníci potom starostlivo skladali 750 kusov pásikov na stenu tak, aby dojem, že prichádzajúci stojí pred skutočnou tehlovou stenou, bol stopercentný.

Vybavenie interiéru

Pokiaľ ide o vybavenie, jedná sa o zmes bežných, sériovo vyrábaných kusov a detailov, ktoré celku dodávajú dojem exkluzivity. To je prípad mnohoročného stola a stoličiek, ktoré majiteľ vytiahol zo starej povaly a zveril do starostlivosti odborníčke na renováciu starého nábytku, alebo nočných stolíkov - skutočných dubových klátov. Na súčasnosť potom odkazujú betónové prvky, akými je stierka použitá na kuchynskej linke, ale aj doplnky, misa na ovocie alebo betónové objímky svietidiel. Tie predstavujú dizajnové číre žiarovky bez tienidiel s priznanými káblami visiacimi pri strope.

Zariadenie bytu je skromné, ale celkom funkčné. Zatiaľ to takto stačí, pretože byt je určený ku krátkodobým nájmom
Zariadenie bytu je skromné, ale celkom funkčné. Zatiaľ to takto stačí, pretože byt je určený ku krátkodobým nájmom

Budúce doplnky

Byt má ponúknuť útočisko ľuďom na dobu niekoľkých dní, maximálne týždňov a tak nebol kladený dôraz na žiadne veľkokapacitné úložné priestory. Možnosť odloženia základných osobných vecí tak zatiaľ ponúka malá predsieň, nemý sluha a police v obývacom priestore či v kúpeľni. Ak by mal raz priestor slúžiť na trvalé bývanie, nie je problém dovybaviť ho napríklad vstavanou skriňou alebo komodami.

Vizitka bytu:

• Dispozícia: 1+kk
• Úžitková plocha: 35,9 m2
• Podlahy: masívny (dub), keramické (60 x 60)
• Okná: drevené, biele, trojsklo
• Dvere: posuvné biele
• Vykurovanie: centrálne

Súvisiace články:

Autor: Kateřina Nová
Foto: Jana Kubešová
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama