Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Dokonalé a ojedinelé riešenie pre príjemné prostredie wellness a bazénov

Zverejnené: 9. 7. 2013

Bezproblémová prevádzka bazénov a wellnes centier závisí predovšetkým na kvalitnej a spoľahlivej vzduchotechnike, riadenom vetraní, odvode vlhkého vzduchu a rýchlej regulácii teploty. Významným výrobcom vetracích jednotiek s rekuperáciou tepla a ďalších vetracích a klimatizačných systémov je spoločnosť ATREA s.r.o.

V poslednom období sme svedkami diskusie o energetickej náročnosti budov, hlavne obytných. Zvyšuje sa počet realizácií vzduchotechnických systémov pre riadené vetranie, ideálne vrátane spätného zisku tepla (napr. rekuperácie).

Vhodná vnútorná klíma

Okrem zníženia prevádzkových nákladov sú udržiavané vhodné parametre vnútornej mikroklímy, kedy okrem prívodu čerstvého vzduchu s ohľadom na užívateľov je touto výmenou udržiavaná na vhodných úrovniach aj relatívna vlhkosť v interiéri. Chráni sa tým konštrukcia objektu, nehrozí kondenzácia na vnútorných plochách. Vzduch v interiéri prúdi okolo konštrukcií, prevetráva všetky rohy a kúty. Pokiaľ je dohrievaný, slúži aj pre pokrytie časti požiadaviek na vykurovanie.

Bazénové rozvody z nerezového materiálu vyhovujú náročným prevádzkovým podmienkam
Bazénové rozvody z nerezového materiálu vyhovujú náročným prevádzkovým podmienkam

Systém riadeného vetrania s rekuperáciou tak zníži prevádzkové náklady u rodinného domu o 4 až 6 tisíc Kč/rok (cca 150 až 240 eur/rok), ako bonus získame čerstvý vzduch, ktorý je do objektu aj v mrazoch privádzaný o teplote blízkej interiéru – žiadny prievan, chlad. Pri využití systémov s vnútornou cirkuláciou vzduchu je možné naplno pokrývať aj požiadavky na chladenie alebo vykurovanie interiéru.

Okrem obytných budov prebieha veľký rozvoj aj v oblasti rekreácie a relaxačných pobytov. Štandardom je v malých hoteloch alebo penziónoch ponuka masáží, využívanie relaxačných bazénov, víriviek, sáun. Podobné bazény sa objavujú aj pri rodinných domoch. Požadovaná prevádzková teplota sa pohybuje okolo 28–30 °C. Pokiaľ zariadenie nie je v prevádzke (s ohľadom na úsporu prevádzkových nákladov), teplota v týchto priestoroch sa znižuje, bežne na 22–24 °C, pri bazénoch samozrejme so zakrývaním vodnej hladiny pre zníženie odparovania vody.

Prevádzkovatelia požadujú rýchly prechod z nižšej na vyššiu teplotu, ale s plným komfortom prúdenia vzduchu vrátane ohrevu pri ustálenej prevádzke na teplotu interiéru. Neoddeliteľnou súčasťou je odvod výparov: pri wellnesoch z aróma lámp, pri bazénoch z chémie používanej na úpravy vody. K ďalších požiadavkám tiež patrí úplné odstránenie kondenzácie na presklených plochách – jednoducho vytvorenie komfortného prostredia pre relaxáciu návštevníkov. Obstarávateľov samozrejme veľmi zaujímajú náklady – ako na prevádzku systémov a vykurovania, tak aj životnosť objektu, ktorý je zaťažený náročnou prevádzkou.

Rozvod vzduchu po bazéne zabezpečuje prevetrávanie všetkých rohov a kútov
Rozvod vzduchu po bazéne zabezpečuje prevetrávanie všetkých rohov a kútov

Ucelený systém vetrania a dodatočného kúrenia

Všetky tieto zdanlivo protichodné požiadavky je možné zabezpečiť voľbou uceleného systému rovnotlakového vetrania s rekuperáciou tepla, dohrevom a vykurovaním, ktoré zabezpečuje aj odvlhčenie priestorov bazénov a wellnesov.

Centrálnou časťou je vzduchotechnická rovnotlaková vetracia jednotka s rekuperáciou tepla a možnou cirkuláciou vnútorného vzduchu DUPLEX RDH4-EC, ktorá bola vyvinutá na základe dlhoročných skúseností z oblasti vetrania a teplovzdušného vykurovania stoviek malých bazénov s plochou do cca 35 m². Robustná konštrukcia DUPLEX RDH4 s nadštandardnou tepelnou izoláciou a celonerezové prevedenie všetkých dielov je určené práve pre náročné podmienky týchto priestorov, kde sa chyby neodpúšťajú. Obidva elektricky úsporné ventilátory s EC riadením majú nízku spotrebu v priebehu celého roku. Súčasné prevedenie je vhodné aj pre profesionálne využitie vo wellnes prevádzkach penziónov alebo rehabilitácií.

Zariadenie je možné prevádzkovať v niekoľkých prevádzkových režimoch, do ktorých prechádza automaticky podľa reakcie na aktuálne požiadavky. Ovládať je možné štandardne vďaka vstavanému web serveru jednotky DUPLEX RDH4, napr. pomocou telefónu, je možné využívať časový týždenný program atď. Hosť vyjadrí prianie využiť bazén, správca penziónu behom nákupu potravín zadá vzdialene prechod do prevádzkového režimu. Vzduchotechnický systém zapne zdroj tepla a riadením 0–10 V ovláda teplotu vykurovanej vody alebo výkon zdroja tak, aby za čo možno najkratší čas zvýšil teplotu vzduchu v priestore bazénu. Pri dosiahnutí priestorovej teploty znižuje výkon zdroju tepla, aby teplota privádzaného vzduchu aj pri vetraní bola rovnaká ako požadovaná v priestore.

Schéma vzduchotechnickej rovnotlakovej vetracej jednotky s rekuperáciou tepla a možnou cirkuláciou vnútorného vzduchu DUPLEX RDH4-EC
Schéma vzduchotechnickej rovnotlakovej vetracej jednotky s rekuperáciou tepla a možnou cirkuláciou vnútorného vzduchu DUPLEX RDH4-EC

Pri kúpaní a následnom zvýšení relatívnej vlhkosti zareaguje hydrostat, DUPLEX RDH4 zapne odťahový ventilátor a zabezpečuje rovnakú výmenu vzduchu s rekuperáciou a komfortným dohrevom.

Spoločne s odvádzaným vzduchom sú odvádzané aj výpary bazénovej chémie a vlhkosť, privádzaný vonkajší vzduch je suchší a vďaka filtráciI vzduchu aj zbavený prachu. Touto jednoduchou výmenou vzduchu je po väčšinu roku zabezpečené udržanie vnútorných podmienok na parametroch podľa nastavenia, iba v letnom období pri dlhších dažďoch je v interiéri bazénu vlhkosť zvýšená. Pretože je ale vonku teplo, nehrozí prechladzovanie konštrukcií a vytváranie chladných plôch v interiéri pre kondenzáciu. Po skončení prevádzkovej doby je možné automaticky prejsť na útlm, DUPLEX RDH4 prestáva dohrievať vzduch, udržanie teploty je iba na prípadnom doplnkovom systéme podlahového alebo stenového vykurovania. Vetraním s rekuperáciou je postupne znižovaná vlhkosť vzduchu v zakrytom bazéne a systém postupne prechádza do plne útlmového režimu, šetriaceho prevádzkové náklady.

Kondenzácia vody v rekuperačnom výmenníku pri vetraní zvyšuje účinnosť spätného zisku tepla, odvod tejto vody je do kanalizácie. Jedná sa o menšie množstvo, než ktoré je odporúčané v rámci hygienickej obmeny vody, nezvyšujú sa tak prevádzkové náklady.

Spoločne s odvádzaným vzduchom sú odvádzané aj výpary bazénovej chémie a vlhkosť
Spoločne s odvádzaným vzduchom sú odvádzané aj výpary bazénovej chémie a vlhkosť

Rozvod vzduchu po bazéne je vhodné realizovať z odolných materiálov, napr. nerezového potrubia s prívodnými dýzami pre zabezpečenie prevetrávania všetkých rohov a kútov. Celý systém je materiálovo odolný náročným podmienkam prevádzky a to vrátane bazénov s miernou koncentráciou slanej vody.

Jedná sa o vhodnú kombináciu nízkych obstarávacích nákladov, ovládania, funkcií a prevádzkových nákladov pre vytvorenie optimálneho prostredia pre užívateľov a ochranu stavebnej časti objektu.

Autor: Martin Jindrák
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama