Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Dom na Kozine. Bývanie uprostred mesta s pocitom ako na dedine

Zverejnené: 11. 11. 2022

Českú cenu za architektúru za rok 2022 získala generálna rekonštrukcia striedmo navrhnutého dvojdomu umiestneného uprostred pôvodnej zástavby malého juhočeského mesta. Bola vykonaná s maximálnym rešpektom k tradícii miesta. Architekti sa do nej však nebáli zakomponovať ani moderné prvky. Nové rodinné sídlo poskytuje svojim obyvateľom súkromie aj vysoký užívateľský komfort a pritom výborne zapadá do tak trochu lenivej atmosféry typickej pre tento druh malých mestských centier. Pohľad na domy vzbudzuje v človeku pokoj, pocit bezpečia a nutkanie vstúpiť a začať preskúmávať. Pozývame vás preto ďalej...

Hmota objektu pri Kozinovom námestí je teraz sprístupnená z obidvoch priľahlých ulíc, teda zo severu aj z juhu.

Trhové Sviny, v ktorých je situovaný Dom na Kozine, ležia v okrese České Budějovice. Centrum tohto mestečka, ktoré v minulosti preslávili trhy, obchod či kováčske remeslo, je aktuálne trochu zanedbané, avšak stále naplnené svojbytným kúzlom. Láka nielen na prieskum uličiek, námestí a rôznorodých zákutí, ale tiež na premýšľanie o potenciáli jeho sídelnej štruktúry. Veľa stavieb tu chátra, oblasť sa vyľudňuje a investori namiesto využitia tunajšieho genia loci vkladajú svoje finančné prostriedky radšej do novostavieb vznikajúcich na novodobých sídliskách na okraji obce. Tie však svojim obyvateľom neponúkajú ani zďaleka tak kvalitnú občiansku vybavenosť a okrem iného zvyšujú lokálnu dopravnú záťaž.

Pri výstavbe bol kladený dôraz na rešpekt k pôvodným proporciám, tvarom a materiálom hmôt. Nosné a hodnotové prvky zostali zachované.
Pri výstavbe bol kladený dôraz na rešpekt k pôvodným proporciám, tvarom a materiálom hmôt. Nosné a hodnotové prvky zostali zachované.

K zamysleniu nad touto problematikou sa uchýlili architekti a manželia Jiří a Barbora Weinzettlovi, ktorí sa tiež rozhodli, že dajú dvom z miestnych objektov situovaných práve v centre mesta šancu. Predstavili tak možnosť, ako efektívne a efektne zregenerovať starú, doposiaľ nepríliš vyhľadávanú zástavbu. Posledných niekoľko rokov sa zaoberali návrhom a následne aj rekonštrukciou, ktorá vyústila v nedávnu kolaudáciu široko oceňovaného projektu.

Na poschodí sa nachádza spacia a relaxačná časť vrátane detskej herne a veľkej šatne.
Na poschodí sa nachádza spacia a relaxačná časť vrátane detskej herne a veľkej šatne.

Zachovanie atmosféry ako priorita

Weinzettlovi mali ako majitelia a súčasne architekti možnosť pristúpiť k rekonštrukcii úplne slobodne a riadiť sa len vlastným presvedčením. Väčšinu prác realizovali svojpomocne s pomocou rodiny, výber všetkých materiálov, konštrukcií a technológií navyše podriaďovali profilu danej lokality. Od začiatku sa usilovali o to, aby prestavba nenarušila charakter obce, aby výsledok maximálne nadväzoval na okolitú zástavbu a pritom pôsobil ako celistvý dvojobjekt, ktorý ťaží zo svojho umiestnenia.

Museli prekonať mnohé stavebné a priestorové limity súvisiace či už s faktom, že jeden z domov bol v havarijnom stave a druhý plný novodobých, ale nepatričných stavebných zásahov, ako aj s už definovaným mestským usporiadaním. Odstránený bol veľký vikier s balkónom, plastové okná či prímurovky zakrývajúce autentické kamenné murivo. Hneď od začiatku bol kladený dôraz aj na rešpekt k pôvodným proporciám, tvarom a materialite hmôt. Nosné a hodnotové prvky teda zostali zachované.

Veľmi obľúbeným miestom majiteľov domu je nik pri schodisku s priehľadom do vstupného dvora.
Veľmi obľúbeným miestom majiteľov domu je nik pri schodisku s priehľadom do vstupného dvora.

Staré ruka v ruke s novým

Snaha nájsť vhodné prepojenie starého s novým bolo náročnou úlohou. Neľahké bolo napríklad vsadenie bezrámového okna do krivej kamennej steny. Históriu miesta teraz pripomínajú nielen pôvodné tehlové a kamenné konštrukcie, ale aj novo použité materiály – režná keramická bobrovka na strechách, bielené smrekové palubovky na podhľadoch v podkroví a na klenbách, dubové podlahy, nábytok a okenné rámy... Kamenné múry sú v interiéroch priznané , napenetrované a opatrené bielym náterom.

Interiéry sú však vybavené aj modernými a už menej tradičnými materiálmi: príkladom je kuchyňa z lamina, oceľové schodisko a šedá betónová stierka na niektorých podlahách. Všetko dopĺňajú drobné prvky v tmavých farbách - vodovodné batérie, úchytky na nábytku či okenné a dverné kovania. Veľký dôraz kládli architekti aj na praktickú stránku a do domu preto začlenili dostatok úložných priestorov.

Na podhľadoch v podkroví a na klenbách boli použité bielené smrekové palubovky.
Na podhľadoch v podkroví a na klenbách boli použité bielené smrekové palubovky.

Jednoduchý prístup, komfortná dispozícia

Súhmotie objektov pri Kozinovom námestí je teraz sprístupnené z oboch priľahlých ulíc, teda zo severu, kde je vjazd pre automobily, aj z juhu, kde na relatívne malej ploche vznikol veľkorysý priestor, ktorý uspokojuje potreby všetkých členov domácnosti. Menšie, severne situované stavanie slúži predovšetkým technickým účelom, zahŕňa garáž, dielňu so zdvižou, vonkajšiu toaletu a neobytnú povalu. Väčšia stavba je obytná. V hlavnej izbe na prvom podlaží nájdeme kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu, na ktorú plynule nadväzuje vonkajšia terasa. Na poschodí sa nachádza spacia a relaxačná časť vrátane detskej herne a veľkej šatne. Stavby funkčne prepája malebný dvor s dvoma urastenými ovocnými stromami a kríkmi, ktorý je rozdelený na tri mikrosvety – vstupný dvor, pobytový dvor s terasou (s priamou nadväznosťou na kuchyňu) a záhradu.

Do obvodového muriva prevýšenej svetlice boli zabudované priehľady do ulice aj do dvora.
Do obvodového muriva prevýšenej svetlice boli zabudované priehľady do ulice aj do dvora.

Okná ako prepájací prvok

Medzi prvky, ktoré charakterizujú oba domy, patria priehľady z interiérov do dvora a do ulice. Tvoria ich tradične delené okná aj novo prerazené otvory. Väčšinou ide o neotváravé bezrámové zasklenie s izolačným trojsklom, zvyšné okná, ktoré je možné otvárať, sú opatrené dubovými rámami. Špecifické je najmä veľké okno na poschodí, v štítovej dvornej fasáde, ktoré ponúka jedinečný výhľad na vežu pôvodne ranne gotického kostola Nanebovzatia Panny Márie z konca 13. storočia. Do obvodového muriva prevýšenej izbičky (najfrekventovanejšieho priestoru v dome) boli zabudované priehľady do ulice aj do dvora. Veľmi obľúbeným miestom, kde radi trávia čas či už samotní majitelia, tak ich dve malé dcéry, je nik pri schodisku s priehľadom do vstupného dvora na brečtanom porastený múr. Okrem toho bolo v strechách inštalovaných aj niekoľko strešných okien.

Na poschodí sa nachádza spacia a relaxačná časť vrátane detskej herne a veľkej šatne.
Na poschodí sa nachádza spacia a relaxačná časť vrátane detskej herne a veľkej šatne.

Teplo a čerstvý vzduch

Vykurovanie domu zaisťuje plynový dvojokruhový kondenzačný turbokotol. Teplovodné rozvody sú na prízemí zabudované v podlahách, v hlavnej spoločenskej miestnosti sú posilnené horizontálne položeným radiátorom s rebrovanou rúrkou Spiral. Na poschodí sú umiestnené klasické rebrové panely a jeden podlahový vykurovací konvektor. Vetranie prebieha prirodzene oknami, pričom vďaka kombinácii fasádnych a strešných okien (komínový efekt) je umožnená rýchla a efektívna výmena vzduchu, kedykoľvek je to potrebné.

Projekt Domu na Kozine je dôkazom toho, že nie je vždy potrebné začínať stavať od základov, ale pri dostatočnej motivácii je možné nadviazať aj na to, čo už vytvorili naši predkovia. Odmenou nám budú každodenné pohľady na historické prvky s duchom minulosti. Architektúra manželov Weinzettlových navyše zohľadnila nielen ich vlastné požiadavky, ale aj okolitý kontext. Dodajme, že táto rekonštrukcia bola ocenená v rámci Grand Prix Architektov v kategórii Rodinný dom a dostala tiež cenu generálneho partnera v súťaži Interiér roku 2021.

Zdroje:

https://www.atelier111.cz/tyrsovo-nabrezi?fbclid=IwAR2zhkh7T5vxv6Xq- Gr9Sw2POMimmbhdKISqmnvqrtI- zHQBh_IiBQjSj-8TM

https://www.atelier111.cz/dum-na-kozine

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Alex Shoots Buildings, alex@alexshootsbuildings.com, www.alexshootsbuildings.com
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama