Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Dom ako koláž recyklovaných materiálov

Zverejnené: 11. 1. 2021

Textom, ktorý dnes prinášame, zahajujeme minisériu článkov, ktoré pojednávajú o použití recyklovaných produktov v stavebníctve a architektúre. Predstavujeme dom, ktorý je zmesou materiálov, z ktorých bolo veľké množstvo získaných z demolácií v okolí a moderných technológií. Výsledkom snaženia architektov je štvorgeneračný rodinný dom, ktorý neprovokuje svojím exteriérom, ale výborne uspokojuje potreby svojich užívateľov.

Indická Bombaj je jednou z najľudnatejších svetových metropol, ktorá obsahuje veľké množstvo chudobných štvrtí či takzvaných slumov. Nájsť či vybudovať vhodné rodinné obydlie v tomto meste je úlohou hodnou veľmi trpezlivého, pokorného, šetrného a prispôsobivého človeka. Tunajší architekti, ak sú oslovení, sa musia prispôsobiť všadeprítomným skromným podmienkam. Výsledkom je často zlepenec rozmanitých materiálov či recyklovaných surovín.

Fasáda zo starých okeníc a dverí

Touto „stavebnou kultúrou" sa úplne dobrovoľne inšpirovali aj autori jednej z miestnych novostavieb, ktorú nazvali Collage House. Vyvarovali sa pritom pátosu či romantizujúcemu prístupu. Naopak, napríklad použité recyklované materiály aplikovali v celej ich surovosti. Uličné priečelie domu, ktoré pozostáva okrem iného z dverí či okien pochádzajúcich z demolácií rôznych miestnych domov, udáva hlavný tón danej architektúry a je akousi kulisou, za ktorou sa skrýva interiér. Niektoré z rámov a okeníc sú zafixované, s inými je možné manipulovať a ich prostredníctvom vpustiť do interiéru čerstvý vzduch.

Železobetón, lokálny kameň aj staré potrubie

Konštrukcia štvorpodlažného domu je prevažne železobetónová, ale okrem spomínaných okien a dverí doplnená aj o tehlové a kamenné múry (odpadový materiál z okolia a načerpaný pri výkopových prácach) a ďalšie recyklované materiály. Dizajnovým a zároveň funkčným prvkom je tiež stena na vnútornom dvore. Je vytvorená z recyklovaných trubiek, z ktorých niektoré plnia funkciu zvodu dažďovej vody do akumulačnej nádrže (obložené lokálne vyťaženým kameňom) s objemom 50 000 litrov. Tá je umiestnená na prízemí spolu s garážou, technickou miestnosťou a súkromnou modlitebňou. Svojim spracovaním vytvára tento potrubný múr dojem, že ide o konštrukciu tvorenú niekoľkými desiatkami bambusových kmeňov.

Dvor (ako tradičný element indickej architektúry) zaberajúci priestor druhého až štvrtého podlažia, pod ktorým sú ukryté nádrže na dažďovú vodu, tvorí akési „zelené srdce" celého domu. Nechýba však ani bazén či terasa na streche. Objekt je vybavený výťahom s ručne zhotovenou drôtenou klietkou s vyobrazenými motívmi hinduistickej mytológie.

Nové krásne harmonizuje so starým

Celý dom disponuje skromnou farebnosťou a ponúka kontrasty medzi starým a novým. Interiérom sa prelínajú surové materiály s nanajvýš opracovanými povrchmi. Napríklad priznaný betónový strop v hlavnej spoločenskej miestnosti domu dopĺňa svetlá leštená mramorová podlaha zdobená mosadznými líniami. V dome sú využité podlahy zo starých teakových krokiev a väzníc, umiestnený tu bol nábytok v klasickom koloniálnom štýle. Typické je tiež využitie tradičných indických prvkov akými sú skosené zrkadlá, ozdobné vyrezávané rímsy, cementová dlažba a ďalšie.

Dom je z veľkej časti sebestačný. Okrem spomínaného zberu dažďovej vody je v objekte využívaná aj solárna energia (strešné panely). Je vystavaný na kopci, odkiaľ tak ponúka svojim obyvateľom (v podobe štyroch generácií indickej rodiny) zaujímavé výhľady do okolia.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív S+PS ARCHITECTS, Sebastian Zachariah, Ira Gosalia, Photographix
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama