Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Do krovov aj do podzemia! Od piatku pozýva festival Deň architektúry zadarmo na 450 akcií

Zverejnené: 28. 9. 2023

Architektonické skvosty, najmodernejšie aj zabudnuté stavby, paláce, bývalé továrne i bankové domy, výpravy po vežiach, kláštoroch a kostoloch alebo mostoch, ale aj športových štadiónoch, výstavných pavilónoch i nemocničných budovách. V piatok odštartuje najväčší architektonický festival Deň architektúry a až do 5. októbra ponúkne zadarmo viac ako 450 akcií po celej Českej republike aj na Slovensku. Návštevníci môžu vyberať z exkurzií do bežne neprístupných budov, architektonických prechádzok či cyklo vychádzok, ktoré prebiehajú pod vedením architektov, historikov a ďalších odborníkov na dané témy. Nechýba ani program pre deti.

Mottom 13. ročníka festivalu je Objav konštrukcie! a v hlavnom programe sa zamerajú na mimoriadne konštrukčné riešenia z najrôznejších pohľadov a to ako v historickej architektúre, tak pri stavbách z 20. a 21. storočia. Program záujemcu prevedie najrôznejšími architektonickými štýlmi, od baroka cez funkcionalizmus a brutalizmus, až po súčasnosť. Návštevníci sa môžu vydať aj po stopách výnimočného predstaviteľa barokovej gotiky Jána Blažeja Santiniho-Aichela, od ktorého úmrtia tento rok uplynie 300 rokov a po stavbách jedného z najvýraznejších predstaviteľov povojnovej architektúry v Čechách - Karla Pragera, ktorý sa narodil presne pred 10 rokmi. Na programe festivalu ale nechýbajú ani najnovšie stavby či vydarené rekonštrukcie.

Programovú ponuku dopĺňajú aj divadelné predstavenia či koncerty. Napríklad bude uvedené predstavenie divadla JEDL Santini alebo autorský projekt Jiřího Havlíčka, Petry Hůlovej a Petra Vrby Analýza bývania.

Cieľom festivalu je upozorňovať na kvalitnú architektúru a predstavovať ju v širších súvislostiach, s dôrazom na architektúru povojnovú a súčasnú. Mnoho akcií sa venuje aj premenám jednotlivých lokalít či potrebným zmenám vo verejnom priestore, ako po spoločenskej stránke, tak aj z hľadiska udržateľnosti. Akcie sú realizované v spolupráci s miestnymi spolkami a architektmi.

Súčasne s Dňom architektúry sa aj tento rok uskutoční festival Film a architektúra. Kompletný program je k dispozícii na www.denarchitektury.cz.

Hlavná festivalová linka má tento rok v hľadáčiku zaujímavé konštrukčné riešenia v architektúre. V Prahe môžu záujemcovia zavítať napríklad na prehliadky Fakulty architektúry ČVUT, Klementina, areálu Pragovky alebo na Zámok Veleslavín. V Brne sa program zameria okrem iného na architektonicky unikátne výstavisko či športovú halu Rondo, ďalej umožní navštíviť budovu legendárneho Prioru pred jeho strhnutím. V Ostrave festival ponúkne okrem iného prehliadku oblasti Dolné Vítkovice a v Zlíne otvorí verejnosti budovu Centroprojektu. V Mníšku pod Brdmi pozývajú usporiadatelia do krovov kostola sv. Václava a v Olomouci ponúkajú mimoriadnu príležitosť prezrieť si krovy radnice.

Program zahŕňa aj mimoriadne riešenia rekonštrukcií historických budov. Pozve napríklad do novo zrekonštruovaného modernistického Wenkeovho domu v Jaroměři od Jozefa Gočára alebo na radnici do Moravskej Třebovej, kde unikátna konštrukčná technológia na prelome 50. a 60. rokov 20. storočia zachránila významnú mestskú renesančnú pamiatku. Ďalšie festivalové cesty povedú po bývalých továrňach, napríklad do tkáčovne v Náměšti nad Oslavou, areáli nitárne v Kyjove pri Krásnej Lípe, továrne Tesla v Lanškroune, tkáčovne v Lomnici nad Popelkou, historické papierne vo Vranom nad Vltavou alebo do bývalej "prádelny" v Strakoniciach.

Areál Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v Troji
Areál Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v Troji

Súčasná architektúra

Festivalový program pravidelne sleduje aj najaktuálnejšie architektonické počiny a predstaví hneď niekoľko realizácií nominovaných v tomto roku na Českú cenu za architektúru. Nechá tak nahliadnuť napríklad do nového obecného domu Skalička, novostavby radnice mesta Kúpele Belohrad či dreveného sídla Klobouckej lesnej v Bylnici. Osobne autori predstavia aj novú lávku v Litomyšli alebo vodojem s výhľadom na hrad v Markvarticiach pri Sobotke. Program na celom rade miest doplnia aj výstavy predstavujúce stavby nominované na Českú cenu za architektúru. Ďalej pozýva festivalový program na návštevu novootvorenej kaplnky Panny Márie Bolestnej v Nesvačilke pri Brne alebo sídla sklárne Lasvit v Novom Bore.

Za Karlom Pragerom známym aj neznámym

V tomto roku Deň architektúry pripomína tiež 100 rokov od narodenia Karla Pragera, ktorého meno je spájané najmä s medzinárodným prúdom brutalizmu. Program však pokryje celé jeho tvorivé obdobie, od ranej tvorby po vizionárske prístupy. V rámci festivalu môžu záujemcovia zavítať napríklad do Ústavu makromolekulárnej chémie AV ČR, areálu Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v Troji či do niekdajšieho sídla Združenia projektových ateliérov (v súčasnosti sídlo IPRu). Program predstaví aj Pragerove mimopražské realizácie. Napríklad Kultúrny dom vo Veselí nad Lužnicí a Kultúrny dom v Březnici, ktoré nesú jeho charakteristický rukopis. Festival pripomenie aj jeho tvorbu v štýle socialistického realizmu v päťdesiatych rokoch. V Strakoniciach a Ostrave-Porube predstavia súbory bytových domov av Otrokoviciach experimentálny panelový dom.

Divadelné predstavenia a koncerty

Festival každoročne ponúka aj sprievodné programy. Dielo Jána Blažeja Santiniho-Aichela pripomenie v Prahe, Hradci Královom a v Žďári nad Sázavou divadlo JEDL. Inscenácia Santini režiséra Jána Nebeského s Luciou Trmíkovou a Miloslavom Königom mapuje v rámci intervencie do priestoru sakrálnych stavieb Santiniho významné realizácie na území Čiech a Moravy. Tohtoročné výročie Santiniho pripomenie aj koncert Českého rozhlasu Vltava v Karlovej Korune v Chlumci nad Cidlinou. V Prahe v novostavbe Technologického centra UMPRUM av Brne v unikátnom priestore bývalého Priora bude tiež uvedený autorský projekt Jiřího Havlíčka, Petry Hůlovej a Petra Vrby Analýza bývania, ktorý si v predstavení na pomedzí hovoreného slova, experimentálnej hudby a videa berie na mušku fungovanie verejného priestoru ako miesta aktivizmu.

Kladrubský kláštor patrí medzi vrcholn0 diela Jana Blažeje Santiniho
Kladrubský kláštor patrí medzi vrcholn0 diela Jana Blažeje Santiniho

Prednášky

Popri exkurziách či architektonických prechádzkach ponúka festival Deň architektúry od 29. septembra do 5. októbra aj desiatky prednášok venovaných nielen architektúre Karla Pragera, Jána Blažeja Santiniho-Aichela alebo Ivara Otrubu, ktorých dielo v tomto roku pripomína. V programe nájdeme aj celý rad ďalších prednášok osobností z Čiech aj zo zahraničia, ktoré sa budú venovať konkrétnym stavbám, ale aj celým mestským celkom z pohľadu architektonického, urbanistickej i sociologického.

Program pre deti

Festival tradične myslí aj na rodičov s deťmi. Na mnohých miestach po celej republike program ponúka najrôznejšie workshopy, na ktorých si môžu deti vyskúšať prácu architektov alebo rozličné výtvarné techniky. Konkrétne miesta potom môžu spoznať vďaka dobrodružným pátracím hrám.

Festival Film a architektúra

Paralelne s festivalom Deň architektúry prebieha aj medzinárodný filmový festival Film a architektúra. Jeho 12. ročník zamieri v termíne 29. 9. - 4. 10. 2023 do 26 miest po celej republike, na Slovensku aj do Berlína. Tento rok predstaví 38 krátkych a celovečerných snímok zameraných na architektúru, tvorbu miest a dizajn v celkom štyroch festivalových sekciách – Konštrukcia, Limity originality, Persony a Inšpirácia Adama Štěcha. Nebudú chýbať ani diskusie s tvorcami, prednášky a ďalšie špeciálne akcie. Program je k dispozícii na filmarchitektura.cz.

Za oboma festivalmi stojí spolok Kruh, ktorý čerpá z viac ako dvoch desiatok rokov skúseností v odbore a dlhodobej spolupráce s architektmi, spolkami a inštitúciami vo všetkých regiónoch. V priebehu 13 rokov existencie festivalu sa zapojilo 240 miest na území Českej republiky aj na Slovensku. Deň architektúry sa tradične koná pri príležitosti Svetového dňa architektúry, ktorý pripadá na prvý pondelok v októbri.

Miesto konania na Slovensku a v Českej republike

Adolfov-Větrov, Banská Bystrica, Bardejov, Bílovec, Boskovice, Bratislava, Brno, Brumov-Bylnice, Březnice, Bublava, Bylany u Kutné Hory, Čáslav, Čelákovice, České Budějovice, Český Krumlov, Chlumec nad Cidlinou, Chotouň, Dobříš, Dolní Maxov, Galanta, Gelnica, Hradec Králové, Hodonín, Hodslavice, Humpolec, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Kolín, Kopřivnice, Košice, Kralovice, Krásná pod Lysou horou, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov u Krásné Lípy, Kremnica, Krupina, Lanškroun, Lázně Bělohrad, Liberec, Lidice, Lipnice nad Sázavou, Litoměřice, Litomyšl, Litovel, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Markvartice u Sobotky, Martin, Mělník, Mikulov, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Moravská Třebová, Most, Náchod, Náměšť nad Oslavou, Nesvačilka, Nitra, Nový Bor, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice v Jeseníkách, Opava, Opočno, Ostopovice, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Plavecký Štvrtok, Poděbrady, Poprad, Praha, Prostějov, Příbram, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Ružomberok, Řevnice, Sázava, Semily, Skalička, Slaný, Slavonice, Stoječín, Strakonice, Šediviny, Šaľa, Štiavnica, Šumperk, Tábor, Teplice, Terezín, Topoľčany, Trenčín, Třebíč, Turnov, Týn nad Bečvou, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Varnsdorf, Velké Losiny, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vratislavice nad Nisou, Vranov nad Dyjí, Vrané nad Vltavou, Vysoké Mýto, Vysoké Tatry, Zlín, Žamberk, Žatec, Žebrák, Želiv, Zvolen, Žďár nad Sázavou, Žihle, Žilina

Usporiadava: Kruh z.s.
Pod záštitou: Česká komora architektov, Zväz miest a obcí Českej republiky
Za finančnej podpory: Ministerstvo kultúry ČR, hlavné mesto Praha, štatutárne mesto Brno, Štátny fond kultúry ČR, Nadácia českej architektúry, Mestská časť Praha 5, Mestská časť Praha 7, Mestská časť Praha 10
Základný partner: KOMA
Partner: Národná knižnica Českej republiky, Inštitút plánovania a rozvoja hlavného mesta Prahy, Centrum architektúry a mestského plánovania

Autor: Silvie Marková 1)redakčne upravené
Foto: Kryštof Knoflíček, Viktor Mácha, Michal Váchal
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama