YTONG - Kompletné stavebné riešenie od pivnice po strechu
vyhľadávanie
Dnes je 12.12.

Moderna v podkroví historických Košíc

Zverejnené: 1. 5. 2019

Rekonštrukciu podkrovných priestorov historického domu zo začiatkov 20. storočia pod vedením architekta Slavomíra Dluhého sprevádzala výborná atmosféra odvíjajúca sa od prístupu majiteľov. Tí nechali tvorcom interiéru voľné ruky a on tak mohol vytvoriť priestor, ktorý vyhovuje mladej rodine, ale zároveň je flexibilný a nadčasový a bude vhodným útočiskom pre svojich majiteľov aj do budúcnosti.

Hlavný obývací priestor je prepojený s kuchyňou a otvorenou galériou. Tá vytvára vstupný priestor obývací do hornej izby a kúpeľne a zároveň funguje ako relaxačná zóna s knižnicou.

Prvé návrhy z pera architekta boli spontánne a skice nabrali základnú podobu veľmi rýchlo. Najväčšou architektonickou výzvou bolo splnenie zadania v podobe využitia vyššej dispozičnej časti podkrovia (mezonetu) za účelom vytvorenia obytnej zóny s hygienickým zázemím. V neposlednom rade musel autor vyriešiť aj realizáciu strešnej terasy. Potom prebehla optimalizácia návrhu s majiteľmi, ktorí patria medzi nadšencov renovácie historických objektov. Výsledok bol následne operatívne obmieňaný, ale len veľmi málo. Autor návrhu je blízkym priateľom majiteľov pôdnych priestorov. Medzi oboma stranami preto panovala maximálna dôvera, ktorá vyústila v pozitívny výsledok. Bytový dom tehlovej konštrukcie s takmer storočnou históriou disponoval nevyužitými pôdnymi priestormi, ktoré sa dostali do rúk mladej rodiny. Tej imponovalo predovšetkým umiestnenie stavby v samotnom historickom centre Košíc. Ďalej ich nadchla veľkosť podkrovia a možnosť výstavby mezonetového bytu v ňom. V neposlednom rade uchvátil samotný výhľad do okolia, ktorý bol zužitkovaný vybudovaním terasy v konečnej veľkosti 12 m2. Rekonštrukcia trvala 1 rok.

Priestorná predsieň zahŕňa aj vstavané veľkokapacitné úložné priestory. Sú vyrobené z technickej dyhy, ktorá je vytvarovaná do zakriveného  tvaru.
Priestorná predsieň zahŕňa aj vstavané veľkokapacitné úložné priestory. Sú vyrobené z technickej dyhy, ktorá je vytvarovaná do zakriveného tvaru.

Rekonštrukcia podkrovia prináša sťažené podmienky

Investor sa s projektom v rukách pustil do rekonštrukcie. Pri rozhodovaní o využití podkrovia k vybudovaniu obytných priestorov je potrebné mať na pamäti, že sa v porovnaní s rekonštrukciou štandardných priestorov púšťame do nepomerne zložitejšej činnosti. Je potrebné permanentne zohľadňovať všadeprítomnú strešnú konštrukciu aj s jej krytinou a všetkým ostatným, čo s ňou súvisí. Výsledkom je sťažená situácia, ktorá sa len málo líši od projektu komplet nového domu (prirodzene až na nosné obvodové múry). Je potrebné navrhnúť správne umiestnenie aj veľkosť strešných okien a rovnako brať aj ohľad na vhodné zošikmenie ich ostenia kvôli plynulosti toku denného svetla.

Tyrkysová farba sa vyskytuje v mnohých prvkoch v byte vrátane kúpeľní. Priestory sú tak dizajnovo previazané.
Tyrkysová farba sa vyskytuje v mnohých prvkoch v byte vrátane kúpeľní. Priestory sú tak dizajnovo previazané.

Zabezpečenie teplotnej pohody

Na streche objektu je použitá strešná krytina Tondach Samba, teda pálená škridla a to v odtieni terracotta. Krov je zaizolovaný minerálnou vatou na báze skla s vynikajúcimi termo-izolačnými vlastnosťami. Adekvátnu vnútornú klímu zabezpečujú tiež vonkajšie markízy z priehľadnej sieťoviny (diaľkovo ovládané), ktoré sú umiestnené na všetkých strešných oknách. Dokážu redukovať prechod slnečného žiarenia do miestnosti až o 72 %. Zároveň sú umiestnené interiérové okenné rolety Velux. Na dni s extrémnymi letnými teplotami je nainštalovaná klimatizácia.

Majiteľka bytu si priala zakomponovať do interiéru tyrkysovú farbu pripomínajúcu Stredomorie. Farba bola preto použitá aj na oceľové schodisko, ktoré hrá preto v interiéri hlavnú rolu.
Majiteľka bytu si priala zakomponovať do interiéru tyrkysovú farbu pripomínajúcu Stredomorie. Farba bola preto použitá aj na oceľové schodisko, ktoré hrá preto v interiéri hlavnú rolu.

Koordinácia – kľúč k úspechu

Na stavbe sa vystriedalo až dvadsať rôznych profesií, medzi nimi napríklad tesári, klampiari, pokrývači, vodoinštalatér, elektrikár, truhliar, zámočník a ďalší. Koordinácia všetkých účastníkov bola nevyhnutná, takisto aj dozor. Všetko si viedol sám majiteľ prostredníctvom jednotlivých subdodávateľov. Autor návrhu na projekt dohliadal. Vďaka voľbe spoľahlivých realizátorov, ktorí boli overení predchádzajúcimi dlhoročnými skúsenosťami investora (v odbore sa pohybuje dlhodobo), prebiehala celá výstavba plynulo.

Náhľad na hlavný obývací priestor v stave počas rekonštrukcie
Náhľad na hlavný obývací priestor v stave počas rekonštrukcie

Delenie priestoru

Pôvodný priestor nezahŕňal žiadne vnútorné deliace priečky ani poschodie. K ich stavbe došlo až pri rekonštrukcii. V interiérových priečkach sú sčasti použité vybúrané tehly. Za účelom dostatočnej akustickej izolácie boli použité tiež sadrokartónové priečky Knauf, ktoré sú vhodné aj do vlhkého prostredia, akým podkrovie býva. Z pôvodných prvkov boli ponechané len zdravé drevené trámy (ktoré boli vybavené povrchovou úpravou v prevedení svetlo šedej patiny – lazúra značky Milesi), nahradené boli iba niektoré prierezy krokvami a došlo k vystuženiu nosných prvkov skladby strechy. Bola vložená izolácia. Z pôvodných štyroch komínov bol ponechaný jeden funkčný, ktorý je pripravený k budúcej prevádzke krbových kachlí a tiež komín v kuchyni, v ktorom sú vedené stupačky a vzduchotechnické rozvody. Boli vybúrané pôvodné dvere, presunuté priečky na vstupe. Bolo postavané druhé poschodie. Všetky elektroinštalácie sú tiež nové. Omietky v celom byte boli zvolené v neutrálnej bielej farbe.

Priestor na galérii je vyplnený knižnicou, ktorá je vytvorená zo rovnakého materiálu ako vstavaná skriňa v predsieni.
Priestor na galérii je vyplnený knižnicou, ktorá je vytvorená zo rovnakého materiálu ako vstavaná skriňa v predsieni.

Podlahy

Bola zachovaná nosná konštrukcia podláh z drevených hranolov, poničené časti boli vymenené. Z dôvodu obývaných priestorov v poschodiach pod podkrovím však vyplynula nevyhnutnosť realizácie podláh tzv. suchým spôsobom (mokré procesy boli vylúčené). Najskôr boli podlahy kompletne rozobrané. Následne došli k vystuženiu nosných prvkov a to krok za krokom statickými náhradami – oceľovými U profilmi, ktoré boli pospájané medzi sebou a s pôvodnými drevenými trámami a potom napájané do obvodového muriva s pomocou zárezov. Finálna skladba podláh je nasledujúca: vinylová podlahovina Tarkett Ultimate (click systém) vo farbe svetlého prírodného dubu – 2× OSB doska 18 mm (vzájomne preplátované) – kročajová izolácia Isover N 30 mm – 2× OSB doska 18 mm (vzájomne preplátované) – medzivrstva z fúkanej izolácie z celulózového vlákna – nosná konštrukcia.

Podlahy sú v celom byte zjednotené v podobe svetlého dekoru vinylu. Skladba podláh disponuje vysokou tepelnou izoláciou, buničina v medzivrstve je navyše veľmi ľahká. Izolácia Isover účinne tlmí kročajový hluk. Výnimkou sú iba kúpeľne, ktoré sú kompletne od podlahy až po múry obložené keramickými obkladmi. Okrem toho, že sú priestory zjednotené podlahovou krytinou, sú jednotlivé priestory bytu aj navzájom prepojené spoločnými farebnými odtieňmi: bielou na múroch, šedou patinou na drevených trámoch, šedou a tyrkysovou na schodisku alebo napríklad na kúpeľňovom obklade a textilných doplnkoch.

Pozn.: Suché podlahy, o ktorých je reč, sú najčastejšie realizované v novostavbách modulárneho typu, v strešných nástavbách, prípadne pri rekonštrukciách priestorov ako je podkrovie atď. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou, rýchlym procesom výstavby a jednoduchou opraviteľnosťou v prípade poškodenia. Spomenutá nízka hmotnosť dovoľuje inštaláciu suchej podlahy aj tam, kde by v prípade liatych mokrých podláh hrozilo statické poškodenie. Základným prvkom týchto podláh sú napr. OSB dosky, sadrovláknité, sadrokartónové alebo cementové a cementotrieskové podlahové dielce. Výhodou je dokonale rovný a pevný finálny povrch s príjemnou dotykovou teplotou. Tieto vlastnosti predurčujú suchú podlahu k aplikácií aj v prípade montáže podlahového vykurovania.

Izba susediaca s kuchyňou
Izba susediaca s kuchyňou

Presvetlenosť

Šikmé obvodové múry sú zámerne konštruované tak, aby do priestoru dodávali skrz okná čo najviac prirodzeného svetla (tzv. optimalizovaný uhol ostenia). Okrem množstva strešných drevených okien značky Velux s dvojsklami (bezúdržbový typ MK 08) boli využité tiež plošné svetlovody (TWR) toho istého výrobcu určené pre šikmé strechy. V byte ich je umiestnených celkom šesť a dodávajú do interiéru dostatok svetla tam, kde by inak prevládla tma. Jedná sa o priestor kúpeľne, galériu a predsiene.

Tri výškové úrovne

Podkrovný byt je možné rozdeliť do troch základných častí: vstupná, ktorá je o tri stupne nižšie než časť stredná. Tá zahŕňa obývacie priestory s pracovňou. Časť posledná je mezonetová. Skosené časti múrov, prevažne v mezonetovej časti, sú využité k umiestneniu vstavaného nábytku, napríklad knižnice, ktorá je dostupná zo všetkých obývacích priestorov na galérií. Bytové poschodia sú prepojené efektným schodiskom. Pochádza z kovovýroby Dziak v Košiciach. Celková hmota oceľovej masy činí 600 kg. Preto bolo schodisko do bytu vynesené po jednotlivých segmentoch (každý o veľkosti jedného schodiskového stupňa) a zmontované až na mieste suchou cestou. Vďaka nadmernej hmote nebolo možné schody usadiť na pôvodný trám. Sadnutím schodiska by hrozila deštrukcia v konštrukcii obvodových múrov. V týchto miestach preto došlo k ďalším statickým výmenám nosných trámov. Točitý tvar schodiska bol zvolený z dôvodov úspory priestoru. Povrchovo sú schody vybavené komaxitovým tyrkysovým práškom a protišmykovou úpravou. Farbou oceánu architekt nadviazal na cestovateľskú obľubu majiteľov v južných prímorských oblastiach.

Spálňa
Spálňa

Vykurovanie

Byt je vykurovaný plynom prostredníctvom doskových radiátorových telies. V kúpeľniach je systém rozšírený o podlahové vykurovanie, ktoré je riešené tzv. spiatočkou z teplovodných rozvodov a doplnený dizajnovými nástennými telesami v kontrastnej čiernej farbe. Do budúcnosti je v obývacom priestore realizovaná aj stavebná pripravenosť k osadeniu oceľových kachlí.

Zakrivená predsieň

Poďme si teraz prejsť byt krok za krokom. Vstupnými dvermi vstúpime do predsiene. V pôvodnom interiérovom návrhu sa zamýšľalo, aby sa tento priestor zväčšil o susediacu chodbu, miestnosť by tak získala vlastné okno. Normy určujúce požiarnu bezpečnosť stavby však toto riešenie skomplikovali, úpravy potrebné k prepojeniu by výrazne navýšili stavebné náklady. Preto bol prísun denného svetla nakoniec riešený pomocou svetlovodu. Plní však svoju funkciu efektívne, ako je zjavné aj z fotografii. Na prvý pohľad sa zdá, že je na strope umiestnené výkonné svietidlo...Okrem zaujímavého osvetlenia je vstupný priestor zaujímavý aj svojim vlnitým tvarom. Prechod od vstupných dverí až ku kúpeľni sa vyznačuje zakriveným pôdorysom, ktorý tvorí čelnú časť dverovej časti vstavaného „boxu”. Tento oblúk bol v týchto miestach navrhnutý z dôvodu úzkej priechodnosti dispozície vstupnej chodby. Finálneho tvaru bolo dosiahnuté špeciálnou výrobnou technológiou – ohýbaním nábytkových frontálnych častí s pomocou originálnych šablón a vymodelovaných kopýt s finálnym vytvarovaním vo vákuovom lise. Vstavaný box vo svojich útrobách skrýva technické zariadenie bytu vrátane práčky, sušičky a ďalšie. Zaujímavý je materiál, z ktorého je box vyrobený. Jedná sa o technickú drevenú dyhu (či Aro dyhu) talianskeho výrobcu Alpi. Veľmi kvalitná surovina s pôsobivou pohľadovou kresbou úplne mení charakter priestoru. Otváranie vstavaného nábytku je spôsobom „push to open” – tzn. bez úchytiek.

Majitelia si priali veľkú terasu, ktoré zaistí výhľad na historické centrum mesta. Pre architekta to bola výzva. Výsledok však naplnil všetky predstavy.
Majitelia si priali veľkú terasu, ktoré zaistí výhľad na historické centrum mesta. Pre architekta to bola výzva. Výsledok však naplnil všetky predstavy.

Hlavný obytný priestor

Na konci dlhej predsiene sa nachádza vstup do spálne rodičov, vľavo je potom po dvoch schodoch umožnený prístup priamo do ústredia obytného priestoru. Tam je umiestnená kuchyňa otvorená do spoločenskej miestnosti. Tento hlavný priestor zaberá obidve poschodia, zospodu sú viditeľné obidva rady okien, zatiaľ čo z galérie v mezonetovej časti iba jedna. Dostatok svetla počas celého dňa je zabezpečené či už týmito oknami, tak pomocou svetlíku nad kuchynským kútom, ktorý umožňuje prechod podvečerného svetla vnikajúceho do bytu z presklenej terasy umiestnenej smerom na západ (skrz hornú spálňu). Samozrejme to funguje aj naopak – teda doobeda dovoľuje okienko preniknúť východnému a južnému svetlu do miestností na západnej strane. V zimnom období sa vďaka prechodu slnečného žiarenia dovnútra tiež dosiahne úspory energií na vykurovanie. V obývacom priestore je umiestnené aj dizajnové svietidlo z čisto prírodných materiálov (kostra z bambusu, tienidlo textilní).

Flexibilita

Spoločný rodinný priestor je zámerne koncipovaný tak, aby bolo jednoduché vykonať úpravy kedykoľvek bude potrebné. V domácnosti sa pohybuje malé dieťa, preto aj opotrebovanie nábytku môže byť rýchlejšie. Napríklad televízor je umiestnený na maliarskom stojane, ktorý plní úlohu dizajnového mobilného podstavca a je tak možné ho kamkoľvek premiestniť. V kuchyni je umiestnený účelný „dvojbox” v šedej farbe, ktorý plní funkciu komory a chladničky. Jedná sa o otáčavý blok prístupný z dvoch strán. Kuchynský kút je opäť ladený do farieb ako je biela a šedá, ktorú zastupuje tiež obklad z prírodného kameňa Forest Brown nad sporákom alebo šedá patina na drvenom obklade. Atypická kuchynská zostava je z dielne V3M Trade, Košice.

Kúpeľne

V byte sú dve kúpeľne. Jedna na spodnom poschodí, druhá hore. Sú použité presklené dvere s pieskovanou úpravou. Tie privádzajú svetlo do tmavšej chodby. Vo väčšej kúpeľni je okrem iného použitá opäť tyrkysová a to na časti obkladov a tiež drevená dyha – na zrkadle (za účelom zachovania väzby medzi jednotlivými miestnosťami). Zvyšné obklady a dlažba v obidvoch kúpeľniach boli z dôvodu potreby o optické zväčšenie priestoru volené vo veľkoformátovom prevedení a svetlých farbách (biela, šedá). Sanitárna keramika zahŕňa či už vaňu v dolnej kúpeľni, tak sprchový kút hore. Ten je bez vaničky, iba je do žľabu vyspádovaná inak konzistentná podlaha.

Pohľad od schodiska na kuchyňu
Pohľad od schodiska na kuchyňu

Na mieru

Prepojenie jednotlivých častí bytu je viditeľné aj na galérií, kde bola pod šikminou umiestnená knižnica na mieru. Tá je vyrobená zo rovnakej dyhy ako vo vstupnej hale na technickom boxe. Výrobcom všetkého atypického vstavaného nábytku podľa návrhu architekta je spoločnosť Drevofinal s. r. o. Košice. Postarala sa tiež o všetky interiérové MDF dvere aj presklené dvere kúpeľňové, rovnako aj sklenené zábradlia mezonetovej galérie. Od rovnakého dodávateľa boli zaobstarané aj vstupné bezpečnostné dvere.

Spokojnosť majiteľov

Výsledkom rekonštrukcie je pôsobivý obytný priestor o výmere 134 m2. Je výsledkom správne nadefinovaného zadania a efektívnej tímovej práce medzi architektom a investormi. Majitelia sú s výsledkom spokojní. Užívajú si vysoký komfort spojený s praktickou dispozíciou bytu, presvetlenosť celého interiéru, tichosť a útulnosť prostredia umiestneného v historickej zástavbe Košíc. A v neposlednom rade majú aj úžasné výhľady na starodávne centrum mesta zo svojej romantickej strešnej terasy.

• Projekt: Ing. arch. Slavomír Dluhý, Ateliér Dluhý s. r. o. (architekt žije a pracuje v Prahe, Bratislave a Košiciach)
Spolupráca na projekte: Ing. Róbert Kolesár a Jozef Giertl (stavebná časť), Ing. Štefan Remeta (interiérová časť)

Súvisiace články:

Vidiecka stavba nadčasovej podoby
Interiér leteckého hangáru premenený v exkluzívne obytné priestory
Modulárna architektúra

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív Dominika Dubce
reklama

Nové

Screenové rolety

Screenové rolety

Zverejnené 12.12. Screenové rolety, či už zaomietacie alebo nezaomietacie, predstavujú veľmi efektívnu alternatívu k doposiaľ bežnejšiemu typu tieniacej techniky ako sú žalúzie či interiérové roletky. Presnejšie povedané, účinnosť technológie screenových roliet tieto… ísť na článok

Efektívna koreňová čistiareň

Efektívna koreňová čistiareň

Zverejnené 11.12. Stačí jediný pohyb a litre pitnej vody skončia v kanalizácii. Nehospodárne nakladanie so zdrojmi pokračuje ďalej a to napriek zmene klímy. Riešenie je pritom jednoduché - recyklácia. Tú umožňuje fasádna koreňová čistiareň, ktorá ako zdroj nahradí… ísť na článok

Vyberáte nové okná do domu? Zaujímajte sa o vodotesnosť

Vyberáte nové okná do domu? Zaujímajte sa o vodotesnosť

Zverejnené 10.12. Nepredvídateľné počasie dokáže okná aj dvere v našich domoch starostlivo otestovať. Aby sa nimi dažďová voda nedostala do domu, musia mať najvyššiu triedu vodotesnosti. Aké parametre na ňu majú vplyv? ísť na článok

reklama