Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 8.5.

Dom pre 21. storočie... ako stavať dom e4?

Zverejnené: 25. 11. 2018

Koncept tehlového Wienerberger e4 domu predstavuje prevratné riešenie bývania v rodinných domoch po roku 2020 a je tiež nazývaný domom pre XXI. storočie. Dôvodov pre podobné zariadenia je hneď niekoľko.

Tým hlavným je ale fakt, že sa nejedná o katalóg vopred pripravených typových domov, z ktorých si investor „vždy” vyberie. e4 je v určitom zmysle opakom: je súborom princípov, ktoré je možné pri stavbe vášho domu využiť. Na rozdiel od zabehnutej praxe si teda „v prvom rade” nevyberáte fasádu, ale funkčnosť. Koncept je tiež praktickou reakciou na obavy niektorých investorov, že nový dom sa za 5 či 10 rokov ukáže ako koncepčne aj technicky zastaraný. V tomto zmysle potom Koncept tehlového domu e4 zaručuje, že vzniknutý dom bude schopný po celé desaťročia uspokojovať vaše nároky, bez toho, aby ste museli čokoľvek uberať na individualite svojich predstáv. Váš originál sa tak bude vyvíjať s vašimi potrebami.

Jedna a viac generácií

Ako tieto zámery reálne fungujú? Dom ja navrhnutý primárne pre mladé rodiny s jedným a viacerými deťmi. Je ale koncipovaný tak, aby fungoval v každej životnej etape rodiny. Keď sú deti menšie, môžu byť spoločne v jednej izbe a druhú využívať ako herňu. Časom sa rozdelia a každý bude mať svoju vlastnú izbu, než jedného dňa vyletia z hniezda a izby ostanú voľné. Rodičia sa potom môžu presunúť do spodnej izby, aby nemuseli chodiť po schodoch, alebo môžu mať každý vlastnú izbu. Voľné izby sa potom využijú, keď sa deti vrátia s vnúčatami.

Stavba pre všetkých

Koncept spoločnosti Wienerberger ale zároveň cieli na všetky druhy klientov. Prvou kategóriou je záujemca, ktorý bude chcieť dom e4, ale nechce mať žiadne iné starosti. Pre takých je zabezpečený program „na kľúč”, tzn. investor si prinesie svoj projekt alebo ukáže na vzorový a firma Wienerberger mu ho postaví. Ďalšou veľkou kategóriou sú záujemcovia, ktorí budú chcieť stavať s firmami podľa vlastného výberu alebo tiež svojpomocne. Pre nich sú pripravené povinné a odporúčané pravidlá pre návrh domu Wienerberger e4 v ČR. Klient, ktorý bude chcieť dom e4, s týmto súborom pôjde za projektantom a ten podľa daných pokynov začne projektovať bez zbytočných „nadštandardov” tak, aby bol nielen pohodlný, ale aj cenovo návratný.

Cena v blízkej a vzdialenej budúcnosti

Je veľmi náročné stanoviť parametre domu, ktorý má byť príťažlivý pre mladých a zároveň si udržať estetickú a morálnu hodnotu v priebehu niekoľkých generácií. Svoju nespornú rolu tu hrajú aj ekonomické aspekty. V tomto zmysle je hlavnou ambíciou projektu e4 vytvoriť dom, ktorý bude nielen úsporný, ale bude hlavne primerane ekonomicky náročný či už na obstaranie, tak aj na prevádzku. To znamená, že v praxi bude dom nielen úsporný, ale tiež návratný. Nie je preto zmyslom minimalizovať spotrebu energie na úkor enormne vysokých realizačných nákladov a vysokých nákladov na údržbu technológie.

Dom je technologicky jednoduchý a v zásade nie je zložitejší než domy stavané dnes. Bude len v súlade s koncepciou budúcej vyhlášky pre rodinné domy platné od roku 2020 zameriavajúce sa hlavne na pokrytie spotreby energie z obnoviteľných zdrojov. Zároveň je dobré si uvedomiť, že vyhláška nie je zhodná s požiadavkami na pasívne domy a že rodinné domy stavané po roku 2020 nebudú musieť byť nevyhnutne len pasívne. Stavať sa budú aj tzv. domy s nulovou spotrebou energie. Dom e4 spadá do tejto kategórie a medzi jeho základné devízy patrí udržanie prirodzeného prostredia a použitie prírodných materiálov.

Tieto predpoklady a jeho univerzálnosť, ponúkaný komfort bývania, nadčasová architektúra a technológie, ktorou je stavaný, sú predpoklady pre to, že si dom udrží vysokú morálnu a finančnú hodnotu po dlhú dobu a nebudú potrebné časté udržiavacie práce alebo rekonštrukcie.

Štyri e4 kategórie

Aké sú teda menovite piliere systému, ktorý spoločnosť Wienerberger považuje za koncept pre XXI. storočie? Realizácia bývania „bez starostí” tvorí ucelený a funkčný stavebný systém vrátane výstavby s programom We4D zahŕňajúceho 20 certifikovaných stavebných firiem. Rodinný dom stavaný podľa princípov e4 tak predstavuje komfortný domov, ktorý je ekonomicky výhodný, ekologický, energeticky efektívny a zdravý. Konštrukčné riešenie je koncipované ako dom s takmer nulovou spotrebou energie a keramickým plášťom budovy z tehlového muriva s pálenou strešnou škridlou:

Energie: domy sú cielené do tzv. NZEBov (domy s takmer nulovou spotrebou energie). S týmto zaradením aj požiadavkou skorej návratnosti investície tiež súvisí ponuka kvalitného tehlového muriva Porotherm 38 cm alebo 44 cm s integrovanou minerálnou vatou, ktorú spoločnosť Wienerberger vyhodnotila ako dostačujúcu. Dodajme, že „vlajkovou loďou” je tehla Porotherm 50 cm s integrovanou minerálnou vatou. Chýbať nebude tepelné čerpadlo voda-vzduch a okná s trojsklom.

Ekonomika: investične sa jedná o použitie materiálov, ktoré nie je práve najdrahšie a počas doby používania domu sa investícia vráti v podobe úspory na prevádzke v dome – viď vyššie. Použitie tehlovému muriva chráni dom pred nákladmi a rastúcimi cenami energií už tým, že spotrebuje oveľa menej energie než iné systémy. Steny sú vyrobené z masívnej tehlovej štruktúry a majú extrémne vysoké izolačné vlastnosti. V zime teplo zachytávajú, v lete pred ním účinne chránia.

Emócie: užívateľovi ponúkajú predovšetkým pohľadové prvky, akými sú napríklad fasády, omietky, obklady, dlažby, vybavenie kúpeľní a pod. Táto kategória zahŕňa architektonickú slobodu a možnosti individuálneho riešenia pre každého staviteľa či už v oblasti exteriéru, tak aj interiéru.

Ekológia: tu sú zahrnuté faktory začínajúc výrobným procesom daných materiálov ako aj otázky samotnej prevádzky domu vrátane využitia dažďovej vody, solárna energia až po triedenie odpadu v domácnosti. Domy postavené v súlade s touto koncepciou majú tak najlepšie predpoklady pre využívanie obnoviteľných zdrojov energie a tým aj zníženie emisií CO2.

(S konceptom e4 domu prichádza zatiaľ len česká pobočka Wienerbergu s. r. o.)

Kontakty:
Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
Plachého 388/28, 370 46 České Budějovice
Tel.: +420 383 826 111
E-mail: info@wienerberger.cz
http://www.wienerberger.cz

Autor: Stojan Černodrinski, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Wienerberger

Tématické odbory

reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené 7.5. Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len… ísť na článok

reklama