Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Dokonale funkčné opláštenie soklov z cementotrieskových dosiek CETRIS®

Zverejnené: 13. 8. 2014

Odvetrávané obklady soklov predstavujú ideálne riešenie všade tam, kde dochádza vplyvom vody či nečistôt k zvýšenej záťaži soklových častí budov. Pomáhajú vyskúšať vlhkosť difundujúcu z interiéru a v prípade potreby je možné pod nich pridať ďalšiu vrstvu tepelnej izolácie.

K namáhaniu spodnej časti stavieb dochádza hlavne vplyvom vlhkosti alebo vonkajšieho znečisťovania. Na vine môže byť nedostatočná hydroizolácia, ale tiež susedná komunikácia či chodník so stojatou vodou alebo topiacim sa snehom. Každý z majiteľov takto postihnutých domov sám istotne zo svojej skúsenosti najlepšie vie, že tieto procesy postupne sprevádzajú nepríjemné vzhľadové záležitosti, ako je vydúvanie omietok, odpadávanie lepených obkladov, poprípade vytváranie neodstrániteľných výkvetov a iných vzhľadových chýb. Okrem toho ale pôsobením mrazu môže dochádzať aj k degradácii muriva. Zvýšená vlhkosť obvodového muriva tiež výrazne znižuje jeho tepelný odpor.

Výhody odvetrávaného sokla z cementotrieskových dosiek CETRIS® – prípad rekonštrukcie:

  • prekrytie poškodeného muriva – či už bolo poškodené vodou, vlhkosťou či iným spôsobom
  • oprava a náhrada poškodených lepených obkladov
  • ochrana nadmerne znečisťovaných častí budov

Výhody odvetrávaného sokla z cementotrieskových dosiek CETRIS® – prípad novostavby:

  • zabezpečenie voľného vysychania muriva
  • prekrytie prípadných zmršťovacích trhlín
  • spoľahlivé upevnenie aj veľkoformátových dosiek

Potrebnou súčasťou riešení takéhoto stavu je nielen zabezpečenie spoľahlivého odvetrávania muriva, ale tiež vytvorenie pohľadovej úpravy, na ktorej vzhľad nemá pôsobiaca vlhkosť vplyv. Jednou z možností spoľahlivého riešenia obkladu sokla je opláštenie z cementotrieskových dosiek CETRIS®. Cementotriesková doska CETRIS® je mrazuvzdorná, odolná voči poveternostným vplyvom, nedegraduje pôsobením vlhkosti. Táto nehorľavá doska (trieda reakcie na oheň A2-s1,d0) v základnom prevedení bez povrchovej úpravy (typ CETRIS® BASIC) )je odolná aj voči pôsobení mrazu s účinkami chemických rozmrazovacích látok. Môže byť teda umiestnená aj v blízkosti chodníkov a komunikácií udržovaných v zime posypovými soľami.

Cementotrieskové dosky CETRIS® sa kotvia vždy na pomocnú konštrukciu. Táto konštrukcia slúži nielen k uchyteniu obkladu, ale tiež umožňuje prípadné vloženie tepelnej izolácie a vytvára odvetrávanú vzduchovú medzeru. Systém prevetrávaných obkladov je založený práve na prevetrávaní vzduchovej medzery medzi tepelnou izoláciou a vlastnou obkladovou doskou. Aby systém správne fungoval, musí vzduch v medzere prúdiť. Ten sa od vonkajšej fasády ohrieva (v zime tiež vplyvom tepelných strát z interiéru) a stúpa hore. Vďaka prevetrávaniu sa tepelná izolácia pomerne rýchlo vysúša a je opäť dokonalým tepelno – izolačným materiálom. Prúdiaci vzduch odoberá z minerálnej izolácie tiež prípadnú vlhkosť difundujúcu smerom z interiéru, čím prispieva k zdravému vlhkostnému režimu celej konštrukcie. Samotná pomocná konštrukcia môže byť vytvorená z drevených vysušených hranolov, poprípade z pozinkovaných alebo hliníkových profilov. Na pohľadovú plochu pomocného roštu je pred kladením dosiek CETRIS® nalepená separačná páska (EPDM), ktorá chráni drevený podklad a vyrovnáva drobné nerovnosti.

Pre sokel je možné použiť základnú dosku CETRIS® BASIC alebo niektorú z dosiek CETRIS® s povrchovou úpravou. Základná doska CETRIS® BASIC môže byť vybavená náterom – v tomto prípade je potrebná ochrana dosky základnou farbou (penetráciou) aj z rubovej strany dosky. Samotný náter je možné previesť valčekom, štetcom, poprípade striekaním. Podstatný vplyv na životnosť povrchovej úpravy má voľba použitej farby a prevedenie penetrácie pod vrchným náterom. Penetrácia zjednocuje podklad, zvyšuje priľnavosť vrchného náteru, zabraňuje vzniku vápenných výkvetov. V prípadoch, kedy zostane doska bez povrchovej úpravy, je potrebné rešpektovať zloženie a správanie cementových výrobkov – nejednoliaty vzhľad a cementový výkvet, ktorý je prirodzený pri všetkých materiáloch s cementovým spojivom.

Sedem odtieňov dosiek CETRIS® LASUR
Sedem odtieňov dosiek CETRIS® LASUR
Dosky CETRIS® DEKOR sa vyrábajú v štyroch farebných odtieňoch
Dosky CETRIS® DEKOR sa vyrábajú v štyroch farebných odtieňoch

Výber fasádnych dosiek CETRIS® s povrchovou úpravou je široký. V ponuke sú dosky s farebným nástrekom (odtieň podľa vzorkovníku RAL alebo NCS)– CETRIS® FINISH, poprípade CETRIS® PROFIL FINISH (štruktúrovaný povrch – pripomína drevené late alebo bridlicu). Pre odpláštenie sokla sú vhodné aj dosky CETRIS® LASUR – na výber je zo 7 lazúrovacích odtieňov v stupniciach šedej a odtieňoch dreva. Vyložene soklovou záležitosťou je cementotriesková doska CETRIS® DEKOR,ktorej povrchová úprava je vytvorená z marmolitovej oteruvzdornej a umývateľnej omietky. Dosky CETRIS® DEKOR sú dodávané vo 4 farebných odtieňoch podľa vzorkovníku.

Autor: Ing. Miroslav Vacula
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama