Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Premena podkrovia historického domu v unikátny trojpodlažný loft

Zverejnené: 31. 3. 2020

Takmer trojročná rekonštrukcia horných poschodí pamiatkovo chráneného objektu na pražskom Novom Meste viedla k vytvoreniu nevídaného bytového priestoru - loftu. Monolitické betónové schodisko podčiarkuje historický ráz objektu, ale zároveň vďaka svojej minimalistickej podobe reprezentuje moderné trendy súčasnosti. Interiér, až na výnimky, nie je nijako výrazne dekorovaný, využívajú sa v ňom najmä prírodné materiály a prezentuje sa ako vzdušné neutrálne miesto, v ktorom si takmer každý prichádzajúci nájde niečo svoje.

Výraz loft je v súčasnosti používaný najmä v súvislosti s bytom, ktorý je situovaný v horných podlažiach bytových domov, ideálne priamo pod strechou. Je tak nazývaný priestor, ktorý sa vyznačuje vzdušnosťou, prípadne aj industriálnym charakterom. Disponuje otvorenou dispozíciou, vysokými stropmi a často aj niekoľkoposchodovou schémou. V zahraničí ide predovšetkým o byty, ktoré vznikli v bývalých priemyselných mestských zónach, pre ktoré architekti nachádzajú nové využitie. V našich zemepisných šírkach ide často o rekonštruované historické domy. Patrí k nim aj loft, ktorý nedávno vznikol na pražskom Novom Meste v nájomnom dome z 19. storočia.

Po trojročnom období (2014-2016), v ktorom prebiehalo či už zložité rokovanie s pamiatkarmi, tak samotná rekonštrukcia (podľa návrhu a pod taktovkou architektov Davida Maštálka a Lenky Křemenovej), sa stal tento unikátny byt konečne obývateľným. Poďme si predstaviť detaily tohto projektu.

Funkčná dispozícia

Jedným z hlavných zadaní investorov a zároveň výzvou pre architektov bolo maximálne prepojenie obytného priestoru s kuchynským a to sa podarilo. Majitelia loftu - štvorčlenná rodina - majú po stavebných úpravách k dispozícii tri podlažia s veľkorysými 190 m² úžitkovej plochy. Tá je rozdelená na kľudovú (spodné poschodie) a spoločenskú časť (prostredné a horné poschodie). Spoločenský priestor s kuchyňou sa podarilo umiestniť do prostredného poschodia; obývačka a kuchyňa sú prepojené vstupnou halou (ktorá funguje ako hlavný bytový vchod od domového výťahu) so šatňou na kabáty. Toto piate, nadzemné podlažie, zahŕňa tiež šatňu, kúpeľňu a izba pre domáce práce.

Obývačka pritom prestupuje oboma hornými poschodiami, výsledkom čoho je veľká vzdušnosť a presvetlenosť priestoru.

Obe spálne s kúpeľňou a šatňa boli umiestnené do najnižšieho, štvrtého podlažia. Pre prípad nedostupnosti hlavného vchodu v prostrednom poschodí tu boli ponechané aj ďalšie vstupné dvere z domovej chodby. V najvyššej úrovni bytu, teda v podkroví, sa nachádza otvorená galéria, v ktorej je k dispozícii variabilne využívaný priestor (pracovňa, dočasná spálňa) s toaletou. Odtiaľ je možný prístup na rozľahlú terasu so záhradou.

Strešná záhrada

Práve úprava terasy aj zastrešenia boli, spoločne so zaistením presvetlenia existujúceho svetlíka ďalšie výzvou, s ktorou sa architekti popasovali veľmi zručne. Pobytová časť terasy pozostáva z drevenej paluby s letnou kuchyňou a kúpacou kaďou. Zvyšnú časť pokrýva zelená strecha, ktorá vďaka vysokému odparovaniu vody udržiava miestnu mikroklímu na príjemnej úrovni. Zároveň plní estetickú funkciu a účinne tepelne aj akusticky izoluje. Skladá sa z ochrannej koreňovzdornej textílie, nopovej drenážnej fólie, filtračnej textílie ako zábrany pred vyplavovaním častíc substrátu do drenážnej vrstvy a z rastlinnej časti.

Schodisko s moniérkou diktuje dizajn

Určujúcim motívom celého interiéru a zároveň najvýraznejším dizajnovým prvkom je originálne špirálové schodisko s moniérkou (plnostenými betónovým zábradlím). Bolo navrhnuté v inej pozícii ako schodisko, ktoré sa v priestore nachádzalo v minulosti. V súčasnosti prepája všetky tri bytové podlažia a všetky ďalšie detaily boli navrhované v nadväznosti na neho. Tvorcovia projektu schodiska, aj jeho realizátori z brnianskej spoločnosti DNA Design vystavali prvé rameno schodiska tak, aby vytvorili plynulú krivku špirály. Počítať pritom museli tiež s tým, že je na schodisku potreba vytvoriť tenkú zakrivenú betónovú priečku (moniérku) hrubú maximálne 100 mm. V tejto priečke bol ponechaný aj otvor pre dvere. Vzniknutý priestor pod schodiskom bol následne využitý pre umiestnenie vstavaných skríň ako súčasti šatne.

V prostrednom bytovom podlaží museli tvorcovia schodisko nájsť spôsob, ako pokračovať s moniérkou, čo so zábradlím a ako ho zakončiť. Kút a roh zábradlia boli preto sformované do zaguľatenej podoby, aby nevznikol nežiaduci kontrast medzi týmto tvarom a kruhovým oknom v podlahe. To slúži ako svetlík, ktorý prepúšťa denné svetlo do šatne pod schodmi. Druhé schodiskové rameno disponuje z dôvodu posunu nosných stien rozšíreným nástupom. Stupne sa tu pri stúpaní stretávajú s malým oknom a súčasne slúžia aj ako jeho parapet. Konštrukcia končí na galérii, kde moniérka uzatvára celý priestor nad schodiskom.

Nášľapné plochy jednotlivých stupňov boli obložené drevom (morený dub), vo finále boli schody opatrené bielou cementovou stierkou, brúsenou a impregnovanou proti pôsobeniu vody a prachu. Rovnakou povrchovou úpravou bolo potiahnuté aj krbové teleso a výklenok.

Pozn.: Joseph Monier, podľa ktorého sú samonosné monolitické betónové priečky nazvané ako moniérky, si v roku 1867 nechal patentovať železobetón. Nápad vznikol v jeho záhradníckej praxi, kedy hľadal spôsob vystuženie kvetináčov. Vo svojej firme potom týmto spôsobom vyrábal nádrže na vodu, potrubia a obkladové dosky. Ide o pomerne prácnu betónovú štruktúru, ktorej nevýhodou je nemožnosť následného vysekávanie rýh. Priečka je vystužovaná oceľovou sieťou, ktorá je kotvená do stropu a vreciek v murive. Jej hlavnými výhodami je vysoká únosnosť a variabilita, medzi negatíva tejto konštrukcie potom, popri spomenutej prácnosti, patrí aj zlá tepelná izolácia, vysoká cena a nutnosť povrchových úprav.

Stavebná časť

Priestory súčasného loftu neprešli len touto rekonštrukciou. Je potrebné spomenúť, že už pôvodný mezonetový byt zakúsil v 90. rokoch dispozičné úpravy. Tie bolo potrebné v prvom rade odstrániť. Došlo teda k realizácii generálnej rekonštrukcie, ktorej stavebná časť trvala rok a pol. Byt bol čiastočne zateplený minerálnou vatou, boli vymenené všetky okná, strešná krytina, aj všetky povrchy vo vnútri bytu. Na podlahy bolo položené drevo, v kúpeľniach sú mramorové obklady a dlažba, v pracovnej časti kuchyne sa nachádzajú aj povrchy so stierkou. Zábradlie na galériu je tvorené masívnym dubovým drevom.

Vykurovanie loftu je teplovodné (s ohrevom vlastným plynovým kotlom) prostredníctvom telies a podlahového systému. V spoločenskej miestnosti bol vybudovaný lokálny krb. Vetranie je centrálne a vo všetkých obytných miestnostiach boli inštalované splitové klimatizačné jednotky. Loft bol vybavený štandardnými elektrickými rozvodmi doplnenými prvkami Apple.

Všetko interiérové vybavenie, až na niekoľko výnimiek, bolo vyrobené na mieru stolárom podľa návrhu ateliéru A1 Architects. Boli použité vybrané, decentne vyzerajúce materiály, ktoré nadväzujú na históriu domu. Zaujímavý je tiež ozdobný dekoratívny prvok v podobe okrúhleho okna s rastlinnými a vtáčími motívmi, ktoré vedie do spoločnej domovej chodby a ktorého tvorcom je výtvarník - rodinný priateľ investorov.

Atypický mramor

Z použitých materiálov je potrebné spomenúť tiež prírodný kameň; elementy z neho sú v lofte jedny z mála ozdobných prvkov. V kúpeľni sú inštalované obklady tvorené jemným ružovým mramorom s oranžovými a modrastnými žilkami. Ide o druh Rosa Portogallo (ťaží sa v strednom Portugalsku). V predsieni a na krbe bol použitý obklad zo zeleného mramoru, tzv. Forest Green. Ten vďaka zelenému odtieňu s hnedými žilkami pripomína vzhľadom aj farbou jesenné lístie. Neplní tu len ozdobnú funkciu. pri krbe je umiestnený aj vďaka svojim akumulačným vlastnostiam, vďaka ktorým je aj po vyhasnutí ohňa v ohnisku uvoľňované teplo, a to po dlhú dobu. Užívatelia miestnosti sa tak tešia stabilnejšej vnútornej teplote.

Výborné miesto aj dispozícia

Loft sa nachádza v historicky cennom pražskom objektu s vynikajúcou polohou. Rekonštruované priestory mali od začiatku výbornú konfiguráciu a hoci išlo o pomerne komplikované úpravy, ukrývali ohromný potenciál. Napríklad výhľad zo strešnej terasy na neďaleký kostol je naozaj ohromujúci. Nielen toho dokázali autori architektonického návrhu šikovne využiť.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív redakcie

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama