Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Doslúžili vám staré okná? Aké vybrať a na čo si dať pri ich výmene pozor

Zverejnené: 15. 3. 2022

Vedeli ste, že starými oknami môže z domu či bytu unikať až polovica tepla? Prvou známkou toho, že už neslúžia, ako majú, je prievan, nadmerné rosenie skla či zlé dovieranie. Kedy je teda najvyšší čas na ich výmenu? Na čo sa pri ich montáži zamerať? A v akom prípade postačí len výmena skiel?

Nové okná prinesú tiež väčší komfort bývania. Aby spĺňali všetky požiadavky, je vhodné poradiť sa o ich výbere s odborníkom. Zdroj: NewAfrica, shutterstock

K výmene okien najčastejšie dochádza v rámci väčších rekonštrukcii bytov a domov. Samotná montáž, či už ide o okná plastové, alebo drevené, nie je zložitá. Základné kroky spočívajú v príprave okien a otvorov, usadení okien, ich ukotvení a utesnení. Pokiaľ k výmene prikročíte, myslite tiež na to, že je potrebné postupovať v súlade s platnou legislatívou.

Premýšľate o výmene okien, ale neviete, či sa to oplatí?

Vedeli ste, že starými oknami môže z bytu unikať až polovica tepla a ak nimi preťahuje, potom aj viac? Ak vašimi oknami zateká, prefukuje alebo sa okná začali prehýbať, nie je o čom premýšľať. Ich výmena sa oplatí aj z dôvodu zvýšenia bezpečnosti. Moderné okná prinesú nielen lepšie úžitkové vlastnosti a modernejší dizajn, ale aj zhodnotia vašu nehnuteľnosť.

Dôležitým parametrom je prestup tepla

Dôležitým parametrom pri výbere okien je údaj o prestupe tepla, ktorý by mal byť čo najnižší. Vyjadrený je súčiniteľom prestupu tepla U [1] a udáva, koľko tepelnej energie prechádza jedným metrom štvorcovým daného okna pri ustálenom teplotnom rozdiely 1 K (jeden °C) medzi vnútornou a vonkajšou teplotou. Keď plochu okna S vynásobíme rozdielom vnútornej a vonkajšej teploty vzduchu a výsledok potom súčiniteľom U okna, dostaneme okamžitú tepelnú stratu okna vo wattoch (W). Pri priemernej celodennej vnútornej teplote 20 °C a priemernej vonkajšej teplote 0 °C je celodenná strata tepla týmto oknom U × S × 20 °C × 24 Wh (watthodín). Okná so základným izolačným dvojsklom znížia straty tepla o viac než polovicu, u trojskiel to je ešte viac. Pre energeticky úsporné domy je vhodné použiť okná, ktoré majú súčiniteľ prestupu tepla Uw < 1 a to vrátane rámu a pripojovacej škáry. Súčiniteľ prestupu tepla celého okna musí byť u pasívnych domov pod hranicou 0,8 W/(m2K). [2] Od výrobcov okien by tak zákazník mal vždy získať hodnotu súčiniteľa prestupu tepla pre celé okno Uw [3].

Slnečné tepelné zisky

Ďalším významným faktorom, na ktorý sa nielen úradne, ale aj vecne zabúda, sú slnečné tepelné zisky oknami. Oslneným oknom preniká do interiéru žiarivá energia o výkone až 500 W na každý 1 m2 okna, a to ešte nie je všetko. Slnečné žiarenie o energetickej hustote cca 1000W/m2 je tiež z časti pohltené okennými sklami aj okennými rámami, čím sa ich povrchová teplota vyšplhá aj nad úroveň požadovanej vnútornej teploty.

Takto oslnené okná (zasklenie aj rámy) potom interiér vykurujú a keď oficiálny teplovzdušný výpočet "hlási" stratu. Tieto neplánované slnečné zisky rastú od zimy do leta a po letnom slnovrate klesajú k decembrovému minimu. Nikdy ale nie sú nulové; Aj rozptýlené zimné denné svetlo reprezentuje energetický impakt cca 100 W na každý jeden m2 fasády, strechy alebo okien. Oficiálna teplovzdušná energetika tak významne preháňa zimné straty tepla a naopak si nevie moc rady s letným prehrievaním domov. Toto tvrdenie si čitateľ môže ľahko odvodiť pomocou výpočtu Celodenná slnečná energia dopadajúca na sklonitú plochu.

S využitím tohto výpočtu a referenčného klimatického roku pre Hradec Králové je možné napríklad pre vodorovné strešné okno s parametrami U = 1,1 a solárnym faktorom g = 0,5 dôjsť k tomuto záveru:

a) V júni toto okno zaznamenáva oficiálnu - úradnú energetickú stratu -2,10 kWh/m2, napriek tomu, že na neho dopadne slnečné žiarenie v podobe jeho priamej aj rozptýlenej zložky 141,8 kWh/m2, z čoho polovina (70,5 kWh/m2) prenikne do interiéru.

b) V decembri, ktorý je známy najkratšími dňami a najdlhšími nocami, zaznamenáva toto okno priemernú celomesačnú energetickú stratu -16 kWh/m2. Pritom priemerný celomesačný impakt priamou aj rozptýlenou zložkou slnečného žiarenia je +4,45 kWh/m2, z čoho polovica (2,22 kWh/m2) prenikne priamo do interiéru. Napriek tomu, že referenčný rok reprezentuje skutočnosť z roku 2016 pre Hradec Králové, tohtoročný jún 2021 a hlavne potom jeho celomesačný priemer sa mu bude veľmi podobať.

Kedy voliť výmenu celých okien a kedy len skiel?

Nie je vždy potrebné meniť celé okná, niekedy ich stačí upraviť utesnením profilu a rámov, úpravou zasklenia alebo repasovaním. V prípade, že sú konštrukcie a rám okna zachovalé, postačí len výmena tesnení a predsadených tabúľ. V závislosti od vlastností renovovaného okna je možné aplikovať rôzne tesniace materiály. [4] Vlastnosti skla dokážu vylepšiť aj špeciálne fólie, ktoré sa delia do niekoľkých základných skupín podľa ich funkcie, a to na bezpečnostné, ochranné, protislnečné a tepelnoizolačné. Sú tak riešením pre mnoho problémov vyplývajúcich z nedokonalosti presklenia.

Ako je to so stavebným povolením?

Stavebné povolenie potrebujete v prípade, že zmeníte ráz okien. Pokiaľ teda robíte väčšie úpravy, ako je zmena ich rozmerov, materiálu, členenia a pod., dôjde tým k zmene vzhľadu stavby a v takom prípade je výmena okien možná len na základe stavebného povolenia. Posúdenie, či pôjde len o ohlásenie alebo stavebné povolenie, je plne v kompetencii stavebného úradu. Pri výmene okien v byte, ktorého ste priamym vlastníkom, budete navyše potrebovať súhlas správcu domu. Pri udržiavacích prácach sa povolenie ani ohlásenie nevyžaduje [5].

Výmena okien v troch krokoch

Do kompletnej výmeny okien sa oplatí investovať vtedy, keď plánujete nejaký ďalší radikálny zásah do podoby a funkčnosti domu, ako je napríklad zateplenie. Pri tejto príležitosti je taktiež možné zväčšiť plochy okien a nechať do vášho domova prenikať viac svetla. Výmenu okien je možné vykonávať v podstate kedykoľvek počas roka. Na jar a v lete je to príjemnejšie s ohľadom na vonkajšiu teplotu, montážne firmy však v tomto období bývajú vyťaženejšie. Samotnú výmenu okien a montáž odporúčame zveriť dodávateľskej firme. Profesionálne prevedená montáž je totiž rovnako dôležitá ako kvalita samotného okna. Pokiaľ by vás ale predsa len zaujímali jednotlivé kroky výmeny okien, spísali sme ich do nasledujúcich riadkov. Postup je u všetkých typov muriva viac-menej podobný, líši sa predovšetkým v kotvení rámov okien podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené.

V prvom kroku je potrebné odstrániť staré okná a následne pripraviť okenné otvory tak, aby mali správnu veľkosť a tvar. Predovšetkým postrannú časť otvoru, tzv. ostenia, je dôležité zbaviť všetkých nečistôt. Dôležité je zaistiť správnu tuhosť a pevnosť podkladu, celý otvor musí byť pred inštaláciou nového okna suchý.

Ďalší krok spočíva v predvŕtaní otvorov v ráme okien na ich ukotvenie v okennom otvore – to väčšinou rieši výrobca okien. Nasleduje usadenie nových okien (presnejšie okenných rámov) do okenných otvorov. K tomu sa používajú väčšinou kotviace skrutky, často doplnené o oceľové kotviace pásky. Pamätajte, že nové okná je vždy potrebné inštalovať len do upravených, začistených otvorov, a to ako pri rekonštrukciách, tak aj pri novostavbách. Keď je okno v ukotvenom okennom otvore správne usadené, prichádza na rad vyplnenie pripojovacej škáry polyuretánovou montážnou penou, ktorá zafixuje okenný rám v otvore a zároveň vytvorí tepelnoizolačnú výplň medzi oknom a stavebným otvorom okolo neho. Potom prichádzajú na rad dokončovacie práce, ako je realizácia fasádnej a interiérovej omietkovej úpravy okenného otvoru.

Na čo si dávať pozor

Na záver pre vás máme ešte malé upozornenie. Častým prehreškom, s ktorým sa možno pri montáži okien stretnúť, je ponechanie dlhodobo odhalenej montážnej peny medzi oknom a okenným otvorom. Pena je tak vystavená pôsobeniu poveternostných vplyvov, čím dochádza k jej degradácii, až strate jej izolačných a úžitkových vlastností. Penu aplikovanú v škáre medzi oknom a okenným otvorom je teda dôležité čo najrýchlejšie zakryť či už z exteriéru, tak z interiéru [6].

Zdroje:

[1] Slanina, P. (2016). Součinitel prostupu tepla oken, střešních oken, světlíků a LOP – absurdity v časopisu Otvorové výplně stavebních konstrukcí (pp.57 – 63), Hradec Králové: Stavokonzult Eduk s.r.o.
[2] Svět oken [online]. Součinitel prostupu tepla u plastových a hliníkových oken, [cit. 2021-12-25]. Dostupné online.
[3] Hejhálek Jiří: Součinitel prostupu tepla a jak se počítá, Stavebnictví3000.cz [online]. [cit. 2021-12-25]. Dostupné online.
[4] Gealan [online]: Renovace oken. [cit. 2021-12-25]. Dostupné online.
[5] MMR [online]: Smlouvy MMR ze dne 8-12-2017.
[6] VEKRA: Na co se zaměřit při montáži oken Stavebnictví a interiér 2021 (roč. 29(9-10/2021), str. 36-37.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama